Artikel top billede

Stifter orker ikke mere: Sætter dansk CMS-darling til salg

Udbredt dansk CMS sælges til højestbydende. Men der er to typer it-folk, som skal holde sig væk.

SÆLGES:

  • Stabilt CMS.
  • Fra 2003.
  • Mange glade brugere og et livligt community.
  • Sælges til seriøs køber.
  • Fire domæner medfølger.

Content management systemet CMSimple, som udvikleren Peter Harteg har lavet, er nu sat til salg.

"Det er lidt, som når ens barn flytter hjemmefra. Det var sjovt at være med til at bygge op, men nu skal jeg videre med mit liv," siger Peter Harteg til ComON.

Men det er ikke hvem som helst, der får lov at at købe copyright, goodwill og de medfølgende domæner til det CMS, han selv skabte i 2003.

Et af de mest udbredte

I sin storhedstid var CMSimple meget udbredt og havde for eksempel flere installationer end Typo3.

Det skyldes især enkelheden, og at det som udgangspunkt er gratis. Noget der tiltalte mange små butikker eller foreninger.

Systemet er baseret på PHP. CMSimple behøver ikke en database, som mere moderne systemer, fordi data bliver skrevet direkte til HTML-filerne på webserveren. Det var prisværdigt i en tid, da det kostede væsentlig mere at transportere data, og hvor webhoteller med databaser heller ikke var så billige som nu.

Selv om CMSimple er gledet ud af toplisterne over de mest anvendte CMS, er der stadig gang i fællesskabet, lover Peter Harteg. Han har for længst lukket sit eget supportforum, men det lever videre på blandt andet Cmsimple-xh.com.

Systemet er stadig udbredt, især i Danmark og Tyskland.

Domænehajer eller seo-folk ikke velkomne

Men man sender ikke bare sit hjertebarn i hænderne på hvem som helst.

Peter Harteg forventer, at en kommende ejer lader kildekoden ligge på CMSimple.org og generelt påtager sig at tage godt vare på "barnet".

"En drømmekøber ville være nogen, der kunne se en værdimæssig fordel i det. Jeg tror på, at andre CMS-udbydere kunne drive det videre som en del af deres portefølje."

Betingelsen om mindst at bevare kildekoden offentlig på et af de medfølgende domæner (.dk, .org. net, .com) er skrevet ind i salgsoplægget. Men det bliver svært at håndhæve.

"Jeg har ikke lyst til at sælge til en domænehaj. Når først jeg har solgt, så har jeg selvfølgelig ikke kontrol over, hvad der sker. Så nogen stor garanti får jeg næppe. Men det skal helst være et seriøst foretagende og ikke til rene seo-formål. Det vil være ok, hvis der er nogle virksomheder, som kan bruge det til at få god seo på deres egne sider og samtidig har interesse i det gamle CMS," siger Peter Harteg.

Han mener ellers, at folk inden for søgemaskineoptimering vil være yderst interesseret i at købe, fordi der er flere end 600.000 indgående links til domænerne.

Hvad forventer du at tjene?

"Jeg ved godt, at det ikke er nogen stor guldmine. Men det har trods alt en værdi. Jeg har undersøgt priserne på selv domænerne. Ifølge Estibot er CMSimple.com alene 16.000 USD værd (næsten 100.000 kr), så jeg vil mene, at et realistisk bud er på 100.000 og derover," siger Peter Harteg, der anslår, at han har brugt udviklingstimer, som modsvarer 500.000 kroner, hvis fritidsprojektet skal gøres op i penge.

Kommer der ingen bud før fristens udløb 1. november, vil udvikleren sandsynligvis forsøge at sælge på et senere tidspunkt.

Fra lukket til open source

At der er så mange indgående links til især Cmsimple.org skyldes, at CMSimple i begyndelsen kunne implementeres gratis, så længe webdesigneren linkede tilbage til downloadsiden på .org. Ellers kostede det et mindre symbolsk beløb i licens.

"Jeg var på et tidspunkt oppe at tjene 10.000 til 15.000 kroner om måneden, men i de første 3-4 år brugte jeg også enormt meget tid på at hjælpe og supporte folk. Men det lukkede jeg ned, og communityet har overtaget supporten og især udviklingen af integration med andre tjenester," siger Peter Harteg.

Efter seks et halvt år valgte han også at droppe linkkravet og lægge CMSimple under en GPL.

"Jeg brugte næsten en time om dagen på at lede efter installationer med manglende link og på at diskutere med folk. Det var virkelig en sej omgang. Der var mange, der ikke overholdt licensen, og som slet ikke var samarbejdsvillige. Det var et cirkus uden lige. Det gik alt for meget op i jura. Derfor gik jeg over til GPL."

Der er senest lavet en sikkerhedsopdatering til CMSimple i år. Og de kritikere, der for nogle år siden kaldte CMSimple for spaghetti-kode, har heller ikke noget at komme efter længere, lover Peter Harteg. Og dokumentationen skulle også være i top. Enten direkte i koden eller på CMSimple.org.

Når CMSimple får et nyt hjem, vil dets skaber gerne lidt væk fra skærmen.

"Jeg vil gerne ud at undervise. Gerne inden for noget it-relateret. Nu har jeg siddet og stirret ind i en skærm i 14 år. Det vil jeg gerne væk fra og over mod noget lidt mere udadvendt," siger Peter Harteg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere