Artikel top billede

HP efter to rædsels-år: Nu er vi på rette vej

Top 100 2013 De seneste års ballade i HP har været hård ved den danske forretning. Men nu vender vi skuden, siger den danske direktør.

De seneste to år har været et mareridt for HP. Strategisk slingrekurs og store omvæltninger har plaget det store it-firma - både globalt og i Danmark. Men omsider er der kommet ro på, og direktør Jakob Schou Meding kan nu glæde sig over at vinde Computerworlds Top 100-analyse i kategorien pc- og udstyrsproducenter.

Da HP i 2010 skilte sig af med topchefen Mark Hurd, var det samtidig startskuddet til et næsten to år langt mareridt af strategisk slingrekurs og tumult på ledelsesgangene - også herhjemme.

Allerede da topchef Mark Hurd blev gelejdet ud af døren, var HP presset af den voldsomme afmatning i pc-markedet, som i HP's tilfælde slog ekstra hårdt, netop fordi selskabet heller ikke på det område havde klare svar på, hvor man egentlig ville hen.

Også HP Danmark har fået sin del af knubsene. En pludselig exit for topchefen Keld Jersild Olsen i 2011 var i sig selv et slag for troværdigheden. Men også omorganiseringer og fyringer satte sit præg på hverdagen. Det tærede på relationerne til både kunderne og ikke mindst de partnere, som står for at generere mere end 80 procent af den danske omsætning

De seneste år har altså ikke været rare for det hæderkronede HP, og det kan derfor virke paradoksalt, at HP's danske afdeling i Computerworlds Top100 2013 kommer ud som den bedste virksomhed i kategorien "pc- og udstyrsproducenter".

Men midt i al omvæltningerne kom HP i Danmark faktisk ud af 2012 med en vækst i omsætningen på 12 procent - i alt 3,4 milliarder kroner - og et uændret overskud på godt 20 millioner kroner.

Nu er der ro på

Væksten i den danske forretning ændrer dog ifølge den administrerende direktør i HP Danmark siden 2011, Jakob Schou Meding, ikke på, at der stadig ligger et stort stykke arbejde forude, hvis HP for alvor skal gøre comeback.

Han er dog fortrøstningsfuld, når det gælder fremtiden, og peger på, at der med den nye amerikanske CEO, Meg Whitman, der ligesom han selv tiltrådte i efteråret 2011, er sat en stabil kurs med klare meldinger på, hvordan HP skal komme videre.

"Der var jo en periode i årene før, hvor bølgerne gik lidt højt. Men den helt afgørende forskel for HP i dag er Meg Whitman, som tiltrådte 1. oktober 2011. Det hun har bragt til virksomheden er ro, stabilitet, gennemsigtighed, klare mål og klar strategi. Det skaber tillid til den vej, virksomheden går, og giver os mulighed for at begynde at eksekvere," siger Jakob Schou Meding.

HP-chefens vigtigste udfordring

For sit eget vedkommende ser han det som sin vigtigste opgave at omsætte HP's strategi til dansk virkelighed.

"På det lokale ledelsesniveau er den vigtigste opgave at forklare den globale strategi for vores medarbejdere, kunder og partnere, og så er det i virkeligheden noget så banalt som eksekvering. Banalt, fordi det er nemt at sige, men svært at få til at ske," siger Jakob Schou Meding, som også nævner den fem års-plan for genopretningen af HP, som er udstukket fra USA.

"I en amerikansk kontekst er det meget usædvanligt, at man går så detaljeret til værks og også lægger problemområder frem og siger: Det her er de problemer, vi arbejder med, og så prøver vi at fikse dem! Men det er kommunikeret meget klart internt, men også eksternt til investorer, kunder og partnere," siger han og peger på, at HP de sidste syv kvartaler har nået de mål, der er meldt ud til markedet.

Her har HP succes

I den danske forretning fremhæver Jakob Schou Meding produktområder som netværk, servere, storage og outsourcing, der har bidraget til fremgangen. Han kan dog på grund af de interne koncern-regler ikke give tal for udviklingen på de enkelte områder.

Han peger samtidig på, at en del af Meg Whitmans turn around for HP-koncernen også har givet et bedre cash-flow,som sætter koncernen i stand til at skyde flere penge i udvikling af nye produkter og teknologier, som især på pc-markedet skal bringe HP tilbage på omgangshøjde med konkurrenterne.

"På produktsiden har der været en udvikling, hvor alle producenter lægger større vægt på design. Vi kommer alle sammen med ultrabooks og tablets. Der har vi en forventning om, at det line up af produkter, vi er kommet med og de ting, der er i pipeline vil være med til at styrke vores forretning. Noget af det første Meg Whitman gjorde, da hun blev ansat, var at ansætte et hold af designere. Motorkraften bag produkterne jo super-god, men indpakningen betyder i dag mere end tidligere," siger Jakob Schou Meding.

Han understreger, at de strategiske mål for koncernen også handler om at få de forskellige produktområder til at spille sammen, så HP kan levere væg-til-væg-løsninger til kunderne.

"Vi skal eje it-kanalen igen"

"Vi har en tro på, at tingene hænger sammen. Hele den nye måde at forbruge it på, hvor der har været et stort skifte undervejs i et par år. Der forsøger vi at gøre det til en styrke, at vi kommer ud og er totalleverandør til vores kunder. Det ser vi også hos vores partnere. De partnere, der går ind med en bredere palette af vores platform, gør det godt og har mulighed for at få nogle til at hænge bedre sammen," siger Jakob Schou Meding.

Netop styrkelse af HPs partnerkanal er et andet område, hvor HP satser voldsomt for at sikre sig en plads på fremtidens it-marked.

"HP har jo ejet partnerkanalen - også i Danmark. Jeg tror, det er 82 procent af vores forretning, der går gennem vores partnere. Danske virksomheder kan jo godt lide den lokale kontakt med en forhandler, der kommer ud og sørger for, at tingene spiller. Så vi har et stort internt fokus på, at den vej vi går til markedet er via vores partnersamarbejde. Vi har A.P. Møller som kunde, og det er vi glade for, men det er jo ikke en virksomhed, der går 12 af på dusinet, og hvis ikke vi samtidig har vores partnerforretning på plads ved siden af de helt store kunder, så nytter det ikke noget," siger HP-direktøren.

"HP er et dejligt sted at være"

Ændringerne i HP's globale strategi har også sat sine spor i den danske organisation.

"Vi har tilsvarende haft fokus på simplificering og reducering af vores omkostninger, ligesom vi har skiftet ud på ledelsesgangen. Og netop det, at vi har fået sat et rigtigt godt ledelsesteam, der stadig står, er en væsentlig del af vores succes" siger han.

"Men vores medarbejdere har virkelig også knoklet. Vi har været igennem nogle omstruktureringer og afskedigelsesrunder, som også har haft effekt i Danmark, hvor vi har skåret seks procent af medarbejderstaben. Så jeg tager hatten af for at medarbejderne holder fast i gejsten. Og man kan mærke det. HP er et dejligt sted at være," siger Jakob Schou Meding.

Læs også:

HP sætter topchef fra bestillingen - omsætning styrtdykker

HP satser hele butikken på tablets

HP's topchef: Jeg elsker kanalen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere