Artikel top billede

Smugkig: Sådan er ændringerne i Windows 8.1

Et preview af Windows 8.1 er snart klar, men softwaregiganten har allerede præsenteret nogle af de vigtigste nyheder i styresystemet. Læs om den nye Start-knap, bootfunktion og touch-browser.

Smugkig: Sådan er ændringerne i Windows 8.1

Det er synd at sige, at Windows 8 er blevet budt velkommen med åbne arme. 

I stedet er styresystemet blevet mødt af knyttede næver, og kritikerne har ikke vist Microsofts nye styresystem nogen nåde.

Jakob Nielsen, der er en af verdens førende eksperter i brugervenligt design, kaldte ligefrem Windows 8 for en katastrofe.

Mange brugere har også været frustrerede over fraværet af den traditionelle Start-knap i venstre hjørne på skrivebordet, og nu bøjer Microsoft sig for presset - sådan da.

Softwaregiganten har nemlig afsløret en del af nyhederne i Windows 8.1, som er klar i en preview-version, der lanceres under Microsofts Build-konference den 26. juni.

En af nyskabelserne er netop en Windows-tast, som er placeret i venstre hjørne på skrivebordet:

"Pc-udviklingen i dag centrerer sig meget omkring mobilitet, hvor brugerne interagerer med deres devices via touch, og vi har designet Windows 8 med henblik på dette. Men vi anerkender også, at der stadig er mange devices, der ikke er touch-baserede. Derfor har vi gennemført en række forbedringer for at sikre bedre navigation for brugere, der anvender mus og keyboard" skriver Antoine Leblond, der er Corporate Vice President, Windows Program Management, i et blogindlæg.

Helt konkret betyder det, at en Start-knap med Windows-logo dukker op, hver gang du bevæger musen over det nedre venstre hjørne af skærmen.

Desuden er den altid synlig på værktøjslinjen, når du er på skrivebordet.

Den har dog ikke de samme funktioner, som du måske kender fra hjælpeprogrammer som Classic Shell.

I stedet vil den blot sende brugeren frem og tilbage mellem skrivebordet og Start-skærmen, der er fyldt med apps og programmer.

Boot til skrivebordet

En del brugere har også klaget over, at de ikke har været i stand til at boote direkte til skrivebordet i Windows 8.

Det har dog været muligt med nogle forholdsvis avancerede finter, men nu bliver det nemmere.
 
Ifølge Microsoft vil der med Windows 8.1 være "mulighed for at boote til andre skærme".

Microsoft bruger selv et eksempel med at boote direkte til det samlede apps-overblik, men det skulle også være muligt at boote til skrivebordet, som har været et stort ønske blandt mange brugere.

Mere personligt design og ny browser

I den nye udgave af Windows har Microsoft desuden tilføjet flere visuelle muligheder for at skræddersy styresystemet til ens personlige smag.

Mens det i Windows 8 er let at ændre farvesammensætningen og eksempelvis baggrundsfarven på Modern IU (det tidligere Metro-interface), er det med Windows 8.1 muligt at benytte levende billeder som baggrund på startskærmen. 

Der kan også køre et slideshow med dine billeder i stedet for.
 
De behøver ikke ligge lokalt på din pc eller tablet, men kan være placeret på SkyDrive, som er Microsofts online lagertjeneste.

Desuden kan du forvandle din skrivebordsbaggrund til din startskærmsbaggrund, og det vil formentlig virke mindre forvirrende at hoppe mellem de to, da baggrundsbilledet vil være det samme.

Styr på apps

Microsoft har også arbejdet med de fliser - eller små firkanter - som findes i Modern UI.

I Windows 8.1 skal det være nemmere at flytte rundt på dem og organisere dem i klynger.

Desuden er det nu blevet sværere at flytte en flise ved en fejl, hvilket sker ret nemt med Windows 8 i forsøget på at aktivere en app.

I øvrigt vil nye apps ikke automatisk blive klistret på Start-skærmen, og de vil i stedet blive præsenteret i en app-oversigt.

Her kan du selv beslutte, hvad der skal fastgøres til Start-skærmen.

Ny browser og ændrede pc-indstillinger

Med Windows 8.1 følger også Internet Explorer 11. Browseren bygger videre på Internet Explorer 10, og den er skabt til touch-brug.

Microsoft har gjort det muligt at tilpasse udseendet på Internet Explorer 11, og det er muligt at have lige så mange faner åbne, som der er brug for. De åbne faner er der adgang til på tværs af flere Windows 8.1-enheder.

Desuden har softwaregiganten gjort det nemmere at få adgang til pc-indstillingerne uden at lægge vejen forbi kontrolpanelet.

I pc-indstillingerne kan skærmopløsningen ændres, strømforbrug indstilles, produktnøglen justeres, og Windows Update afvikles. 

Du kan også håndtere SkyDrive fra pc-indstillingerne og se lagringsstatus.

Windows 8.1 er klar i en færdig version senere på året, og det vil være gratis at opgradere for ejere af enheder med Windows 8.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.