Artikel top billede

Mistænkt tophacker anker fængselsdom

Den svenske it-mand Gottfrid Svartholm, der er hovedmistænkt i Danmarkshistoriens største hackersag, har anket dom i svensk sag.

Han er hovedmistænkt i Danmarkshistoriens største hackersag, hvor følsomme politisystemer blev flået op, uden nogen opdagede det.

Hen over sommeren har den svenske statsborger Gottfrid Svartholm besluttet at anke en dom på to års fængsel, som han blev idømt i Sverige i en anden hackersag.

Faktisk var det svensk politi, der gjorde Danmark opmærksom på, at dybt følsomme oplysninger fra politiets internationale Schengen-system, der indeholder data om blandt andet eftersøgte og overvågede personer, var blevet blottet.

Det faldt svensk politi nemlig over i dets efterforskning af den svenske sag.

Meget alvorlig sag
Oplysningerne fik PET's topchef og Rigspolitiets direktør til at stå frem med historien om den opsigtsvækkende hændelse.

For hverken CSC, der havde systemer hos sig, eller dansk politi havde åbenlyst opdaget noget som helst, selvom det var mere end et halvt år siden hackerangrebet havde fundet sted.

Alvoren af angrebet blev i Danmark blandt andet illustreret af, at både justitsminister Morten Bødskov (S) og Indenrigsminister Margrete Vestager (R) udtalte sig om angrebet.

Justitsministeren lovede at alle nødvendige ressourcer vil blive sat ind på opklaringen.

Svenske Gottfrid Svartholm er sigtet i sagen, og dansk politi har fået medhold i at få ham udleveret.

Også en dansk mand er sigtet i sagen. Han har fået forlænget sin varetægtsfængsling for lukkede døre.

It-mand må læse printede mail
Moren til Gottfrid Svartholm oplyser på Twitter, at hun fortsat må printe mail ud til it-manden, der altså ikke har fået lov at få adgang til en computer.

Faktisk måtte han end ikke få en lommeregner med ind i fængslet.

Ifølge moren er der afsat seks dage til ankesagen i Sverige, der begynder i august.

I øvrigt ankede også anklageren i Sverige dommen, fortæller svenske medier.

Læs mere:
Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det
Den mistænkte svenske CPR-hacker udleveres til Danmark
Dansker anholdt i den store CSC-hackingsag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.