Artikel top billede

Så er der igen fundet et nyt cybervåben

En ny super-virus er måske det seneste våben i det amerikanske arsenal til cyberkrig.

Kaspersky Labs har fundet en ny statsudviklet super-virus, der menes at have forbindelse til Flame og Gauss. Den nye malware er blevet døbt miniFlame, og den bliver beskrevet som et "meget præcist, kirurgisk angrebsværktøj", der er skrevet for at angribe helt specifikke mål i Mellemøsten. Det skriver Wired.

En oversigt over antallet af inficeringer viser, at de fleste ramte computere står i Libanon, men Frankrig og USA ligger som nr. 2 og 3. Det kan også skyldes, at malwaren er sluppet ud ved en fejl i disse lande.

Det russiske antivirus-firma mener at kunne bevise, at Stuxnet og Flame er skrevet af de samme programmører, og det er efterhånden næsten sikkert, at Stuxnet er udviklet af USA og Israel for at ramme Iran.

Dermed ser det altså ud til, at miniFlame også er et cybervåben udviklet i USA.

Det ser ud til at formålet med dette program er at få kontrol over og spionere på computere, der allerede er inficeret med Flame og Gauss.

Det er den fjerde trojaner, som er fundet i det sidste år og som sandsynligvis stammer fra det samme udviklerhold som Stuxnet. De tre andre er Duqu, Flame og Gauss.

Meget tyder på, at nationalstaterne har travlt med at udvikle nye cybervåben. Kina har længe været under anklage for at drive systematisk cyberspionage, og USA har beskyldt Iran for at stå bag en serie af cyberangreb i de seneste måneder.

Men det er USA selv, der sandsynligvis har de mest avancerede cybervåben. Det seneste eksempel er altså miniFlame, hvis man skal tro Kaspersky Labs.

"Med Flame, Gauss og miniFlame har vi sandsynligvis kun set toppen af isbjerget, når det gælder den massive cyberspionage, som foregår i Mellemøsten i øjeblikket. Det sande formål er stadig uklart, og vi kan ikke sige, hvem der har startet angrebet, eller hvem det er rettet mod," skriver Kaspersky-forskerne i deres rapport.

Der tales ligefrem om en "fabrik" for cybervåben, hvor man konstant udvikler nye værktøjer til cyberangreb.

Sikkerheds-eksperterne mener, at man har brugt Flame til at inficere tusindvis af maskiner, hvorefter man har ledt efter interessante computere i denne gruppe, som så er blevet kapret med miniFlame. Herefter er der fuld adgang til at fjernstyre computeren.

Flame er fundet på mindst 10.000 computere, og Gauss har inficeret omkring 2.500, mens miniFlame indtil videre kun er fundet på 50 maskiner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere