Artikel top billede

Gigantisk datalæk: Her er verdens værste skatte-svindlere

En stor datalækage har afsløret et globalt netværk af fup-firmaer, som er brugt til systematisk skattesvindel.

I det sidste halvandet år har en gruppe af journalister fra 46 lande arbejdet sig gennem et bjerg af lækkede dokumenter, der fortæller om, hvordan verdens rige og mægtige skjuler deres penge i skattely. Samlingen omfatter 2,5 millioner dokumenter og den samlede datamængde skulle være 160 gange større end de diplomatiske telegrammer, som organisationen Wikileaks kunne offentliggøre i 2010.

Indholdet er mindst lige så sprængfarligt - der er navne på 130.000 personer, som har forsøgt at skjule deres formuer.

Nu har International Consortium of Investigative Journalists bragt de første afsløringer. Det er en meget blandet skare af Wall Street svindlere, russiske nyrige, indonesiske milliardærer, våbenhandlere og et firma med forbindelse til det iranske atom-program, der har brugt et netværk af offshore-firmaer til at sløre deres transaktioner.

I de sidste måneder har journalister fra The Guardian og BBC i England, Le Monde i Frankrig, Süddeutsche Zeitung i Tyskland, Washington Post i USA og mange andre medier gravet sig gennem databjerget.

"Jeg har aldrig set noget lignende. Denne hemmelige verden er endelig blevet afsløret," siger jura-professor Arthur Cockfield fra Quenn's University i Canada.

Der er primært tale om e-mails, kontoudtog og andre dokumenter, der dækker en samlet periode på 30 år. Det er uklart om de mange data stammer fra et hacker-indbrud hos et eller flere af de pågældende offshore-firmaer, eller om det er en insider, der har stjålet informationerne og sendt dem til medierne.

På listen over mulige skattesvindlere er regeringsfolk og deres familier fra lande som Aserbajdsjan, Rusland, Mongoliet og Pakistan. De mange dokumenter afslører også, hvordan de superrige bruger komplekse offshore-strukturer til at købe kunst, ejendomme og både, uden at det sande ejerskab kan spores.

Mange af verdens største banker - herunder UBS, Clariden og Deutsche Bank - hjælper deres kunder med at lede pengene til offshore-konti og snyde skattevæsenet.

I Filippierne har landets myndigheder nu indledt en efterforskning af datteren til den afdøde diktator Ferdinand Marcos, Maria Imelda Marcos Manotoc, som angiveligt har skjult en del af sin fars formue op mod 25 mia. kr. på British Virgin Islands.

Det er kun en af de mange afsløringer fra datasamlingen, som også viser, at den spanske baronesse og kunstmæcen Carmen Thyssen-Bornemisza har brugt et firma på Cook-øerne til at opkøbe kunst.

En af amerikanerne på listen er den Grammy-nominerede sangskriver Denise Rich, der har gemt næsten en milliard kroner på Cook-øerne. Hendens eks-mand Marc Rich blev dømt for skattesvindel, men fik senere en kontroversiel benådning af præsident Bill Clinton.

Læs mere om de mange afsløringer fra datalækagen, der ventes at fortsættte i de kommende uger. Der er også et interaktivt kort med de mest prominente skattesvindlere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.