Artikel top billede

Ny dansk forskning skal gøre elnettet intelligent

Danske forskere er med i et nyt projekt, der skal sætte skub i det intelligente elnet.

Forskere fra Aarhus Universitet skal udvikle software til en såkaldt intelligent gateway til hjemmet, der kan styre elforbrug på baggrund af informationer om drift fra forsyningsselskaber og den enkelte husstands behov for elektricitet. Det er en del af et nyt europæisk forskningsprojekt, der skal sætte skub i udviklingen af fremtidens intelligente elnet.

"Målet er at udvikle en færdig prototype på et intelligent system, der kan styre de strømforbrugende enheder i hjemmet med udgangspunkt i udbud og efterspørgsel," siger Rune Hylsberg Jacobsen, lektor ved Aarhus Universitet.

Det nuværende energisystem i Danmark er baseret på behovsstyret el-produktion, som altid har kapacitet til den største mulige efterspørgsel hos forbrugerne. Dermed er der ofte et overskud af energi, som enten går til spilde eller eksporteres til udlandet til priser, der kan være lavere end produktionsomkostningerne.

I fremtidens intelligente energisystem vil det blive muligt at skabe en automatiseret styring mellem enhederne i elnettet og dermed flytte energiforbruget til tidspunkter, hvor energien er mest tilgængelig. Det er meget svært at lagre el og derfor skal det normalt forbruges i det øjeblik, det produceres.

"Man kan sige, at vores opgave er at designe en infrastruktur for kommunikation mellem elektroniske apparater i hjemmet og energiselskaberne. Vi har brug for et energisystem, der fungerer langt mere effektivt og kan bidrage til at udjævne ubalancen mellem energiproduktionen og -forbruget," siger Rune Hylsberg Jacobsen.

Hvis det blæser om natten, giver det eksempelvis god mening at lade elbilen op eller lade vaskemaskinen køre. For den enkelte husstand betyder det, at man kan bruge strømmen, når der er mest af den, og når den er billigst.

En af forskernes største tekniske udfordringer er at udvikle en kommunikationsplatform, der ikke alene automatisk sender oplysninger om adgang til strøm ud til de enkelte husstande og deres elektroniske apparater. De skal også lave et beregningssystem, som kan forudsige mønstre i forbruget i afgrænsede geografiske områder og sende prognoser tilbage til forsyningsselskaberne.

"Vores mål er at gøre fremtidens elnet mere intelligent, så det kan være på forkant med udviklingen i forbrugernes adfærd og på forhånd beregne, hvornår adgangen til strøm under normale forhold vil blive størst, og hvornår det derfor er mest hensigtsmæssigt, at el-bilen lades," siger Rune Hylsberg Jacobsen.

I første omgang skal systemet pilottestes i 100-200 hjem. EU-projektet med den besværlige titel "Energy Demand Aware Open Services for Smart Grid Intelligent Automation" har et samlet budget på 25 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere