Artikel top billede

Sådan kan beredskabet overtage din router

I en krisesituation kan beredskabet "låne" din trådløse router og bruge den til at opbygge et mesh-netværk, som dækker hele byen.

Forskere fra det tekniske universitet i tyske Darmstadt har fået en usædvanlig idé til, hvordan beredskabet kan opretholde sin kommunikation i en katastrofe-situation. Hvis byen er ramt af en oversvømmelse, orkan, et jordskælv eller en anden stor krise, kan man ikke regne med, at de eksisterende kommunikations-midler stadig fungerer. Mobilnettet kan være ude af drift eller overbelastet.

En mulig løsning kan være at opbygge et ad-hoc netværk med de trådløse routere, som allerede er installeret i private hjem. I de fleste storbyer er den gennemsnitlige afstand mellem routere så lille, at det sagtens kan lade sig gøre at skabe et sådant mesh-netværk.

I deres forskningspapir beskriver de tyske forskere, hvordan man kan indbygge en slags "nødknap" i de trådløse routere. En beredskabs-modus, som ejeren af routeren ikke selv har kontrol over. Den bliver aktiveret i en krisesituation, hvor politiet eller redningsfolk så kan "overtage" alle byens trådløse routere og bruge dem til at skabe et sikkert elektronisk kommunikations-netværk.

For at afprøve deres teori har forskerne selv gennemført en wardriving-aktion, hvor de er kørt gennem den indre by i Darmstadt og har forsøgt at kortlægge fordelingen af trådløse netværk.

De fandt knap 2.000 trådløse netværk i et område på en halv kvadrat-kilometer. Det skulle være nok til, at man kan opbygge et peer-to-peer netværk, hvor routerne udveksler data med hinanden i stedet for det kabelbundne bredbåndsnet, som kan være ude af drift i en krise.

Det kræver så, at routerne udstyres med en udvidet firmware, som bruger Multi-SSID til at skabe en ekstra trådløs netværkscelle.

Hvis man sætter den gennemsnitlige afstand mellem routerne i en storby til 30 meter, burde det være nok til at opbygge et netværk, hvor kun 2 pct. af routerne er uden for rækkevidde. Selv hvis en stor del af routerne er offline - måske fordi bygninger er ødelagt - vil det stadig fungere.

Men der er også nogle praktiske problemer. I en katastrofe-situation kan strømforsyningen være afbrudt, og så vil de trådløse routere heller ikke fungere.

Det kan nok blive svært at overbevise de private WLAN-ejere om, at de skal investere i routere med indbygget batteri og skifte det med et par års mellemrum, så beredskabet kan tvangs-kommandere routeren, hvis byen brænder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.