Artikel top billede

DNA kan være fremtidens computer-hukommelse

Alle film og tv-udsendelser, som nogensinde er skabt, kan være i en tekop.

Forskere hos det europæiske institut for bioinformatik i England har nu fundet en metode til at gemme data i syntetisk DNA. Det seneste gennembrud beskrives i en artikel i fagbladet Nature. Nu er det muligt at gemme 100 millioner timers HD-video i en kopfuld DNA. Det svarer til hver eneste film og tv-udsendelse, der nogensinde er skabt, som altså nu kan være i det, der svarer til en tekop.

Mængden af digitale data er eksploderet i de seneste år. Det betyder også, at det bliver sværere at arkivere denne gigantiske datamængde. Harddiske er dyre, og de kræver strøm for at fungere. Det samme gælder for Flash-medier. Et alternativ er magnet-bånd og optiske medier, men deres holdbarhed er begrænset.

Men syntetisk DNA kan holde i 10.000 år eller mere, fortæller forskerne.

"Vi ved allerede, at DNA er en meget robust metode til at bevare information fordi vi kan udvinde det fra mammut-knogler, som er titusindvis af år gamle, og det er stadig i en brugbar tilstand," siger forskeren Nick Goldman.

Det er nogenlunde nemt at læse DNA, men indtil nu har det været meget svært at skrive data. Med de nuværende metoder er det kun muligt at fremstille korte DNA-strenge og der er mange fejl i de data, der bliver gemt.

Men forskerne har nu fundet et trick, hvor data bliver gemt med overlappende fragmenter i små stumper af DNA.

"Det betyder, at den samme fejl skal optræde i fire forskellige fragmenter, før det går galt - og det vil kun ske meget sjældent," siger en anden af forskerne, Ewan Birney.

Forskerne har testet det med kodede versioner af en mp3-fil med Martin Luther Kings "I Have a Dream" tale, et jpg-billede af forsknings-instituttet, et forskningspapir, en tekstfil med alle Shakespeares sonetter og en tekst der beskriver kodningen.

Filerne blev sendt til firmaet Agilent Technologies i Californien, der så har fremstillet syntetisk DNA med de indkodede data.

"Vi har downloadet filerne fra nettet og brugt dem til at fremstille hundreder af tusinder stykker af DNA - det færdige resultat ligner en lille støvplet," forklarer Emily Leproust fra Agilent.

Den syntetiske DNA blev så sendt tilbage til de britiske forskere, hvor man har læst og afkodet filerne uden fejl.

"Vi har skabt en fejltolerant kode i en molekylær form, som vi ved kan holde i 10.000 år eller længere under de rigtige forhold. Så længe der er nogen som ved, hvad koden er, vil du være i stand til at læse det, hvis du har en maskine, der kan læse DNA," siger Nick Goldman.

Det næste skridt for forskerne bliver at videreudvikle teknologien, så den er klar til kommerciel brug.

Der arbejdes også med at fremstille DNA-baserede computere, som kan sprøjtes ind i det menneskelige legeme og f.eks. analysere sygdomme.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?