BREAKING:IT Relation køber mægtige Itadel

Artikel top billede

Forsker: Derfor er Apples 'pyntesyge' design ok

Kritikerne kalder det for "masturbations-design". Men ifølge en dansk ekspert i brugerfladedesign kan Apples kritiserede designlinje give god mening.

Apples grafiske designlinje er gennem den seneste tid blevet anklaget for at være udtryk for dårlig smag.

Det skyldes, at den baserer sig på at lave grafiske efterligninger af fysiske objeker.

Men det er ikke nødvendigvis en retfærdig kritik, mener John Paulin, der forsker i brugerfladedesign og er lektor ved IT-Universitetet.

Vi ser eksempelvis denne designlinje i kalender-app'en på iPad'en, der forestiller en gammeldags læderindbundet kalender, og i iPhonens notat-app, der til forveksling ligner en gul notesblok.

Denne form for digital fremstilling af de fysiske produkter, som softwaren rent faktisk skal erstatte, bliver ofte kaldt for skeuomorphismer.

Anklage: Det er masturbations-design
Apples brug af skeuomorphismer er ikke blot blevet anklaget for at være dårlig smag, men i en artikel i det amerikanske magasin Fast Company bliver det sågar kaldt for visuel masturbation.

Men ifølge John Paulin kan der dog være gode grunde til at gøre brug af skeumorphismer.

Han forklarer, at de ofte er med til at give brugeren en følelse af genkendelighed.

Åbner brugeren eksempelvis et stykke software, der viser en traditionel læderindbundet kalender, ved brugeren intuitivt, hvad softwaren kan, og hvordan den skal bruges.

"Det betyder meget for, hvor fortrolige folk føler sig med softwaren, når den minder om noget, de kender i forvejen. Det er dog nok især tilfældet for folk, der ikke tilhører den nye generation af digitale indfødte," siger han.

Vigtig i pc'ens barndom

Han forklarer, at det især er noget, der havde stor betydning, da de første grafiske brugerflader så dagens lys for snart tre årtier siden.

Før denne tid blev computeren styret ved, at brugerne skrev kommandoer på skærmen.

Men ifølge John Paulin vænnede brugerne sig lynhurtigt til de nye grafiske brugerflader, fordi der blev gjort flittigt brug af metaforer fra den fysiske verden, hvoraf mange af dem stadigvæk går igen på computere i dag.

Her giver skeuomorphismer ikke mening

De mest velkendte eksempler på skeuomorphismer, som stadigvæk bliver brugt i dag, er skrivebordet, papirkurven og ikonerne med mapper og arkivskabe. 

Især Apple-stifteren Steve Jobs var bannerfører for den tendens, da han med Macintoshen lancerede den første computer, der både havde en grafisk brugerflade og et prisskilt, der gjorde den attraktiv for den almindelige forbruger. 

Men da Apple i sidste uge fyrede Scott Forstall, chefen for det mobile styresystem iOS, og erstattede ham med chefdesigneren Jonathan Ive, blev det af mange set som et farvel til de mange skeumorphismer. 

Og ifølge New York Times har det også været et kontroversielt emne internt i Apple

Som falsk læder og imiteret træ

Når mange folk ser ned på brugen af skeuomorphismer, skyldes det ifølge John Paulin ofte, at det bliver betragtet som et billigt trick på linje med brugen af falsk læder og imiteret træ i den fysiske verden. 

"Men mange ser det også som et udtryk for dovenskab, fordi designeren tilsyneladende ikke kan finde sit eget visuelle udtryk, men i stedet må kopiere fra tidligere tider," siger han. 

Det er dog ikke synspunkter, som Paulin selv er enig i. Han mener, at den digitale verden altid i en eller anden grad vil indeholder referencer til den fysiske verden.

"Det er et grundvilkår ved de digitale medier, at man kan 'sample' fra fortiden og lave nogle blandingsudtryk," siger han. 

Giver ikke altid mening

En af de Apple-apps, der har været kritiseret mest, er podcast-app'en, der indeholder en animeret spolebåndoptager. 

Men som kritikere påpeger, er det sandsynligvis de færreste af dagens iPhone- og iPad-brugere, der har brugt en spolebåndtager, og mange har måske end ikke set en før. 

Og det er netop i denne type situationer, at skeuomorphisms bliver problematisk, forklarer John Paulin. 

"Grænsen for, hvornår det ikke længere giver mening, trækkes der, hvor brugeren ikke forstår metaforerne, og der hvor metaforen giver brugeren en falsk forventning til, hvad softwaren kan," siger han.

Læs også:

Dette selvfede og pyntesyge design gjorde fyret Apple-chef upopulær  

Manden bag den store kort-fadæse forlader Apple
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
IT Relation på opkøbstogt: Itadel er femte opkøb på blot seks måneder: Nærmer sig nu omsætning på halvanden milliard kroner
Itadel med mere end 300 medarbejdere bliver IT Relation femte opkøb siden december. Med købet nærmer IT Relations sig en omsætning på halvanden milliarder kroner og runder nu 1.000 medarbejdere.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.