Artikel top billede

Ejerne af nogle af Danmarks største it-firmaer involveret i skattefidus

Danske it-firmaer som KMD, Nets og Economics ejes af kapitalfonde, som benytter sig af skatteaftaler med Luxembourg.

En række kapitalfonde, som har investeret milliarder i store danske it-firmaer som KMD, Nets og economics er med i den gruppe af multinationale selskaber, som har indgået hemmelige aftaler med skattemyndighederne i Luxembourg.

Det fremgår af lækkede dokumenter, som den internationale sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ, offentliggjorde tidligere i denne uge.

Formålet med skatteaftalerne er at kunne trække penge ud af selskaber i andre EU-lande.

I Luxembourg beskattes overskud nemlig betydeligt mere lempeligt med en skattesats på blot en procent.

Store kapitalfonde

Listen over selskaber består af mere end 340 firmanavne, og her finder man også kapitalfonden Advent International Corporation, som blandt andet ejer it-giganten KMD.

Og i marts i år var Advent også med i et konsortium som betalte 17 milliarder for at overtage Nets.

Det samme gælder kapitalfonden EQT, som i dag har penge investeret i fem danske selskaber herunder software-firmaet TIA Technology. Frem til 2008 var EQT desuden storaktionær i KMD.

Kapitalfonden HG Capital, der har sat penge i det danske it-firma economic, er også med på listen.

Tidligere i denne uge kom det frem, at også de fem kapitalfonde Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence også er med i det kontroversielle skattecirkus i Luxembourg.

De fem fonde ejede frem til 2012 TDC indtil telegiganten blev børsnoteret.

Det fremgår ikke af dokumenterne fra ICIJ, hvor mange penge, der er kanaliseret til Luxembourg fra danske it-firmaer.

Men eksempelvis KMD udbetalte sidste år 300 millioner kroner i udbytte til sine ejere.

Lektor Niels Johannesen fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet er ekspert i skatteret og har beskæftiget sig med multinationale virksomheders udnyttelse af skattely.

Han vil ikke kommentere forholdene omkring de danske it-firmaer, men siger til Computerworld:

"Det er rimeligt klart, at det generelle billede er, at det, der foregår er skatteplanlægning i stor stil. Motivet for at køre kapital gennem Luxembourg er typisk at slippe billigere i skat end i de lande, hvor koncernernes reelle aktiviteter er placeret."

Hos KMD og Nets ønsker man ikke at kommentere sagen.

En pressetalsmand fra Advent International Corporation i London siger til Computerworld, at man ikke ønsker at kommentere sagen om de luxembourgske skatteaftaler.

Hos e-conomic bekræfter koncernchef Mogens Elsberg, at selskabets ejere i HG Capital opererer fra Luxembourg, men han understreger, at man holder sig inden for lovens rammer.

"Den kapital vores ejere har stillet til rådighed er skudt ind som egenkapital for at udvikle virksomheden i Danmark. Vi kommer som selskab ikke til at betale skat de næste år, fordi vi investerer i virksomheden og derfor budgetterer med underskud i den kommende år," siger Mogens Elsberg.

- opdateret kl. 15.30 med kommentar fra e-conomic.

Læs også:

KMD solgt: Her er den nye ejer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere