Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Google scorer kassen på smart skatte-fidus

Google sparer milliarder af kroner med en smart skatte-manøvre, som myndigheder uden held har forsøgt at få sat en stopper for.

Google har sparet omkring 11 milliarder kroner i indkomstskat i 2011 ved at kanalisere en del af sine indtægter til Bermuda.

Her skal virksomheder ikke betale skat.

Dermed har Google halveret sin totale skattebetaling, skriver Bloomberg.

I mange år har søgegiganten flyttet en del af sin omsætning til Bermuda, men der er sket en væsentlig stigning i de seneste år.

I forhold til tre år tidligere er der tale om en fordobling.

Fuldt lovligt

Flere europæiske lande som Storbritannien og Frankrig har indledt undersøgelser af Googles skattetricks, men som udgangspunkt er det fuldt lovligt.

Det kan dog ændre sig fremover.

EU-Kommissionen har opfordret medlemslande til at oprette lister over skattely og tage skridt til at stoppe misbrug af reglerne.

EU-skattekommissær Algirdas Semeta sagde i sidste uge at det er "skandaløst" og "et angreb på det grundlæggende princip om retfærdighed", når virksomheder flytter deres indtægter til skattely.

Google siger i en udtalelse til Bloomberg, at man har foretaget store investeringer og skabt mange jobs i de europæiske lande.

I Storbritannien har man således "ansat 2.000 mennesker, hjulpet hundredtusinder af virksomheder med at vokse online, og investeret millioner i at understøtte nye teknologi-virksomheder i det østlige London," lyder det fra Google.

Søgegiganten bruger et par skattestrategier kaldet Double Irish og Dutch Sandwich, hvor man flytter betalinger fra datterselskaber i Irland og Holland til et tomt selskab på Bermuda, der har adresse hos et lokalt advokatfirma.

Man skal altså ikke forvente at finde et stort Googleplex-kontor på øen i Caribien - kun en brevkasse.

"Googles skattestrategi er meget pinlig for regeringer rundt omkring i Europa," siger revisor Richard Murphy fra britiske Tax Research til Bloomberg.

Så lidt betalte Google i skat

Sidste år kunne Google slippe med at betale blot 3,2 pct. i skat på sine indtægter i andre lande end USA.

Den største del af disse indtægter kommer fra de europæiske lande, hvor virksomheder typisk skal betale mellem 26 og 34 pct. i skat.

Google hentede 11 pct. af sin omsætning eller omkring 22 mia. kr. sidste år i Storbritannien, men betalte kun omkring 60 mio. kr. i skat.

Sammen med andre multinationale selskaber som Amazon og Starbuck måtte Google forsvare sig under en høring i det britiske parlament i sidste måned.

Google europæiske chef Matt Brittin forsvarede sig med, at man betaler skat der, hvor man skaber "økonomisk værdi", og det er primært i USA.

Men Google flytter også en del af sine indtægter fra USA til skattely.

Det sker med det såkaldte "transfer pricing", hvor datterselskaberne handler med hinanden på papiret og overfører store summer til skuffeselskaber.

I Googles tilfælde er det et irsk datterselskab, der samler indtægter fra annoncesalget i Europa og så betaler licens til et andet irsk selskab, som juridisk set er placeret på Bermuda.

Samtidig flyder en del af pengene gennem et hollandsk selskab, som betalte mere end 50 mia. kr. til et Google-selskab i Bermuda sidste år.

Det hollandske selskab har ligesom afdelingen i Bermuda ingen ansatte.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.