Artikel top billede

Bitter fætter/kusine-strid om dansk domæne

Hvem har ret til Bale.dk? Familiestrid og domænekamp i Sø- og Handelsretten.

"Dette er et privat domæne for Familien Bale i Danmark. Her er intet af relevans for andre end familiens medlemmer. Tak for dit besøg - now... please move on."

Sådan står der på hjemmesiden med URL'en Bale.dk.

Men selv om de otte familiemedlemmer, der benytter siden internt, helst vil have resten af verden til at holde sig væk, så er domænet nu på vej i en offentlig strid.

Familien skal forsvare domænet i Sø- og Handelsretten.

Klagenævnet for Domænenavne besluttede i april, at Familien Bale kunne beholde domænet, som et advokatfirma i Herning gerne ville overtage.

Ejet af kusine

Men domænesagen er ikke en helt almindelig domænetvist mellem private og erhvervsrettede interesser.  

I klagesagen kan man læse, at indehaveren af www.advokatfirmaet-bale.dk er kusine til den nuværende registrant af Bale.dk - og at hun desuden har speciale i inkasso-forretninger.

De er altså også begge blandt de kun 11 personer i Danmark, der bærer det korte efternavn.

Klagenævnet for Domænenanvne foretog efter domænelovens paragraffer en interesseafvejning af parternes forhold til domænet i april. Og besluttede at lade klagerens fætter beholde domænet, fordi han i kraft af sit efternavn også har en "åbenbar og anerkendelsesværdig interesse" i domænet.

Afgørelsen forsøges nu afgjort i handelsretten.

Advokater er kendt på deres efternavne

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nogle af parterne. Men i klagenævnets sagsakter kan man læse de to parters argumentation for henholdsvis at beholde og overtage domænet.

Klageren oplyser, at hun både i 2009 og 2010 forsøgte at finde en mindelig løsning om overdragelse. Blandt andet et kompromis, hvor hendes familiemedlemmer stadig ville kunne bruge domænet til at modtage email. Men det blev afvist.

Hun har derfor argumenteret over for klagenævnet, at domænet bør knyttes til hendes advokatvirksomhed, fordi hun potentielt kan miste kunder, der ikke kan finde firmaet på nettet. Desuden anfører hun, at det er almindeligt, at advokatfirmaer markedsfører sig med deres efternavne.

"Langt størstedelen af de danske advokatfirmaer er navngivet efter en eller flere af stifternes efternavne. Selvom klagers fulde virksomhedsnavn således er "Advokatfirmaet Bale", er klager kendt under navnet "Bale", der udgør den særprægede
del af navnet. Det er derfor af stor betydning for klager, at kunne anvende domænenavnet 'bale.dk'".

Hun betvivler i øvrigt, at der er den påståede aktivitet på domænet, som det indklagede familiemedlem, hendes fætter, hævder.

Kendte til optaget domæne

Den indklagede fætter oplyser nemlig til klagenævnet, at domænets brug er skjult for offentligheden.

Ud over at være mail og kalender-central for familiemedlemmerne, så bruges domænet blandt andet også til test af hjemmesider og "support i forbindelse med DNS-services, webhoteller, hjemmesider og e-mailsystemer", i forbindelse med registrantens uddannelse.
Domænet anvendes også til "usynlige" services som SSH, SSL, VNC, VPN, FTP og XMPP. 

Fætter og kusine, der nu skal kæmpe om domænet i Sø- og Handelsretten, var ifølge den indklagede registrant stadig på god fod i 2006, hvor han tilbød hende en mail-adresse og et subdomæne på Bale.dk, hvilket hun takkede ned til. Derfor mener han, at hun allerede var bevidst om, at domænet var optaget, da hun i 2009 oprettede advokatfirmaet.

Læs afgørelsen hos Klagenævnet for Domæneavne fra april.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere