Artikel top billede

Gigantisk datalæk: Her er verdens værste skatte-svindlere

En stor datalækage har afsløret et globalt netværk af fup-firmaer, som er brugt til systematisk skattesvindel.

I det sidste halvandet år har en gruppe af journalister fra 46 lande arbejdet sig gennem et bjerg af lækkede dokumenter, der fortæller om, hvordan verdens rige og mægtige skjuler deres penge i skattely. Samlingen omfatter 2,5 millioner dokumenter og den samlede datamængde skulle være 160 gange større end de diplomatiske telegrammer, som organisationen Wikileaks kunne offentliggøre i 2010.

Indholdet er mindst lige så sprængfarligt - der er navne på 130.000 personer, som har forsøgt at skjule deres formuer.

Nu har International Consortium of Investigative Journalists bragt de første afsløringer. Det er en meget blandet skare af Wall Street svindlere, russiske nyrige, indonesiske milliardærer, våbenhandlere og et firma med forbindelse til det iranske atom-program, der har brugt et netværk af offshore-firmaer til at sløre deres transaktioner.

I de sidste måneder har journalister fra The Guardian og BBC i England, Le Monde i Frankrig, Süddeutsche Zeitung i Tyskland, Washington Post i USA og mange andre medier gravet sig gennem databjerget.

"Jeg har aldrig set noget lignende. Denne hemmelige verden er endelig blevet afsløret," siger jura-professor Arthur Cockfield fra Quenn's University i Canada.

Der er primært tale om e-mails, kontoudtog og andre dokumenter, der dækker en samlet periode på 30 år. Det er uklart om de mange data stammer fra et hacker-indbrud hos et eller flere af de pågældende offshore-firmaer, eller om det er en insider, der har stjålet informationerne og sendt dem til medierne.

På listen over mulige skattesvindlere er regeringsfolk og deres familier fra lande som Aserbajdsjan, Rusland, Mongoliet og Pakistan. De mange dokumenter afslører også, hvordan de superrige bruger komplekse offshore-strukturer til at købe kunst, ejendomme og både, uden at det sande ejerskab kan spores.

Mange af verdens største banker - herunder UBS, Clariden og Deutsche Bank - hjælper deres kunder med at lede pengene til offshore-konti og snyde skattevæsenet.

I Filippierne har landets myndigheder nu indledt en efterforskning af datteren til den afdøde diktator Ferdinand Marcos, Maria Imelda Marcos Manotoc, som angiveligt har skjult en del af sin fars formue op mod 25 mia. kr. på British Virgin Islands.

Det er kun en af de mange afsløringer fra datasamlingen, som også viser, at den spanske baronesse og kunstmæcen Carmen Thyssen-Bornemisza har brugt et firma på Cook-øerne til at opkøbe kunst.

En af amerikanerne på listen er den Grammy-nominerede sangskriver Denise Rich, der har gemt næsten en milliard kroner på Cook-øerne. Hendens eks-mand Marc Rich blev dømt for skattesvindel, men fik senere en kontroversiel benådning af præsident Bill Clinton.

Læs mere om de mange afsløringer fra datalækagen, der ventes at fortsættte i de kommende uger. Der er også et interaktivt kort med de mest prominente skattesvindlere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?