Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Storkommuner kræver nu bestikkelsesforklaring fra Atea

Både København og Aarhus har indkaldt Atea til en snak og redegørelse over forløbet i den aktuelle bestikkelsessag fra Region Sjælland. Landets regioner forholder sig indtil videre i ro oven på den mulige bestikkelsesskandale.

Danmarks to største kommuner, København og Aarhus, frygter ikke, at de har medarbejdere, der har været modtagelige for bestikkelse i deres kundeforhold til Atea og andre it-leverandører.

Alligevel vil begge storkommuner gennemgå deres handler med Atea, efter det er kommet frem, at to medarbejdere hos Region Sjælland i en periode på otte år er mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra it-selskabet.

Undersøgelsen sker på de indre indre linjer med en revision af deres Atea-kontrakter.

Begge kommuner har samtidig indkaldt it-leverandøren til en samtale for at få overblik over situationen ovenpå bestikkelsessagen i Region Sjælland.

"Vi indkalder virksomheden til et møde om sikkerhed og kontrol. Men lad mig understrege, at der ingen mistanke er om, at noget lignende er foregået i Koncernservice," fortæller vicedirektør Stig Lundbech i Københavns Kommunes Koncernservice, som styrer kommunenens it-indsats.

Tre tiltag i Aarhus

Heller ikke i Aarhus er der decideret mistanker om, at kommunale medarbejdere har været sendt på luksusrejser eller modtaget andre store gaver fra Atea eller andre it-leverandører.

Kommunens økonomidirektør Peter Pedersen fortæller til Computerworld, at han mener, der er godt styr på indkøbsprocesserne i landets næststørste kommune.

Han vil iværksætte en undersøgelse i tre faser, hvor første punkt omhandler en gennemgang af kommunens engagementer hos Atea i forhold til kontraktomfanget og omsætningen hos Atea,

Dernæst har han kontaktet Ateas topledelse, da kommunen ønsker en redegørelse over sagsforløbet. Slutteligt vil han sætte kommunens revisorer til at kigge på bilag i tidligere handler med Atea.

"Vi mener, at disse tre tiltag er nok i første omgang, og det bliver ikke nogen større undersøgelse," forklarer Peter Pedersen.

Regionerne tager det roligt

Region Sjælland har tidligere fortalt til Computerworld, at regionen overvejer at igangsætte en undersøgelse oven på bestikkelsessagen, der har Sjælland som en af de uheldige hovedrolleindehavere.

Region Midtjylland ønsker ikke at foretage en intern undersøgelse, da regionen har tillid til sine medarbejdere og henviser i øvrigt til sin gavepolitik, hvor større gaver simpelthen tilbageleveres.

Heller ikke Region Syddanmark og Region Hovedstaden vil sætte det helt store revisionsapparatur i sving.

"Der pågår efter det oplyste lige nu en dybtgående politimæssig undersøgelse af sagen. Der er intet der tyder på, at der er spor til Region Syddanmark. Jeg vurderer, at det alene er politiet, som reelt kan foretage videre undersøgelser," forklarer Syddanmarks økonomidirektør Mogens Sehested Kristensen.

Region Hovedstaden oplyser, at man ikke har anledning til mistanker om bestikkelse.

Derfor har regionen på nuværende tidspunktet ingen planer om at iværksætte særlige tiltag i slipstrømmen på sagen.

Hos Region Nordjylland fortæller it-chef Claus Kofoed til Computerworld, at Region Sjælland-Atea-sagen er meget kedelig, men det er formentlig tale om en enkeltstående sag. 

"Vi har kigget vores Atea-kontrakter igennem, og vi har ikke fundet nogle uregelmæssigheder. Det ser ud til, at Atea har vundet deres udbud på markedsvilkår," lyder det fra Region Nordjyllands it-chef Claus Kofoed. 

Læs også:
Frygter bestikkelse: Statens It kulegraver alle sine Atea-kontrakter

Overblik: Her er alt, hvad vi ved, om den store it-bestikkelsesag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere