Artikel top billede

Den amerikansk-iranske it-eksportør Mohammad Hajian er i Florida idømt fire års fængsel for ulovlig eksport af it-udstyr til Iran.

CESS-partner dømt for ulovlig eksport til Iran

Ulovlig eksport til Iran udløser hård straf til amerikansk eksportør. Sagen trækker tråde til tilbageholdelsen af CESS Danmarks salgsdirektør i foråret.

Den amerikanske partner, som i foråret var årsag til at salgsdirektør i CESS Danmark, Dennis Nielsen, i flere måneder var tilbageholdt i USA, er nu blevet dømt for ulovlig eksport af it-udstyr til Iran.

Den dømte er den 57-årige Mohammad Hajian, som torsdag sidste uge ved distriktsdomstolen i Tampa, Florida, fik fire års fængsel for overtrædelse af den amerikanske handelsembargo mod det iranske præstestyre.

Samtidig har de amerikanske myndigheder beslaglagt et beløb på 10 millioner dollar (60 millioner kroner), som Hajian har tjent på den ulovlige eksport.

Hajian, der er amerikansk statsborger af iransk afstamning, har ifølge dommen blandt andet stået bag ulovlig eksport af storage-udstyr fra Hitachi Data Systems (HDS). Eksporten foregik i 2009, hvor Mohammad Hajian ved hjælp af forfalskede fakturaer og falske slutbrugererklæringer sendte udstyret til Iran via en mellemstation i Dubai. Handelen foregik gennem Hajians selskaber Nexiant, P&P Computers og RH International.

Dommen over Hajian har tråde til den nordjyske broker CESS Danmark, som også i 2009 var medvirkende til eksport af en Sun-supercomputer, som via Mohammad Hajians selskab RH International endte i Dubai.

Også ved den handel blev der anvendt forfalskede fakturaer, hvilket i marts i år førte til, at de amerikanske myndigheder i mere end to måneder tilbageholdt CESS Danmarks daværende salgsdirektør Dennis Nielsen. Sagen endte med, at Dennis Nielsen blev idømt en symbolsk bøde på 100 dollar for afgivelse af falske oplysninger.

Ifølge et dokument fra Homeland Security, som CRN er i besiddelse af, fortalte CESS Danmarks direktør Nikolaj Johansen i 2010 til de amerikanske efterforsker, at CESS i 2009 samarbejdede med Mohammad Hajian om Dubai-handelen.

Ifølge dokumentet fortalte Nikolaj Johansen ved samme lejlighed, at Mohammad Hajian var en af CESS Danmarks vigtigste kunder, og at samhandelen med Mohammad Hajian på det tidspunkt årligt udgjorde mellem fire og fem millioner dollar svarende til mellem 25 og 30 millioner kroner.

Nikolaj Johansen har ikke ønsket at kommentere dommen over den amerikanske partner. Han oplyser dog i en mail til CRN, at samarbejdet med Hajian ophørte i 2011.

Læs mere:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere