Artikel top billede

Forfattere: Amazon truer nettet

Amazons forsøg på at få fat i adresser som .book og .read er en trussel mod nettets frihed, mener konkurrent.

Mange virksomheder har ansøgt om at få deres eget TLD (Top-Level Domain) som f.eks. .cph eller .lego. Sidste år blev der åbnet for TLD-ansøgninger, men det koster mere end en million kroner at ansøge om et domæne. En af dem der har afleveret flest ansøgninger er internet-giganten Amazon. Nu er selskabet løbet ind i modstand.

De amerikanske forfatter- og forlægger-forbund Authors Guild og Association of American Publishers advarer mod at tildele domænerne .book, .author og .read til Amazon. De frygter, at selskabet vil få et monopol på bogmarkedet, skriver Wall Street Journal.

En af Amazons største konkurrenter, Barnes & Noble, har også sendt et brev til domæne-organisationen ICANN med en lignende advarsel.

"Hvis Amazon får disse TLD'er, vil det true nettets frihed og åbenhed og få skadelige konsekvenser for internet-brugere over hele verden," hedder det i brevet.

Amazon har ikke selv taget stilling til protesterne. Selskabet har blandt andet søgt om navne som .kindle, .free, .like og .shop.

En anden af de mest aktive ansøgere er Google, der har søgt om mere end 100 TLD'er. Men Google signalerer nu, at man vil dele nogle af domænerne med offentligheden, hvis de bliver tildelt. Det kunne blandt andet gælde generiske adresser som .cloud, .app., .blog og .search.

Ifølge TechCrunch har Google sendt et brev til ICANN, hvor man understreger, at de nye domæner skal være til gavn for hele branchen.

Protesterer mod domæner

ICANN modtog også sidste år en række protester fra regeringer, der vil blokere de nye domæner. Der er modtaget 280 af de såkaldte Early Warning beskeder fra regeringer, som indikerer, at man vil protestere mod et domæne.

Nu kunne man tro, at det er diktatur-stater eller lande med streng internet-censur, der har indsendt flest klager. Men den store overraskelse er, at det er Australien, der ligger i spidsen. Næsten halvdelen af alle klagerne kommer nemlig fra den australske regering.

Her er man blandt andet utilfreds med domænerne .capital, .city, .tax, .phone og . search. I Australien mener man heller ikke, at Amazon skal have lov til at sætte sig på .store eller .song, og landet har protesteret mod, at Goodyear eller Bridgestone kan få .tire.

Der er også mange protester mod geografiske domænenavne. Egypten og Burkina Faso har klaget over .africa, og Indien protesteret mod .indians, mens Sydafrika ikke vil tillade .zulu.

Et hotelfirma har ansøgt om det mytiske navn Shangrila, men her er det Kina, der protesterer.

Chile vil ikke tillade, at et privat selskab registrerer .patagonia, og de Forenede Arabiske Emirater er utilfredse med .islam og .halal. USA vil ikke acceptere, at en virksomhed registrerer .navy og .airforce.

Men der er også mange klager over helt generiske navne som .book, .movie, .search og .watches.

En Early Warning er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det pågældende domænenavn automatisk bliver afvist. De enkelte regeringer skal stadig indsende en formel klage senere i processen.

Flere ansøgninger fra Danmark

Blandt de danske ansøgere er FL Smidth, der har søgt om .fls og .flsmidth, One.com, som ønsker at registrere .icu og .one, LEGO, som vil sikre sig .lego, og Lundbeck, som også vil bruge sit navn .lundbeck.

Desuden er danske Global Top Level og One.com med i kampen om .now, Rockwool vil gerne bruge .rockwool og Saxo Bank har søgt om .saxo.

Den danske regering er ikke på listen over de lande, der har indsendt en Early Warning.

De nye TLD'er kan gøre det lettere at surfe på nettet fra mobile enheder, fordi adresserne bliver kortere, og dermed slipper man for at skulle taste en lang adresse på skærmtastaturet.

Et tænkt eksempel kunne være, at www.canon.com/products bliver til products.canon. Det japanske kamerafirma er også blandt dem, der har søgt om at få sit eget TLD.

Firmaet Top Level Domain Holdings har brugt næsten 100 millioner kroner på at søge om 92 nye domæner som .hotel, .cricket, .london og .music.

Et selskab i Dubai, Directi, har søgt om 31 "mass market" TLD'er som .law, .bank og .baby.

Næsten halvdelen af internet-trafikken stadig går til websteder i .com-domænet. Det var en af de første TLD'er, der blev skabt tilbage i 1984 til kommercielt indhold. I de sidste 28 år er der kun kommet 14 nye TLD'er. Men ser det altså ud til, at der kommer mange hundrede nye top-domæner.

Domæner kan ende på auktion

Hvis to eller flere parter har søgt om det samme TLD, starter en vurderingsproces, hvor "fællesskabs-baserede" ansøgninger har højere vægt end ansøgninger fra enkeltstående virksomheder. Så brancheforeninger og andre kendte organisationer har altså større chance for at få et TLD end selskaber.

I de tilfælde, hvor flere virksomheder ønsker det samme TLD, får de 60 dage til at forhandle sig frem til en indbyrdes løsning. Herefter bliver TLD'en solgt på en auktion, hvor alle kan byde, og pengene går til velgørenhed.

Mange af TLD'erne har to eller flere ansøgere. Et eksempel er .art, hvor der er hele 10 ansøgere, eller .shop, hvor Amazon skal slås om navnet med ni andre håbefulde ansøgere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere