Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Brugte smartphones sælger som varmt brød: Så stort er markedet

Der er masser af salg i smartphones, men en betydelig del af de solgte telefoner er faktisk slet ikke nye.

'Refurbished' er et begreb, der efterhånden har vundet godt indpas i it-markedet, hvor eksempel brugte smartphones, tablets eller pc'er bliver solgt videre til nye ejere via butikker eller på dba.dk og guloggratis.dk.

Der er også et betydeligt marked for at installere brugte hardware-komponenter i nye produkter eller produkter, der er defekte og derfor er sendt til service. 

Denne form for genbrug og gensalg af it-produkter kommer vi til at se meget mere til i de kommende år. Analysefirmaet Gartner vurderer, at det globale marked for refurbished smartphones vil vokse til 120 millioner enheder i 2017.

Til den tid vil denne type produkter generere en global omsætning på omkring 91 milliarder kroner om året mod de omkring 45 milliarder, der blev omsat for i 2014.

"Når forbrugere på modne markeder opgraderer deres smartphone hver 18. eller 20. måned, er det uundgåelige spørgsmål, hvad der sker med den gamle enhed?" lyder det fra analytiker Meike Escherich fra Gartner.

"Mens kun syv procent af smartphones ender i officielle genbrugs-programmer, får 64 procent et nyt liv," skriver Gartner og forklarer, at denne gruppe af smartphones fordeler sig med 23 procent, der gives videre til andre brugere, og 41 procent, der handles eller sælges privat.

"Denne stigning i genbrug af smartphones vil ikke kun få en indflydelse på salget af nye enheder, men også omsætnings-strømmene hos alle dem, der er involveret i denne smartphone supply chain."

Dansk sag om brugt hardware i iPhone 

Mens selv refurbished-konceptet giver rigtig god mening, ikke mindst i forhold til miljøet, har der også allerede været sager, hvor genbrug af komponenter ikke er blevet modtaget godt af forbrugere.

Herhjemme har vi haft en opsigtsvækkende sag, hvor Apple som erstatning for en defekt telefon gav en refurbished iPhone til en forbruger.

I juli sidste år afgjorde Forbrugerklagenævnet, at det ikke var i orden - men senere valgte Apple at trodse den afgørelse.

Denne sag verserer stadig i retssystemet - læs mere om det her.

Læs også:

Dansker vandt klagesag over Apple: Nu slæber it-giganten ham i retten

Danske DCC tjener kassen på at gøre genbrugs-pc'er sexede




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere