Dine Facebook-likes afslører din seksuelle orientering

Er du genert eller udadvendt? Spontan eller velorganiseret? Din Facebook-profil fortæller mere om dig, end du tror.

Fortæl mig, hvad du synes godt om, og jeg skal fortælle dig, hvem du er. Det kunne være overskriften på et nyt projekt, hvor de britiske forskere Michael Kosinski og David Stillwell har analyseret titusindvis af Facebook-profiler sammen med Microsoft Research. Selv om de fleste brugere fortæller meget om sig selv på Facebook, er der trods alt ting, som man ikke ønsker at dele på det sociale netværk. Det kan være politiske holdninger, religion eller andet, som er personligt og privat.

Men forskerne har opdaget, at en systematisk analyse af brugerens "synes godt om" tilkendegivelser på Facebook faktisk kan afsløre rigtig meget om den pågældende person. Så meget, at man kan tegne et rimelig detaljeret billede. Det er blandt andet køn, etnisk herkomst, seksuel orientering og politisk tilhørsforhold, som kan forudsiges med stor nøjagtighed.

Det er måske ikke så underligt, at kvinder klikker "Like" på andre ting end mænd, og forskerne kunne da også gætte sig frem til brugerens køn med 93 pct. nøjagtighed blot ved at kigge på "synes godt om" tilkendegivelser. Så er det måske mere overraskende, at forskerne kunne skelne mellem hvide og afro-amerikanere i USA med hele 95 pct. nøjagtighed.

Det stopper ikke her. Dine "Likes" kan også bruges til at regne ud, om du er hetero- eller homoseksuel, og her kunne forskerne gætte rigtigt i 88 pct. af tilfældene for mænd og 75 pct. for kvinder. De kunne også gætte sig frem til brugerens intelligens-kvotient, civilstand og forbrug af tobak og stoffer.

Softwaren kan også med stor nøjagtighed vurdere, om der er tale om en kristen, muslim eller person med anden religion.

Det var endda muligt at forudsige, om brugerens forældre gik fra hinanden inden dennes 21-års fødselsdag. Her kunne softwaren gætte rigtigt i 60 pct. af tilfældene.

Kender du typen?
Men det er også muligt at tegne en mere kompleks personligheds-profil baseret på dine Likes. De fortæller blandt andet, om du er spontan, metodisk, genert eller udadvendt. Her er nøjagtigheden ikke helt så god, men resultatet er stadig brugbart.

Der er analyseret 58.000 Facebook-profiler fra USA i undersøgelsen, og samtidig har deltagerne udfyldt et spørgeskema med deres personlige data.

De britiske forskere advarer nu om, at annoncører, myndigheder eller dine egne Facebook-venner kan bruge analyseprogrammer til at afsløre meget private oplysninger, som du måske slet ikke ønsker at dele. Det bliver hele tiden sværere at kontrollere, hvad der kommer ud på sociale netværk.

"Jeg er en stor fan og aktiv bruger af fantastiske teknologier som Facebook. Jeg elsker automatiske boganbefalinger eller at Facebook finder relevante historier til min nyhedsfeed. Men jeg kan forestille mig situationer, hvor de samme data bliver brugt til at forudsige politiske holdninger eller seksuel orientering, som kan udgøre en trussel mod friheden eller endda livet," siger forskeren Michael Konsinski.

Forskerne har også lavet en side, hvor du kan få analyseret dine egne Likes og se, hvad de fortæller om dig. Jo flere gange du har klikket "synes godt om" på Facebook, jo mere detaljeret og nøjagtig bliver profilen. En forklaring af, hvordan det fungerer, findes her. Så kan du selv vurdere, om softwarens analyse af din personlighed holder stik.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med splinternye bærbare: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse
Microsoft er klar med fjerde generation af sin Surface Laptop. Og her undgår Microsoft omsider at være for karrig med lagerpladsen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.