Artikel top billede

Du kan blive bortvist for at tage din it-julegave med på arbejde

Selv om du har været heldig og fundet en ny tablet-pc under juletræet, er det ikke sikkert, at du kan tage den med på jobbet.

I de sidste år har der været en tendens, hvor stadig flere tager deres eget udstyr med på arbejdet. Det kaldes også for "Bring Your Own Device" eller "Consumerization". Det er særlig aktuelt i tiden efter jul, hvor mange har fået en ny smartphone, en tablet-pc eller et andet it-produkt.

Hos Dansk Erhverv og IT Branchen bekræfter man, at mange julegaver lander på arbejdspladsen.

"Vi ser en klar tendens til, at de nye digitale dimser under juletræet bliver taget med og brugt på arbejdet. Danskerne er rigtig glade for at bruge deres eget it-udstyr på jobbet, fordi de kan have det med overalt og ved præcis, hvordan det fungerer", siger Mette Lundberg, der er direktør for politik & kommunikation i IT-Branchen.

Men det er ikke sikkert, at medarbejderen kan få lov til at tage det private it-udstyr med på arbejdet. De fleste virksomheder accepterer dog, at de ansatte kan tage f.eks. en iPad med.

Det kan blive en trussel mod it-sikkerheden, og 30 pct. af virksomhederne har ikke gjort noget for at sikre sig mod virus eller lignede, der kommer fra medarbejdernes udstyr.

Den generelle anbefaling er, at medarbejderne bør undersøge reglerne på arbejdspladsen, inden de tager privat udstyr med på jobbet. I nogle virksomheder er der meget strikse krav til sikkerheden, og det kan betyde, at det er forbudt at tage sine personlige enheder med.

"At medarbejderne medbringer eget udstyr skaber bestemt muligheder, men det kan også skabe problemer på virksomheden, især hvis man ikke har styr på sikkerheden, og chefen kan faktisk godt forbyde dig at tage dit eget udstyr med på jobbet," fortæller Jakob Cohr Arffmann, der er advokat i Dansk Erhverv.

For virksomhederne lyder anbefalingen, at de bør have klare retningslinjer for brugen af privat it-udstyr i en personalehåndbog eller i medarbejdernes kontrakter. Kun 34 pct. af virksomhederne har en decideret personalepolitik på området.

"Hvis man som virksomhed siger ja til, at medarbejderne tager deres eget udstyr med, anbefaler vi, at virksomheden udarbejder retningslinjer for, i hvilket omfang medarbejderne må medbringe eget it-udstyr, og hvordan det skal anvendes sammen med arbejdsgiverens udstyr, herunder arbejdsgiverens netværk og printere," siger Jakob Cohr Arffmann.

For medarbejderne som trodser reglerne og smugler deres egen tablet-pc ind på kontoret, kan sanktionerne være alt fra påtale eller mundtlig advarsel, over skriftlig advarsel til opsigelse eller i grovere tilfælde bortvisning.

"Bortvisning vil dog normalt kun være berettiget i grove eller gentagne tilfælde af overtrædelse, eksempelvis hvor medarbejderens adfærd har medført risiko for brist i it-sikkerheden," siger Jakob Cohr Arffmann.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.