Efter Se og Hør-skandalen: Disse virksomheder ved alt om dig

Flere private og offentlige virksomheder ved alt om dig fra dine besøg på hjemmesider, indlæggelser på hospitalet og mails fra hemmelige elskerinder. Spørgsmålet er så bare, hvordan de passer på dine allermest fortrolige data.

Hvis du ikke har noget at skjule, har du heller ikke noget at være bange for. 

Sådan har mantraet længe lydt fra fortalerne for mere overvågning - databaseret eller ej. 

Ikke desto mindre har Se og Hør-skandalen med bestikkelse af en IBM-ansat med indsigt i dankorttransaktionerne hos Nets åbnet Pandoras Æske for mere eller mindre vilde scenarier af overvågning af kendte og ukendte danskeres digitale liv. 

Hvad enten vi har noget at skjule eller ej. 

Derfor er det en politisk sag 
Computerworld har spurgt Teleindustriens direktør, Jakob Willer, om det er muligt for teleselskaberne at snage med i din og min færden på internettet via den såkaldte sessionslogning, hvor vores computeres IP-adresser samt de besøgte IP-adresser bliver loggede. 

Og her lyder svaret: Ja, den slags er muligt.

Jakob Willer indleder med at forklare, at IP-adresser relativt nemt kan oversættes til rigtige navne eller hjemmesider.

Dermed er det muligt for et teleselskab at følge med i, hvad en navngiven person hjemme i privaten har besøgt af hjemmesider i løbet af det seneste års tid. 

"På trods af, at vi ikke har haft nogen sager i lighed med Se og Hør-sagen, er der selvfølgelig en risiko for utilsigtet overvågning. For når man konstruerer disse datasæt, er der hurtigt nogen, der får en 'god' idé," lyder det fra Teleindustriens direktør. 

Her nævner han ud over Se og Hørs 'gode' idé om at bestikke en it-medarbejder med adgang til kendissers dankort-transaktioner også Skats forsøg på at bruge telelogning til at fælde danskere i udlandet, der er skattepligtige i Danmark. 

Jakob Willer pointerer i den sammenhæng, at politikerne har et stort ansvar for at fjerne den slags risici for datamisbrug ved at minimere antallet af dataindsamlinger om danskerne. 

"I teleindustrien er det dog meget tvivlsomt, at udleveringer af datasæt sker, fordi det kun er sikkerhedsgodkendt personale i de såkaldte politigrupper, der har adgang til internet-data," siger han. 

TDC strammer op alle steder 
Sikkerhedsgodkendt eller ej, så medgiver Jakob Willer samtidig, at hele Se og Hør-skandalen har givet anledning til, at stort set alle teleselskaber og andre virksomheder har måttet kigge indad og stramme op på deres interne procedurer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.