Artikel top billede

Google vs. Samsung: Hvem skal bestemme over Android?

Næsten halvdelen af alle smartphones og tablet-pc'er med Android kommer fra Samsung. Nu frygter Google, at partneren kan blive en trussel.

Den meget succesfulde alliance mellem Google og Samsung i de seneste år har knækket Apples dominerende stilling på markedet for smartphones og tablet-produkter. Det er nu mere end 40 pct. af alle Android-telefoner, der kommer fra Samsung.

Men Google-ledelsen frygter nu, at Samsung kan blive for magtfuld og dermed rykke balancen i deres partnerskab. Det skriver Wall Street Journal.

I denne uge er mobil-branchen samlet i Barcelona til verdens største mobilmesse, og Google holder møder med andre producenter for at skabe konkurrence til Samsung's Android-produkter.

Google satser på, at nye Android-enheder fra producenter som HP og HTC vil udfordre Samsung, skriver avisen.

Problemet for Google er, at Android bliver foræret gratis til producenterne - og dermed også Samsung. Pengene skal tjenes på annoncer og app-salget. Men Google frygter, at Samsung vil bruge sin stærke position til at genforhandle aftalerne og kræve en større del af annonce-indtægterne.

Googles Android-chef Andy Rubin har tidligere betegnet selskabets køb af Motorola Mobility som en form for "forsikringspolice" mod en situation, hvor en producent som Samsung har for stor indflydelse på Android og måske ligefrem forsøger at overtage kontrollen.

Samsung solgte 215,8 millioner smartphones sidste år, og næsten alle enhederne havde Android som operativsystem. Til sammenligning solgte Apple 136,8 millioner iPhones.

Dermed er den koreanske gigant også langt større end nr. 2 på Android-markedet, Huawei, der solgte omkring 60 millioner Android-smartphones.

På tablet-markedet ser situationen lidt anderledes ud. Samsung dominerer med 27,9 pct. af alle solgte Android-tablets i sidste kvartal, mens Amazon ligger på en andenplads med 21,8 pct. Amazon bruger en særlig version af Android i sine Kindle Fire produkter.

Blandt de mobile platforme har Android nu en markedsandel på 70 pct., mens iOS er faldet tilbage til 21 pct. og Blackberry ligger på sølle 3 pct.

Ifølge Wall Street Journal modtager Samsung allerede omkring 10 pct. af de Google-indtægter, der kommer fra annoncevisninger til brugere med Samsungs Android-enheder. Men koreanerne har signaleret, at de ønsker en større andel.

Det kan tænkes, at Samsung vil kræve at få tidlig adgang til nye Android-versioner inden andre producenter, og selskabet kan også vælge at erstatte Googles applikationer i Android med sine egne programmer.

Det kan få Google til at bruge sin egen Motorola-division til at udvikle Android-smartphones, der er bedre end konkurrenternes produkter. Google har dog lovet, at man ikke vil favorisere Motorola. Et sådant skridt kunne få producenterne til at søge efter andre platforme.

Samsung fremstiller også smartphones med Windows Phone og det nye Tizen, men de udgør kun en forsvindende lille del af salget indtil videre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.