Et hemmeligt antal bokse sikrer mod it-angreb i Danmark

Sensorer er placeret hos et hemmeligt antal myndigheder og større virksomheder. Sensorerne, som er anbragt af Govcert under Forsvarets Efterretningstjeneste, skal forhindre it-angreb - og at data kan deles med udlandet.

Et hemmeligt antal installerede sensorer rundt om i Danmark skal hæve it-sikkerherheden i Danmark.

Således står Govcert under Forsvarets Efterretningstjeneste bag et sensornetværk, der "består af en række elektroniske alarmenheder (sensorer) placeret hos Govcert's kunder".

Kunderne består af myndigheder, men også private virksomheder inden for for eksempel finans-, energi- samt it- og telesektoren.

"Sensornetværket bruges til at indsamle, registrere, analysere og opbevare data samt alarmere ved sikkerhedshændelser," hedder det i Govcerts materiale om netværket.

Dele af den opsamlede data samt alle alarmer fra sensoren bliver overført til Govcerts centrale og særskilte netværk, hvor det bliver analyseret af Govcert, lyder det videre.

"Hvis din organisation er tilsluttet sensornetværket, analyserer
Govcert kontinuerligt jeres internettrafik for at finde mønstre, der indikerer tegn på ondsindet aktivitet."

"Til det formål benyttes information om angrebsmønstre fra lukkede kilder, partnere, efterretningstjenester og egne analyser," hedder det videre.

Hemmeligt antal
Hos Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker man ikke at oplyse, hvor mange sensorer der findes rundt om i landet.

"Af sikkerhedsmæssige årsager kan Center for Cybersikkerhed ikke give nærmere oplysninger om alarmenhederne og deres antal," udtaler Policy and Communications Officer Tobias Liebetrau fra Center for Cybersikkerhed.

Han oplyser dog, at "de fleste ministerområder" i dag er tilsluttet Govcert.

"Dertil kommer yderligere et antal andre offentlige myndigheder og private virksomheder, der er beskæftiget med kritisk infrastruktur". 

I en bekendtgørelse fra 2011 - underskrevet af daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) - fremgår det da også, at på anmodning skal myndigheder tilslutte sig netværket.

Prisen for den tilsluttede myndighed eller virksomhed er årlige driftsudgifter: 82.360 kroner eksklusiv moms, fremgår det af samme bekendtgørelse.

Tobias Liebetrau henviser til § 4 i bekendtgørelsen om vilkår for tilslutning til den statslige varslingstjeneste for internettrusler, "at den tilsluttede myndighed eller virksomhed betaler udgifter, der er forbundet med Govcerts indkøb af henholdsvis alarmenheden og service, samt årlige driftsudgifter."

"Dette beløb opkræver Center for Cybersikkerhed hos de tilsluttede myndigheder. Hvert ministerområde tilbydes dog opsætning af én alarmenhed uden betaling, jf. bemærkningerne til Govcert-loven," forklarer han.

Artiklen fortsætter på næste side...
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen.


Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.