Artikel top billede

Her er efterfølgeren til Nokias gamle mobile platform

En ny video viser det Meego-baserede mobile operativsystem Sailfish.

Tidligere i år gik flere medlemmer af MeeGo-udviklingsholdet hos Nokia sammen om at starte et nyt firma, Jolla, der skal genoplive det mobile styresystem. Nu har Jolla for første gang fremvist den nye platform med kodenavnet Sailfish. Den bliver præsenteret i en kort video på YouTube, hvor man kan se dele af brugerfladen. Det er også frigivet et Software Developer Kit (KIT).

Ligesom Android og Windows Phone bygger styresystemet på widgets, og det skulle være meget let at skifte mellem de forskellige programmer. Allerede på startskærmen kan man f.eks. stoppe afspilningen af en sang uden at skulle skifte til den pågældende applikation.

I sit hjemland Finland har Jolla indgået et samarbejde med operatøren DNA, og der er også indgået et partnerskab med chip-firmaet ST-Ericsson.

MeeGo (tidligere kendt under navnet Moblin) er udviklet i fællesskab mellem Intel og Nokia, men det blev opgivet sidste år.

Nokia har valgt at satse sin fremtid på Windows Phone, og Intel er gået sammen med Samsung om at udvikle det Linux-baserede Tizen. Det nye skal køre på mange forskellige enheder - lige fra smartphones til fjernsyn - og det skal bygge på teknologier som HTML5 og WAC.

Men der er altså stadig liv i det gamle MeeGo. En af chefudviklerne fra MeeGo-projektet, Marc Dillon, står i spidsen for det nye firma Jolla, som vil udvikle og sælge nye Sailfish-baserede smartphones.

Jolla har tidligere i år dannet en ny alliance i Hong Kong med de største spillere i mobil-branchen. Den nye alliance omfatter både chip-firmaer, teleoperatører og producenter af smartphones. Partnerne vil sammen investere omkring 1,5 mia. kr. i det nye system, og der skal satses benhårdt på det kinesiske marked, hvor der allerede er 200 millioner smartphones.

Her har det store internet-firma Alibaba allerede sit eget mobile operativsystem, Aliyun OS, som ifølge Google er en direkte kopi af Android.

Sailfish-alliancen skal etablere et datacenter i Cyberport Hong Kong, der bliver beskrevet som et af de bedst forbundne steder i verden. Her er der internet-backbones til både Kina, Europa og USA. Foruden udviklings-aktiviteter skal cloud-infrastrukturen for Sailfish også placeres her.

Samtidig understreger Jolla, at det nye mobile operativsystem både skal bruges til smartphones, tablet-pc'er, fjernsyn, biler og andre former for enheder.

Men det kan blive svært at konkurrere med Android, som allerede sidder på mere end halvdelen af smartphone-markedet. Android og iOS har gjort livet svært for andre mobile platforme. Selv den gamle smartphone-klassiker Blackberry med 80 millioner brugere er under pres. Til næste år kommer RIM med sit nye styresystem Blackberry 10.

Desuden kommer Mozilla med sit nye Firefox OS til smartphones.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.