Artikel top billede

Du kan blive bortvist for at tage din it-julegave med på arbejde

Selv om du har været heldig og fundet en ny tablet-pc under juletræet, er det ikke sikkert, at du kan tage den med på jobbet.

I de sidste år har der været en tendens, hvor stadig flere tager deres eget udstyr med på arbejdet. Det kaldes også for "Bring Your Own Device" eller "Consumerization". Det er særlig aktuelt i tiden efter jul, hvor mange har fået en ny smartphone, en tablet-pc eller et andet it-produkt.

Hos Dansk Erhverv og IT Branchen bekræfter man, at mange julegaver lander på arbejdspladsen.

"Vi ser en klar tendens til, at de nye digitale dimser under juletræet bliver taget med og brugt på arbejdet. Danskerne er rigtig glade for at bruge deres eget it-udstyr på jobbet, fordi de kan have det med overalt og ved præcis, hvordan det fungerer", siger Mette Lundberg, der er direktør for politik & kommunikation i IT-Branchen.

Men det er ikke sikkert, at medarbejderen kan få lov til at tage det private it-udstyr med på arbejdet. De fleste virksomheder accepterer dog, at de ansatte kan tage f.eks. en iPad med.

Det kan blive en trussel mod it-sikkerheden, og 30 pct. af virksomhederne har ikke gjort noget for at sikre sig mod virus eller lignede, der kommer fra medarbejdernes udstyr.

Den generelle anbefaling er, at medarbejderne bør undersøge reglerne på arbejdspladsen, inden de tager privat udstyr med på jobbet. I nogle virksomheder er der meget strikse krav til sikkerheden, og det kan betyde, at det er forbudt at tage sine personlige enheder med.

"At medarbejderne medbringer eget udstyr skaber bestemt muligheder, men det kan også skabe problemer på virksomheden, især hvis man ikke har styr på sikkerheden, og chefen kan faktisk godt forbyde dig at tage dit eget udstyr med på jobbet," fortæller Jakob Cohr Arffmann, der er advokat i Dansk Erhverv.

For virksomhederne lyder anbefalingen, at de bør have klare retningslinjer for brugen af privat it-udstyr i en personalehåndbog eller i medarbejdernes kontrakter. Kun 34 pct. af virksomhederne har en decideret personalepolitik på området.

"Hvis man som virksomhed siger ja til, at medarbejderne tager deres eget udstyr med, anbefaler vi, at virksomheden udarbejder retningslinjer for, i hvilket omfang medarbejderne må medbringe eget it-udstyr, og hvordan det skal anvendes sammen med arbejdsgiverens udstyr, herunder arbejdsgiverens netværk og printere," siger Jakob Cohr Arffmann.

For medarbejderne som trodser reglerne og smugler deres egen tablet-pc ind på kontoret, kan sanktionerne være alt fra påtale eller mundtlig advarsel, over skriftlig advarsel til opsigelse eller i grovere tilfælde bortvisning.

"Bortvisning vil dog normalt kun være berettiget i grove eller gentagne tilfælde af overtrædelse, eksempelvis hvor medarbejderens adfærd har medført risiko for brist i it-sikkerheden," siger Jakob Cohr Arffmann.
IT-JOB

Shure Scandinavia A/S

Embedded Software Developer

NKT (Denmark) A/S

IT Project Manager

Politiets Efterretningstjeneste

Informationsspecialister i PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere