Artikel top billede

Ny selskabsform - Start virksomhed for én krone

Regeringen vil gøre det nemmere at være iværksætter.

Der kan være godt nyt på vej til danskere med iværksætter-drømme. Regeringen vil gøre det lettere og mindre risikobetinget at starte nye firmaer op.

Det sker i dag med introduceringen af en ny selskabsform, der får navnet: iværksætterselskaber (IVS).

Populært sagt skal det være muligt at stifte et nyt selskab med blot én krone på bankkontoen - altså uden minimumskapital. Modsat opstart af aktie- og anpartsselskaber hvor der skal lægges 500.000 eller 80.000 kroner i startkapital.

Forslaget er stadig kun et lovforslag, der nu skal i høring, skriver EPN.dk. Det vil sandsynligvis først kunne træde i kraft fra 1. januar 2014.
Den hurtigere adgang til at stifte selskaber vil forhåbentlig sætte gang i iværksætteri og vækst, mener den ansvarlige minister.

"Ændringerne i selskabsloven skal fremme åbenhed og god ledelse i danske selskaber samt skabe bedre vilkår for iværksættere til at etablere selskaber," siger erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i en skriftlig kommentar til EPN.

Mindre risiko

Med den nye selskabsform følger kravet om en "tvunget opsaring". Det vil sige kapital, så man på et senere tidspunkt skal konvertere sit IVS til et traditionelt ApS eller A/S.

Der hensættes 25 procent af det årlige overskud, indtil der er opsparet en kapital på 50.000 kr.

Initiativet modtages positivt af flere eksperter og organisationer.

For eksempel AC (Akademikernes Centralorganisation) der kalder det en "tiltrængt håndsrækning til små nye virksomheder, der endnu ikke har opbygget et overskud i virksomheden".

"Set sammen med kreditpakken fra november, hvor det blev indført, at Vækstfonden kan tilbyde små vækstkautioner for lån op til 2 mio. kr., er jorden dermed gødet for bedre låne- og etableringsvilkår for iværksættere i 2013," skriver formand Erik Jylling i en kommentar.

Kritikere mener omvendt, at et indskud på én krone sender et signal om et lavt ambitionsniveau.

I forbindelse med det nye lovforslag er det også planen at afskaffe SMBA-selskaber som selskabsform. Kravet til startkapital for anpartsselskaber nedsættes også fra 80.000 til 50.000 kroner, hvilket er på niveau med Sverige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere