Artikel top billede

Bitter fætter/kusine-strid om dansk domæne

Hvem har ret til Bale.dk? Familiestrid og domænekamp i Sø- og Handelsretten.

"Dette er et privat domæne for Familien Bale i Danmark. Her er intet af relevans for andre end familiens medlemmer. Tak for dit besøg - now... please move on."

Sådan står der på hjemmesiden med URL'en Bale.dk.

Men selv om de otte familiemedlemmer, der benytter siden internt, helst vil have resten af verden til at holde sig væk, så er domænet nu på vej i en offentlig strid.

Familien skal forsvare domænet i Sø- og Handelsretten.

Klagenævnet for Domænenavne besluttede i april, at Familien Bale kunne beholde domænet, som et advokatfirma i Herning gerne ville overtage.

Ejet af kusine

Men domænesagen er ikke en helt almindelig domænetvist mellem private og erhvervsrettede interesser.  

I klagesagen kan man læse, at indehaveren af www.advokatfirmaet-bale.dk er kusine til den nuværende registrant af Bale.dk - og at hun desuden har speciale i inkasso-forretninger.

De er altså også begge blandt de kun 11 personer i Danmark, der bærer det korte efternavn.

Klagenævnet for Domænenanvne foretog efter domænelovens paragraffer en interesseafvejning af parternes forhold til domænet i april. Og besluttede at lade klagerens fætter beholde domænet, fordi han i kraft af sit efternavn også har en "åbenbar og anerkendelsesværdig interesse" i domænet.

Afgørelsen forsøges nu afgjort i handelsretten.

Advokater er kendt på deres efternavne

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nogle af parterne. Men i klagenævnets sagsakter kan man læse de to parters argumentation for henholdsvis at beholde og overtage domænet.

Klageren oplyser, at hun både i 2009 og 2010 forsøgte at finde en mindelig løsning om overdragelse. Blandt andet et kompromis, hvor hendes familiemedlemmer stadig ville kunne bruge domænet til at modtage email. Men det blev afvist.

Hun har derfor argumenteret over for klagenævnet, at domænet bør knyttes til hendes advokatvirksomhed, fordi hun potentielt kan miste kunder, der ikke kan finde firmaet på nettet. Desuden anfører hun, at det er almindeligt, at advokatfirmaer markedsfører sig med deres efternavne.

"Langt størstedelen af de danske advokatfirmaer er navngivet efter en eller flere af stifternes efternavne. Selvom klagers fulde virksomhedsnavn således er "Advokatfirmaet Bale", er klager kendt under navnet "Bale", der udgør den særprægede
del af navnet. Det er derfor af stor betydning for klager, at kunne anvende domænenavnet 'bale.dk'".

Hun betvivler i øvrigt, at der er den påståede aktivitet på domænet, som det indklagede familiemedlem, hendes fætter, hævder.

Kendte til optaget domæne

Den indklagede fætter oplyser nemlig til klagenævnet, at domænets brug er skjult for offentligheden.

Ud over at være mail og kalender-central for familiemedlemmerne, så bruges domænet blandt andet også til test af hjemmesider og "support i forbindelse med DNS-services, webhoteller, hjemmesider og e-mailsystemer", i forbindelse med registrantens uddannelse.
Domænet anvendes også til "usynlige" services som SSH, SSL, VNC, VPN, FTP og XMPP. 

Fætter og kusine, der nu skal kæmpe om domænet i Sø- og Handelsretten, var ifølge den indklagede registrant stadig på god fod i 2006, hvor han tilbød hende en mail-adresse og et subdomæne på Bale.dk, hvilket hun takkede ned til. Derfor mener han, at hun allerede var bevidst om, at domænet var optaget, da hun i 2009 oprettede advokatfirmaet.

Læs afgørelsen hos Klagenævnet for Domæneavne fra april.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere