Artikel top billede

Udenlandske it-distributører kigger sultent på Danmark

Især tyske it-distributører forsyner i stigende omfang det danske marked med varer. Den populære e-handelsplatform Webmercs er et af de steder, hvor udenlandske varer finder vej til det danske marked.

Mange danske it-forhandlere spejder i stigende omfang mod udenlandske distributører for at finde de skarpeste priser på især hardware og komponenter. Det øger den i forvejen stenhårde priskonkurrence i distributionsbranchen og er med til at flytte markedsandele.

Forhandlernes aftaler med distributørerne giver dem adgang til daglige prislister, som blandt andet leveres gennem e-handelsplatformen Webmercs, som ifølge nordic sales manager Knud Bille står for at formidle prislister fra 60 forskellige distributører til omkring 125 forhandleres danske webshops.

Antallet af udenlandske distributører, som på den måde forsøger at få fodfæste på det danske marked er stigende, lyder det fra Knud Bille.

Listen over distributører er dog langt fra komplet. Formålet med at handle med udenlandske distributører er selvsagt at finde den laveste pris, som enten kan lokke flere kunder til eller øge indtjeningsmarginalen for forhandleren.

Kontakten til udenlandske distributører er derfor i mange tilfælde en velbevaret hemmelighed - også fordi det kan skabe dårlig stemning i forhold til forhandlernes normale distributører og producenter, som opererer fra Danmark.

"Det er en livlig trafik, som der ikke er særlig mange forhandlere, der har lyst til at fortælle om. Så vi respekterer forhandlernes forretningshemmeligheder og offentliggør ikke en komplet liste over de distributører, der sælger ind fra udlandet," siger Knud Bille.

Han tør dog ikke give noget bud på det samlede omfang af de danske forhandleres indkøb hos de udenlandske distributører.

Ifølge kilder i branchen er en række mindre danske distributører også med på vognen og skaffer på den måde varer fra udenlandske distributører, som prismæssigt kan hamle op med lokale sværvægtere som Also, Tech Data og Arrow ECS.

Ingram Micro går forrest

En af de distributører, som sender varer til det danske marked, er amerikanske Ingram Micro, som solgte sin danske distributionsforretning til Also i 2009. I mere end et år har Ingram Micro i sin tyske afdeling uden for München haft en selvstændig salgsafdeling med dansktalende medarbejdere. Desuden har Ingram Micro en account manager, som opererer fra Danmark.

"Jeg ser, at Ingram Micro, som har været ude af det danske marked siden 2009, nu er på vej tilbage i Danmark og Norge for fuld udblæsning. De har folk i Danmark og danske folk i Tyskland, og det er mit indtryk, at forhandlerne er glade for deres set-up," siger Knud Bille.

Flere udenlandske distributører forsøger med vekslende held at etablere sig på det danske marked. Et eksempel er svenske Deltaco, som har etableret et salgskontor herhjemme.

Kilder i branchen nævner udenlandske firmaer som svenske Isolda og tyske Devil og Wave Computer, som bejlere til de danske forhandleres gunst.

Hos den distributøren EET Europarts bekræfter koncerndirektør John Thomas - uden dog at nævne konkrete eksempler - at især tyske distributører ligesom EET Europarts selv er aktive på tværs af de nationale markeder.

"Jeg opfatter Europa som ét marked. For os er det helt naturligt at levere varer til hele Europa, så landegrænserne findes på papiret, men i praksis betyder det ikke så meget," siger John Thomas.

Et af problemerne for de udenlandske spillere er dog de fragtomkostninger, som vejer tungt i et marked, hvor indtjeningsmarginalerne i forvejen er nærmest forsvindende små. Og fragt fra udlandet er så dyr, at det nemt sluger den besparelse, man kan opnå ved at købe ind udenfor landets grænser.

Læs også:

Overblik: Hver anden danske it-distributør forsvundet på ti år

Nye fusioner og lukninger på vej blandt distributører

Danmarks bedste distributør: Her er hemmeligheden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.