Artikel top billede

Her er Intels super-processor med 61 kerner

Intel har opgivet at sælge sine egne grafikkort, men nu skal teknologien bruges til supercomputere.

Helt tilbage i 2008 kunne Intel annoncere en ny super-grafikprocessor med helt op til 48 kerner i samme chip. Med den såkaldte Larrabee-processor skulle Intel få sit indtog på GPU-markedet, som ellers var delt mellem Nvidia og det AMD-ejede ATI.

Både Nvidia og ATI havde allerede dengang udviklet specielle general-purpose GPU'er (GPGPU) - henholdsvis Tesla og Firestream - som var begyndt at erstatte almindelige CPU'er i supercomputere. Nu ville Intel så gå til modangreb.

Der blev snakket meget om, at GPU'en og CPU'en skulle smelte sammen. Larrabee skulle vise vejen - men det blev en stor fiasko for Intel. For Larrabee blev aldrig færdig. I 2010 måtte Intel så erklære, at man havde opgivet planerne om at lancere sit eget grafikkort.

Larrabee blev lagt i mølposen - og dog. For Intel havde stadig en drøm om, at teknologien kunne bruges til supercomputere. En GPU er fantastisk til parallelle beregninger og kan dermed overtage mange tunge regneopgaver.

Senere i 2010 kunne Intel så løfte sløret for sin nye processorserie Knights Corner, som brugte 22 nanometer teknologi til at integrere mere end 50 processorkerner i en enkelt chip. Den såkaldte Many Integrated Core (MIC) arkitektur bygger på erfaringer og teknologi fra det fejlslagne Larrabee.

Først nu, to år senere, er Intel så langt om længe klar med de første MIC produkter - de to indstikkort Xeon Phi 3100 og 5110P.

Det er ikke helt tilfældigt, at de nye produkter bliver lanceret netop nu, hvor den store årlige Super Computing konference holdes i Salt Lake City.

En af de første supercomputere med Xeon Phi - en Dell PowerEdge C8220 maskine på University of Texas i Austin - ligger på en sjetteplads på den nye liste over de hurtigste supercomputere i verden.

Det er en flot debut for Xeon Phi, og det er især bemærkelsesværdigt, fordi man indtil videre kun har installeret en tredjedel af de planlagte Phi-kort i supercomputeren.

Men det gør sikkert ondt på Intel, at verdens hurtigste supercomputer, Titan, bruger GPU'er fra Nvidia.

Faktisk er der hele 62 systemer på Top-500-listen, som bruger grafik-processorer til at håndtere en del af databehandlingen. Der er syv, som allerede bruger Xeon Phi.

Først til januar er Intel klar til at sælge Xeon Phi på det brede marked. Topmodellen 5110P har 61 x86-kerner med 1,1 GHz og 8 GB GDDR5 hukommelse. Men så er strømforbruget også på 300 watt, hvilket svarer til de hurtigste pc-grafikkort.

Prisen kommer til at ligge på 2.649 dollar og det oplyses, at regneydelsen ligger på mere end en teraflops.

Xeon Phi 3100 bliver lidt billigere, men også lidt langsommere. Den kommer først senere i 2013.

På supercomputer-markedet skal Xeon Phi blandt andet konkurrere med Kepler K20X fra Nvidia og Firepro S10000 fra AMD.

Det ser ud til, at Kepler K20X har et lavere strømforbrug på 225 watt og en lidt højere ydelse, men den store fordel for Intel er x86-understøttelsen. Det burde betyde, at det bliver lettere at skrive og portere applikationer til de nye kort.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere