Artikel top billede

Nu skal det undersøges om danske bloggere skal straffes for skjult reklame

Skjult reklame på blogs straffes sjældent. Minister lover undersøgelse.

Når Cassandra skriver om en kjole, gør hun det så, fordi hun er begejstret for den - eller fordi hun har fået penge for det?

Reklamer har for alvor sneget sig ind i danske blogs, og det kan være svært at adskille redaktionelt og betalt indhold.

Liberal Alliances Mette Bock vil have fokus på, om loven tager højde for de nye medier.

Derfor har hun spurgt erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF), om markedsføringsloven er opdateret.

"Mit principielle spørgsmål går på, at lovgivningen er lavet på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen blogs. Så måske skal loves præciseres. Jeg vil gerne være sikker på, at lovgivningen mod skjult markedsføring gælder på alle platforme. Jeg ved, at Forbrugerombudsmanden ser nogle problemstilllinger, men han har svært ved at gøre noget, så længe der ikke er nogle konkrete sager," mener Mette Bock (LA)

Det er især mulighederne for at straffe virksomheder, der benytter skjukt reklame på blogs, der er uklare.

"Hvordan laver man kontrol og opfølgning på skjult reklamer i blogs. Det håndhæves jo meget stærkt for eksempel i forhold til tv. Der har man nogle klarere regler for, hvornår man griber ind. Det er ikke rigtig belyst på det her område".

Loven er ok - måske

Erhvervsministeren har netop svaret på §20-spørgsmålet. Hun hævder, at loven stadig er dækkende - på trods af teknologiske udvikling.

Markedsføringsloven og E-handelsloven beskriver tydeligt, at "al kommerciel kommunikation...skal udformes og præsenteres, så det tydeligt fremgår, at der er tale om reklame". Se faktaboksen.

"Ønsker en virksomhed for eksempel at få sine produkter omtalt i blogindlæg mod betaling, skal det klart fremgå, at bloggeren er betalt. I modsat fald kan det være skjult reklame i strid med markedsføringslovens § 4 og e-handelslovens § 9," svarer Annette Vilhelmsen.

Men alligevel vil ministeren undersøge, om der er tilstrækkelige muligheder for at sanktionere mod ulovlig markedsføring på blogs.

"Jeg har nedsat et ekspertudvalg, der blandt andet skal se på børn og unge i forhold til reklamer via nye platforme. Her vil det være naturligt at se på, om håndhævelsen er tilstrækkelig, eller om der er behov for yderligere tiltag. Ekspertudvalget skal komme med deres anbefalinger i juni 2014".

Debatten om skjult reklame på modeblogs er langt fra en ny diskussion.

I maj sidste år udsendte Forbrugerombudsmanden sammen med de øvrige nordiske forbrugerombudsmænd et standpunkt til markedsføring via sociale medier, hvor spørgsmålet vedrørende blogs også understreges.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Salesforce åbner europæisk supercloud: Vil holde al data i Europa - her bliver den nye løsning først tilgængelig
Salesforce er på vej med europæisk cloud-løsning, der skal holde alle data på europæisk jord. Selskabet begynder at udrulle løsningen om få måneder. Om et år vil seks europæiske lande være dækket.
Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Optimér mulighederne for et ideelt samarbejde med eksterne konsulenter
Sådan høster du fordelene ved at supplere traditionel ansættelse med målrettet anvendelse af eksterne spidskompetencer.