Artikel top billede

Derfor kan aktieoptioner både være en god og en dårlig ide

Direktører i vækstvirksomheder kan tjene kassen - uden det går ud over driften.

Incitatement og gulerod. Det er formålet med optioner.

"Vi kan vælge at være misundelige. Men det er en måde at giver lederne en ekstra betaling uden, at det kommer hen over resultatopgørelsen," siger Lars Krull, seniorrådgiver fra Institut  for Økonomi og Ledelse ved Aalborg universitet.

Han forklarer det med et aktuelt eksempel. Finansdirektør Rune Falstad hos den store forhandler Atea, har fået tildelt en option på 100.000 aktier til strike 40,64, hvilket betyder at han kan købe 100.000 Atea-aktier til en kurs á 40,64 kroner stykket.

Læs også: Forgyldt: Atea-ledelse scorer millioner på optioner

Rune Falstad lavede rent faktisk en ordning, hvor han gennem en mellemmand købte og solgte de 100.000 aktier. Den pris Falstad fik for aktierne var 61,4335 kroner pr. aktie. Da han kunne købe aktierne til en pris af 40,64 kroner blev hans fortjeneste på 2.079.350 kroner.

Regnestykket lyder (61,4335-40,64)*100.000)= 2.079.350.

"Det, virksomheden opnår i Rune Falstads eksempel, er, at i stedet for at betale ham mere i løn over tre år, så er det markedet, der betaler ham pengene. Pengene bliver ikke udgiftsført, men bliver betalt via kursstigninger," fortæller Lars Krull.

Den typiske måde ordningen med optioner fungerer på, er ved at medarbejderne får tildelt en option, som gælder typisk tre eller fem år.

Medarbejderen får tildelt en option, hvilket vil sige en mulighed, for at købe eksempelvis 100.000 aktier i virksomheden til en fastsat pris.

"Typisk er det den kurs, aktien har på det tidspunkt, hvor optionerne tildeles. Ellers vil aktionærerne føle sig snydt. De kan så købes tre år senere til den kurs, der gælder på det tidspunkt. Og gevinsten afhænger så af, hvor meget kursen på aktien er steget," fortæller Lars Krull.

Lige præcis her ligger også det indbyggede problemer i optioner. Som Lars Krull mener, der er både argumenter for og imod at bruge.

"Optionsordninger er ikke altid kun positive. Hvad hvis markedet nu falder?  Det kan sagtens ske - og er også set - at en virksomheds værdi falder, selv om den går godt og drevet godt, men det vil markedet bare ikke honorere. I sådan en situation, vil lederne så i stedet for begynde at efterspørge en højere løn i stedet. Derfor mener jeg at man skal være forsigtig med, hvordan man bruger optioner," siger Lars Krull.

Han udtaler sig dog generelt ikke mod optioner.

"Jeg synes, at optioner som incitament er gode, så længe det ikke fylder for meget," siger han og fortsætter;

"En tommelfingerregel er, at optioner skal være så store, at de er vigtige for den enkelte leder/medarbejder, der får dem tildelt. Men de skal ikke være så store, at det kommer til at give et forkert billede af virksomhedens omkostningsstruktur."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere