Artikel top billede

DNA kan være fremtidens computer-hukommelse

Alle film og tv-udsendelser, som nogensinde er skabt, kan være i en tekop.

Forskere hos det europæiske institut for bioinformatik i England har nu fundet en metode til at gemme data i syntetisk DNA. Det seneste gennembrud beskrives i en artikel i fagbladet Nature. Nu er det muligt at gemme 100 millioner timers HD-video i en kopfuld DNA. Det svarer til hver eneste film og tv-udsendelse, der nogensinde er skabt, som altså nu kan være i det, der svarer til en tekop.

Mængden af digitale data er eksploderet i de seneste år. Det betyder også, at det bliver sværere at arkivere denne gigantiske datamængde. Harddiske er dyre, og de kræver strøm for at fungere. Det samme gælder for Flash-medier. Et alternativ er magnet-bånd og optiske medier, men deres holdbarhed er begrænset.

Men syntetisk DNA kan holde i 10.000 år eller mere, fortæller forskerne.

"Vi ved allerede, at DNA er en meget robust metode til at bevare information fordi vi kan udvinde det fra mammut-knogler, som er titusindvis af år gamle, og det er stadig i en brugbar tilstand," siger forskeren Nick Goldman.

Det er nogenlunde nemt at læse DNA, men indtil nu har det været meget svært at skrive data. Med de nuværende metoder er det kun muligt at fremstille korte DNA-strenge og der er mange fejl i de data, der bliver gemt.

Men forskerne har nu fundet et trick, hvor data bliver gemt med overlappende fragmenter i små stumper af DNA.

"Det betyder, at den samme fejl skal optræde i fire forskellige fragmenter, før det går galt - og det vil kun ske meget sjældent," siger en anden af forskerne, Ewan Birney.

Forskerne har testet det med kodede versioner af en mp3-fil med Martin Luther Kings "I Have a Dream" tale, et jpg-billede af forsknings-instituttet, et forskningspapir, en tekstfil med alle Shakespeares sonetter og en tekst der beskriver kodningen.

Filerne blev sendt til firmaet Agilent Technologies i Californien, der så har fremstillet syntetisk DNA med de indkodede data.

"Vi har downloadet filerne fra nettet og brugt dem til at fremstille hundreder af tusinder stykker af DNA - det færdige resultat ligner en lille støvplet," forklarer Emily Leproust fra Agilent.

Den syntetiske DNA blev så sendt tilbage til de britiske forskere, hvor man har læst og afkodet filerne uden fejl.

"Vi har skabt en fejltolerant kode i en molekylær form, som vi ved kan holde i 10.000 år eller længere under de rigtige forhold. Så længe der er nogen som ved, hvad koden er, vil du være i stand til at læse det, hvis du har en maskine, der kan læse DNA," siger Nick Goldman.

Det næste skridt for forskerne bliver at videreudvikle teknologien, så den er klar til kommerciel brug.

Der arbejdes også med at fremstille DNA-baserede computere, som kan sprøjtes ind i det menneskelige legeme og f.eks. analysere sygdomme.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.