Artikel top billede

Spion-boykot af Lenovo var en and

Det australske forsvarsministerium dementerer oplysninger om, at landets efterretningstjeneste af frygt for brist i sikkerheden i en årrække har forbudt sine ansatte at bruge Lenovo-pc're.

Flere danske medier og en enkelt it-ordfører nåede at reagere, før det det australske forsvarsministerium nu har aflivet en historie, som tidligere på ugen dukkede op i den australske avis Financial Review.

Ifølge avisen har efterretningstjenesterene i lande som Australien, Canada, USA og Storbritannien i næsten ti år forbudt deres ansatte at bruge pc'er fra den kinesiske producent Lenovo, når de behandlede fortrolige informationer.

Financial Review skrev oprindeligt, at de fra flere kilder havde fået oplyst, at Lenovo-pc'ernes firmware angiveligt er udstyret med elektroniske bagdøre, som gør maskinerne sårbare over for overvågning. 

Herhjemme har Computerworlds kolleger på Version2 tidligere refereret den australske artikel. Men i dag fortæller Version2 så, at historien ifølge de australske myndigheder er det, man i journalistkredse kalder "en and".

»Historien er faktuelt forkert. Der er intet forbud mod Lenovo og selskabets produkter hos forsvarsministeriet; det gælder både klassificerede og uklassificerede systemer,« hedder det i dag i en skriftlig udtalelse på det australske forsvarsministeriums hjemmeside.

Tidligere i dag lod Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen sig også inspirere. Han bebudede i Berlingske, at han ville tage sagen op i Folketingets it-styregruppe, for at undersøge om tingets medlemmer var i fare for at blive overvåget via de Lenovo-pc'er, som er standard arbejdsredskab for folketingsmedlemmerne. Michael Aastrup Jensen lagde ikke skjul på, at hans bekymring gik på, om de kinesiske myndigheder kiggede med over skulderen, når Folketinget arbejder.

"Det nytter ikke noget, at Folketingets pc'er har skjulte bagdøre for et land, som vi har forskellige konflikter med - for eksempel på det arktiske område. Derfor skal det selvfølgelig undersøges, hvad vores allierede gør," lød det blandt andet fra it-ordføreren.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere