Artikel top billede

Her er de giftigste smartphones

Den nye iPhone 5 indeholder flere skadelige kemikalier end forgængeren iPhone 4S. Se her, hvor din smartphone ligger på listen.

En ny stor undersøgelse fra HealthyStuff.org og iFixit ser nærmere på de giftige kemikalier i 36 forskellige mobiltelefoner, herunder den nye iPhone 5 og Samsungs Galaxy S III. Testen viser generelt, at de nyere telefoner er mindre giftige end ældre modeller. Men det gælder ikke altid. Den nye iPhone 5 klarer sig dårligere end sin umiddelbare forgænger, iPhone 4S.

Hver eneste af de 36 undersøgte telefoner indeholder mindst ét af de skadelige stoffer bly, klor, brom, kviksølv eller cadmium. Det medfører forurening i hele produktets livscyklus; i de miner, hvor mineralerne bliver udvundet, i produktionen og på de store skrotpladser, hvor de elektroniske produkter slutter deres liv.

"Selv de bedste telefoner i vores test er stadig fyldt med farlige kemikalier. Disse kemikalier, som kan være årsag til fosterskader, indlærings-vanskeligheder og andre alvorlige sundheds-problemer, er fundet i koncentrationer, som er 10 til 100 gange højere end det naturlige niveau på e-skrotpladser i Kina," siger Jeff Gearheart, der er stifter af HealthyStuff.org.

Det anslås, at 50-80 procent af det elektroniske affald ender i lande som Indien, Kina, Ghana, Vietnam eller Filippinerne, hvor man forsøger at genvinde metallerne under primitive forhold.

I undersøgelsen har man testet telefoner fra 10 forskellige producenter, herunder Apple, Samsung, HTC, Nokia og Motorola.

Den absolutte bundskraber er den gamle iPhone 2G, som altså er den giftigste telefon i testen. På førstepladsen som den "reneste" telefon kommer Motorola Citrus, mens iPhone 4S ligger som nr. 2.

Samsungs flagskib Galaxy S III kommer ind på en niendeplads og klarer sig dermed dårligere end de nyeste iPhones. Men generelt klarer Samsung-telefonerne sig godt i testen, mens Apple har taget det største spring fremad i forhold til sine gamle modeller.

I kategorien med "farlige" telefoner ligger gamle modeller som Nokia N95, Palm m125, Blackberry Storm 9530 og Motorola Moto W233 Renew.

Men det er værd at bemærke, at sundhedsfaren for brugeren er forholdsvis begrænset. Det er de ansatte i fabrikkerne, hvor produkterne bliver fremstillet, der kan risikere at få deres helbred ødelagt, ligesom nogle af kemikalierne altså kan slippe ud og skabe forurening, når telefonen skrottes.

Hele ranglisten med de 36 telefoner kan ses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere