Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Emin Ozkan)

Flere danske teleselskaber tavse om hullede SIM-kort

To ud af fire teleselskaber vil ikke fortælle, om de har givet deres kunder SIM-kort, der kan resultere i overvågning, aflytning eller svindel. It-sikkerhedsekspert vurderer at gamle telekunder kan rammes.

Hvis din telefon indeholder et SIM-kort, der benytter sig af den usikre DES-krypteringsstandard, kan du potentielt overvåges, aflyttes og udsættes for svindel, hvis ondsindede hackere formår at udnytte to SIM-kort-sårbarheder, som tyske forskere har opdaget.

Det er dog uvist, præcis hvilke danske mobilkunder, der render rundt med en telefon, som indeholder et af de sårbare SIM-kort.

To ud af fire teleselskaber afviser nemlig af sikkerhedshensyn, at fortælle om virksomhederne bruger eller har brugt DES-standarden.

Kun TDC afviser af sikkerhedshensyn helt at fortælle om, hvilke SIM-kort-krypteringsstandarder virksomheden benytter sig af eller har benyttet sig af tidligere.

"TDC benytter en række forskellige sikkerhedsprofiler. Af sikkerhedsmæssige hensyn kan vi desværre ikke gå yderligere i detaljer," skriver TDC's presserådgiver Rasmus Avnskjold i en mail til Computerworld.

Telia fortæller Computerworld, at virksomheden i dag bruger en standard, der ikke er DES. Men virksomheden ønsker ikke at fortælle, om Telia tidligere har udsendt de usikre kort til kunderne.

"Det betragtes som en forretningshemmelighed, som vi ikke deler. Hvis nogen måtte ønske at lave et indbrud, har de brug for at samle viden om, hvordan vi beskytter vores SIM-kort. Så på den måde er det naturligvis ikke i vores interesse at udlevere sådanne oplysninger," skriver David Engstrøm, der er kommunikationsrådgiver i Telia, og fortsætter:

"Vores SIM-kort repræsenterer en nyere og mere sikker teknologi."

Mens det er uklart om TDC bruger eller har benyttet sig af DES-standarden, og om Telia har brugt den tidligere, så er Telenor og 3 anderledes klare i mæglet.

Begge virksomheder fortæller Computerworld, at virksomheder aldrig har brugt og ikke bruger de sårbare kort, og at begge i dag benytter sig af standarden AES.

Læs også:

Hul i SIM-kort: Hackere kan kontrollere din mobiltelefon

Sikkerhedsekspert: Usikkerheder kan ramme gamle kunder

Selvom selskaberne har adopteret nye og umiddelbart mere sikre standarder, så kan gamle kunder stadig rammes af hackere, hvis deres SIM-kort ikke er blevet udskiftet hen af vejen, fortæller Thomas Wong fra it-sikkerhedsvirksomheden FortConsult.

Selvom teleselskaberne skifter eller har skiftet SIM-kortene ud med andre standarder, så kan gamle telekunder alligevel ikke føle sig alt for sikre.

"Nogle selskaber har selvfølgelig masser af kunder, der har ældre SIM-kort, der benytter sig af DES-standarden," vurderer Thomas Wong fra it-sikkerhedsvirksomheden FortConsult.

En af de to sårbarheder kan udnyttes ved at sende en såkaldt over-the-air (OTA) besked til mobilkundens telefonnummer, som bruges af forskerne til at identificere, og derefter kompromittere de sårbare SIM-kort

Hvis ondsindede personer kan efterligne de tyske forskeres arbejde, så kan de vil tage en dansk telefonbog og starte fra en ende af med at hacke hvert nummer, og på den måde fange den procentdel, af de mobilkunder, der bruger et DES-sim-kort?

"Det er korrekt, det er et helt gyldigt scenarie," siger Thomas Wong. 

De tyske forskere mener, at andre hackere vil være i stand til at udnytte SIM-kort-sårbarhederne indenfor et halvt års tid, når det er lykkedes andre at efterligne de forsøg, som det tyske forskerhold har udført.

Læs også:

Hul i SIM-kort: Hackere kan kontrollere din mobiltelefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere