Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Nye momsregler gør it-kunder til skattesnydere

Skrappere lovgivning har fået organiserede momssvindlere til at søge nye jagtmarker, lyder det fra skatteekspert. De nye regler betyder også at staten taber penge samtidig med at både it-virksomheder og kunder risikerer at ende som skattesnydere.

Det sidste årtis omfattende svindel med it-varer gennem momskarruseller har ført til strammere lovgivning, som har gjort hverdagen besværlig for it-firmaer og deres kunder.

Mange af momskarrusellerne var baseret på handel med it-varer som mobiltelefoner og it-komponenter.

I et forsøg på at forebygge svindelen vedtog Folketinget sammen de øvrige EU-lande sidste år at indføre såkaldt "omvendt betalingspligt," så varer som for eksempel computer-hardware og mobiltelefoner ikke længere skal faktureres med moms.

Reglerne trådte i kraft 1. juli i år.

Det betyder, at der nu cirkulerer færre momskroner i systemet. Det håber politikerne vil gøre det sværere at svindle med momsen.

Reglerne rammer de lovlydige

Men ifølge flere eksperter betyder de nye regler, at livet bliver mere besværligt for lovlydige borgere og virksomheder, som oven i købet risikerer at ende som skattesnydere.

Og desuden risikerer staten at miste momsindtægter på grund af de nye og mere komplicerede regler. Det mener skatterevisoren Christen Amby, der også sidder i Skatterådet.

"Momskarrusellerne har ført til meget drastiske ændringer i lovgivningen. En af de mest omfattende ændringer er, at man har indført det, der rent teknisk er kendt som omvendt betalingspligt," forklarer Christen Amby.

"Det næste er så, at staten formentlig vil tabe en masse penge. For hvis jeg som virksomhed køber en computer eller en mobiltelefon, får jeg nu en regning, som skal være uden moms. Men hvis jeg bogfører det i mit almindelige bogføringssystem er det baseret på, at der er betalt moms på alle indkøb. Så selvom indkøbet altså er momsfri efter de nye regler, så vil bogføringssystemet helt automatiske opføre sig, som om der er betalt moms, og så får man uberettiget penge retur fra Skat. De penge er så tabt for statskassen," siger Christen Amby.

"Den enkelte kunde kommer derved helt uforvarende til at overtræde momslovgivningen på grund af komplicerede regler," siger han.

Reglerne passer ikke til virkeligheden

Et andet problem er, at mange virksomheder køber it-ydelser som en samlet pakke fra deres leverandør.

Pakken kan omfatte både service og support, software andre ydelser, som skal faktureres efter de gamle regler og så altså hardware, som nu skal faktureres uden moms.

Det bekræftes af professor i skatteret ved Aarhus Universitet Dennis Ramsdal Jensen, som netop peger på, at der er store praktiske problemer med at afgrænse hvilke varer, der er omfattet af de nye regler.

Han mener desuden at de nye regler blot vil føre til at de ofte internationalt organiserede svindlere bare flytter deres aktiviteter til nye varegrupper.

Et eksempel på det er den svindel med CO2-kvoter, hvor Danmark har været et centralt land for svindelen.

Dennis Ramsdal Jensen peger på, at lovgiverne og myndighederne nærmest kronisk halser bagefter de kriminelle, der hele tiden er på udkig efter svagheder i systemet, som de kan udnytte.

"Jeg tror ikke meget på den model med omvendt betalingspligt, fordi svindelen kan flyttes til andre varegrupper. For spørgsmålet er, hvor man stopper med momsfritagelse. I princippet kunne man løse problemet ved at droppe momssystemet helt. Så myndighederne er i realiteten desperate," siger Dennis Ramsdal Jensen.

Problemet med momskarruseller var især voldsomt fra omkring år 2003 og frem. Sagerne er ofte voldsom komplicerede og efterspillet trækker derfor ud i lang tid.

Begmand til Skat

I sidste uge fik Skat en alvorlig begmand, da Østre Landsret frikendte direktør i it-firmaet Comitel, Peer Kølendorf, i en stort anlagt erstatningssag.

Skat havde anlagt sag, fordi man mente, at direktøren kunne gøres personligt ansvarlig for at statskassen har lidt et tab på 144 millioner kroner i forbindelse med at Kølendorfs daværende selskab Comitel International i 2003 og 2004 var involveret i svindel gennem en stor momskarrusel, som internt hos Skat og politiet gik under navnet "Gul Feber".

Det navn hang sammen med at svindelen foregik med udgangspunkt i en række selskaber i Asien.

Ved at handle med mobiltelefoner og it-komponenter gennem en lang kæde af selskaber, fik blandt andet Comitel International udbetalt store millionbeløb i refusion fra Skat.

Pengene forsvandt

Men de momspenge, som skulle være betalt af andre personer og selskaber, som var en del af handelskæden, forsvandt i de komplicerede selskabskonstruktioner og handelsmønstre.

Flere personer - herunder en tidligere direktør i Comitel International - fik i 2008 hårde fængselsstraffe for deres rolle i "Gul Feber"-sagen, men Peer Kølendorf har på intet tidspunkt været sigtet eller tiltalt for noget ulovligt.

Du kan læse mere om dommen her.

Christen Amby er ikke imponeret over myndighederne og lovgivernes rolle i de mange sager om momskarruseller.

"I stedet kunne man have brugt nogle flere kræfter på at opspore de her momskarruseller ved en mere håndfast myndighedskontrol. Nu kaster man i stedet problemet ud til borgerne," siger han.

Læs også:

Dansk it-direktør frikendt i kæmpesag om momssvindel - lang næse til Skat

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes

Find flere artikler om Gul Feber-sagen og om Comitel og Peer Kølendorf.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Undgå nedbrud når der kommer opdateringer til din Dynamics 365
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.