Artikel top billede

Ejerne af nogle af Danmarks største it-firmaer involveret i skattefidus

Danske it-firmaer som KMD, Nets og Economics ejes af kapitalfonde, som benytter sig af skatteaftaler med Luxembourg.

En række kapitalfonde, som har investeret milliarder i store danske it-firmaer som KMD, Nets og economics er med i den gruppe af multinationale selskaber, som har indgået hemmelige aftaler med skattemyndighederne i Luxembourg.

Det fremgår af lækkede dokumenter, som den internationale sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ, offentliggjorde tidligere i denne uge.

Formålet med skatteaftalerne er at kunne trække penge ud af selskaber i andre EU-lande.

I Luxembourg beskattes overskud nemlig betydeligt mere lempeligt med en skattesats på blot en procent.

Store kapitalfonde

Listen over selskaber består af mere end 340 firmanavne, og her finder man også kapitalfonden Advent International Corporation, som blandt andet ejer it-giganten KMD.

Og i marts i år var Advent også med i et konsortium som betalte 17 milliarder for at overtage Nets.

Det samme gælder kapitalfonden EQT, som i dag har penge investeret i fem danske selskaber herunder software-firmaet TIA Technology. Frem til 2008 var EQT desuden storaktionær i KMD.

Kapitalfonden HG Capital, der har sat penge i det danske it-firma economic, er også med på listen.

Tidligere i denne uge kom det frem, at også de fem kapitalfonde Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence også er med i det kontroversielle skattecirkus i Luxembourg.

De fem fonde ejede frem til 2012 TDC indtil telegiganten blev børsnoteret.

Det fremgår ikke af dokumenterne fra ICIJ, hvor mange penge, der er kanaliseret til Luxembourg fra danske it-firmaer.

Men eksempelvis KMD udbetalte sidste år 300 millioner kroner i udbytte til sine ejere.

Lektor Niels Johannesen fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet er ekspert i skatteret og har beskæftiget sig med multinationale virksomheders udnyttelse af skattely.

Han vil ikke kommentere forholdene omkring de danske it-firmaer, men siger til Computerworld:

"Det er rimeligt klart, at det generelle billede er, at det, der foregår er skatteplanlægning i stor stil. Motivet for at køre kapital gennem Luxembourg er typisk at slippe billigere i skat end i de lande, hvor koncernernes reelle aktiviteter er placeret."

Hos KMD og Nets ønsker man ikke at kommentere sagen.

En pressetalsmand fra Advent International Corporation i London siger til Computerworld, at man ikke ønsker at kommentere sagen om de luxembourgske skatteaftaler.

Hos e-conomic bekræfter koncernchef Mogens Elsberg, at selskabets ejere i HG Capital opererer fra Luxembourg, men han understreger, at man holder sig inden for lovens rammer.

"Den kapital vores ejere har stillet til rådighed er skudt ind som egenkapital for at udvikle virksomheden i Danmark. Vi kommer som selskab ikke til at betale skat de næste år, fordi vi investerer i virksomheden og derfor budgetterer med underskud i den kommende år," siger Mogens Elsberg.

- opdateret kl. 15.30 med kommentar fra e-conomic.

Læs også:

KMD solgt: Her er den nye ejer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere