Artikel top billede

Test: FitBit Flex ved om du tisser om natten

Kan et gummiarmbånd med lille elektronisk boks ændre dit liv? Svaret er...måske. Mød FitBit Flex som registrerer flere personlige data om dig end NSA.

Anmeldelse: FitBit Flex er en del af den bølge af 'wearable gadgets', som vi kommer til at se rigtig meget til i den kommende tid.

Tænk på Google Glass og Samsung Galaxy Gear.

FitBit Flex består af to dele: En lille boks og et gummiarmbånd. Boksen placeres inden i armbåndet, og herefter vil det begynde at registrere dine bevægelser.

Det holder styr på, hvor mange skridt du tager, hvor langt du har bevæget dig, hvor mange kalorier du har forbrændt, og hvor godt eller dårligt du har sovet.

Ja, det registrerer, hvis du har bevæget dig om natten, hvis du eksempelvis har været oppe for at tisse.

De mange data sendes til din mobil via Bluetooth 4.0, men virker kun med iPhone-modeller og Samsungs nyere mobiler i øjeblikket.

Alternativt kan data sendes til computeren, og der følger en USB-nøgle med FitBit Flex, så du kan synkronisere indsamlede data trådløst, hvis armbåndet er i nærheden af pc'en.

Behageligt at have på

Selve gummiarmbåndet er behageligt at have på.

I testperioden vænnede jeg mig overraskende hurtigt til at have det om håndledet. Der følger to forskellige modeller med: et stort og et mindre gummiarmbånd. Ligesom en urrem kan det strammes til.

Gummibelægningen er blød, og FitBit Flex er vandtæt.

Jeg har ikke haft problemer med at have det på til svedende træningssessioner eller i bad, og ifølge producenten er det vandtæt ned til 10 meter. I testperioden nåede jeg dog ikke ud på så dybt vand.

Der sidder en række LED-lys på armbåndet, som lyser op, og det gælder om at lære at afkode dem. Det er nu ikke voldsomt kompliceret, men det ville være mere brugervenligt med et rigtigt display.

Hvis du for eksempel lægger dig til at sove, skal du prikke gentagne gange på LED-lysene, hvorefter de blinker, og to dioder vil lyse konstant et øjeblik, og armbåndet vibrerer. Samme metode når du står op om morgenen.

Hvis du har nået dine daglige mål, eksempelvis at bevæge dig otte kilometer, vil armbåndet også vibrere for at orientere dig.

Gør det sjovere at holde sig i form

FitBit Flex handler om at registrere og motivere.

Dets formål er at give dig bedre livskvalitet og få dig til at bevæge dig noget mere og blive mere bevidst om kost og søvn. Fungerer det? Bestemt, men det kræver en indsats.
 
Du har måske allerede prøvet at løbe med et GPS-ur og oplevet, at det har været med til at gøre det sjovere at motionere, og du har formentlig også presset dig selv mere, end du ellers ville have gjort. 

Det er præcis det samme med FitBit Flex.

Du vidste nok godt, at du sad for meget ned på kontorstolen hver dag, men nu får du tal på, hvor lidt du egentlig bevæger dig. Det kan være det spark i bagdelen, som sætter mere fut i den daglige motion. 

Data præsenteres på en overskuelig måde både i browseren på computeren og på mobilen.

På udvalgte mobiler synkroniseres data løbende, og det fungerer aldeles glimrende.

Her i testperioden har jeg anvendt en Samsung Galaxy Note 3, som er en af de forholdsvis få telefoner, der virker med FitBit-app'en. Jeg kan derfor hele tiden holde nøje øje med kalorieforbrænding, og hvor langt jeg har bevæget mig. 

Der kan sættes mål op, så der i bogstaveligste forstand er noget at gå efter. 

Hold styr på kalorierne

I både app og browser er det muligt at indtaste ekstra oplysninger om eksempelvis indtagelse af mad. 

Dermed kan der bedre holdes styr på det store kalorieregnskab, men det kræver naturligvis en målrettet indsats at indtaste alle mål- og mellemtider.

Til gengæld kan der holdes styr på, hvor meget protein, fedt og kulhydrater, som er røget indenbords. 

FitBit sender også løbende mail om, hvordan det går, og man bliver rost for fremskridt og tildelt udmærkelser.

Eksempelvis fik jeg et badge, da jeg havde taget 15.000 skridt på en dag, og jeg fik et andet, da jeg havde bevæget mig 50 kilometer med FitBit Flex om håndledet. 

Det er også muligt at få ugerapporter via mail, der giver et overblik over ens bevægelsesmønster de seneste syv dage.

Dermed er der svar på, hvor meget har man sovet i gennemsnit, og hvor mange kalorier der er blevet forbrændt.

Det bliver også vurderet, hvordan ens søvneffektivitet er, altså hvor mange gange man vågner om natten. 

Ikke noget mirakelprodukt

Ifølge producenten holder Flex cirka fem dage på en opladning, og det er også det, som jeg har oplevet i testperioden.

Det er en ret praktisk detalje, at den lille boks, som er inde i gummiarmbåndet, ikke skal oplades hver dag, men at man kan glemme det et par dage, uden det går ud over registreringen af ens data. 

Hvis man desuden glemmer at registrere at være gået i seng eller være stået op, kan det gøres efterfølgende via computeren, så der ikke går kludder i statistikken. 

Som en bonus kan Flex også bruges som lydløst vækketur. Via computeren kan du sætte gummiarmbåndet til at vibrere på et bestemt tidspunkt, og dermed slipper du for at vække resten af familien, når du skal tidligt op. 

FitBit Flex er dog ikke noget mirakelprodukt. Det kan være svært for den at vide præcist, om man sover, eller man bare ligger helt stille og glor op i loftet uden at falde i søvn. 

Mindst en af registreringerne i løbet af testperioden var i hvert fald forkert. Her kunne jeg ikke sove, men det er opgjort til en søvnperiode, måske fordi jeg lå forholdsvis stille. 

Samtidig er præcisionen i andre dataindsamlinger heller ikke helt perfekt, eksempelvis bevægelse over afstande udenfor.

Her er andre teknologier som eksempelvis GPS langt mere præcise end de bevægelsessensorer, der sidder inde i Flex.

Ny model på vej

En ny model af Fitbit er i øvrigt allerede på vej.

Den hedder Fitbit Force og minder meget om Flex, men den er forbedret på nogle områder. 

Blandt andet er Force udstyret med en rigtig miniskærm i stedet for de blinkende LED-lamper, og den kan vise, hvad klokken er. Men endnu vigtigere: den kan også vise de indsamlede data, hvis du ikke har en mobil, der fungerer med FitBit-app'en. 

Samtidig kan Force registrere, om ejermanden går på trapper.

Prisen bliver formentlig nogle hundrede kroner dyrere for Force end for Flex.

Derfor kan det være en god idé at vente med at svinge dankortet, til den model er i butikkerne i begyndelsen af 2014. Til gengæld er den kommende model lidt bredere end Flex. 

Godt produkt til ændret livsstil

Alt i alt er FitBit Flex et gennemført produkt, der forsøger at hjælpe ejermanden med indsamling af data på et niveau, der vil gøre NSA misundelig. 

Det er dog ikke sådan, at FitBit Flex erstatter mange af dine nuværende gadgets, eksempelvis et GPS-løbeur.

Gummiarmbåndet er blot endnu et supplement til hverdag og træning og ikke mindst et værktøj til at give kroppen et løbende servicetjek. 

Men det er et godt sted at begynde, hvis du gerne vil ændre eller fintune din livsstil. 

FitBit Flex ender på karakteren fire ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.