Artikel top billede

Nu kommer Atom-servere fra HP

HP var de første, som satsede stort på servere med ARM-chips. Nu vil HP også bruge Intels Atom-cpu i sine servere.

HP har indledt den næste fase i sit Project Moonshot, hvor målet er at reducere strømforbruget i verdens datacentre med 90 procent. I november sidste år startede den første fase, hvor HP præsenterede sine første servere med ARM-chips. Nu starter så den næste fase, og denne gang er det Intels Atom-processorer med kodenavnet Centerton, der skal bruges i server-modulerne.

Ligesom ARM-chippen er Atom også udviklet til mobile enheder med meget lavt strømforbrug. HP vil altså bruge de samme processorer til servere, som også findes i mobiltelefoner og andre små mobile enheder. De er optimeret til lavt batteriforbrug - og egner sig dermed også til servere, hvor strømforbruget også spiller en meget væsentlig rolle.

De første smartphones med Atom er netop kommet på markedet i Europa. Denne processor er Intels forsøg på at angribe ARM. En kamp, som altså også udspiller sig i serverrummet.

Der er dog tale om en særlig udgave af Atom, der er udviklet specielt til servere. Den indeholder to kerner og understøtter 64 bit, Intels hardware-virtualisering og ECC-hukommelse. Processorens strømforbrug (TDP) skulle ligge på 6 watt.

HP vil bruge Atom i en ny processor-neutral server-infrastruktur kaldet Gemini, som består af mange små servere. De enkelte servere deles om fælles komponenter som storage, netværks-interface, strømforsyning og køling. Det skulle betyde, at flere tusinde servere kan anbringes i et rack. I Redstone-platformen, der blev præsenteret sidste november, er der plads til 2.800 servere i et rack.

Ifølge HP er Gemini med Atom-processorer egnet til webservere, hosting og offline-analyse. Man kan så blande Atom-modulerne med chips fra andre producenter. HP er klar med de første test-systemer inden længe og salget skulle starte inden årets udgang.

Kampen om server-rummet

Der er meget på spil for Intel. I de gigantiske datacentre som Google, Apple, Amazon og andre internet-giganter har konstrueret spiller energiforbruget også en afgørende rolle - her er det typisk ikke prisen for hardwaren, der afgør om datacenteret er profitabelt, men derimod det totale strømforbrug. Og det kan sænkes betydeligt med ARM-processorer.

Intel leverer stadig 90 procent af alle processorer til servere - et marked, der har en værdi på mere end 60 mia kr. om året - men ARM satser på at få en bid af dette marked.

HP var de første, der kom med et kommercielt server-produkt baseret på ARM.

Foruden energiforbruget bliver pladsbehovet også mindre. Et ARM-baseret system til 1,2 mio. dollar med et halvt storage-rack, 41 kabler og 9,9 kilowatt strømforbrug kan levere den samme ydelse som et Intel-baseret server-system til 3,3 mio. dollar med 400 servere, 10 storage racks og 1.600 kabler samt et strømforbrug på 91 kilowatt, lovede HP dengang.

Men Atom-processoren skal bringe Intel på samme niveau som ARM. En kamp, som altså både udspilles i de mindste enheder - dem, vi har i lommen - og i de store talknusere, som holder skyen i luften og serverer data til de mobile smartphones og tablets.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere