Regningen er talt op: Pc-salget styrtdykker og HP er størst

Pc-salget styrtbløder. Forklaringerne er Windows 10, forbrugere, der anvender elektronikken længere, og så spøger XP stadig i kulissen. Her er tal og analyse.

I tredje kvartal 2014 jublede pc-forhandlerne, men det gør de absolut ikke i 2015.

Det fortæller analysehuset IDC, der holder styr på masser af forskellige tal og statistikker.

I en ny rapport beretter firmaet, at pc-markedet i Europe, Mellemøsten og Afrika (også kaldet EMEA) er på noget nær katastrofekurs, hvis man alene ser på tallene.

Det samlede salg i tredje kvartal i denne del af verden blev på 18,4 millioner enheder, hvilket er en nedgang på 23 procent i forhold til samme periode i fjor.

"Sidste år var der en stigning i pc-salget på godt 25 procent fordi, de sidste XP-maskiner skulle udskiftes efter Microsofts support-stop," fortæller Anders Elbak, der er IDC-analytiker i Danmark.

"Det kan forklare noget af nedgangen. Men de salgstal vi ser nu, er nok dem, vi skal vænne os til at se i fremtiden," lyder hans vurdering.

Læs også: XP-stop får kunderne til at gå pc-amok

IDC peger også på at valutasvingninger i en række lande samt politisk ustabilitet i Østeuropa, Mellemøsten og Afrika bærer en del af skylden.

Ligeledes er forhandlerne også en del af forklaringen.

De sælger ud af de lagerførte varer for at gøre plads til nye produkter til den julehandel, der altså skal redde det tynde tredje kvartal.

31,3 procent tilbagegang
IDC har opdelt EMEA i tre underregioner, og der er nedgang i alle regioner i forhold til tredje kvartal sidste år.

I Vesteuropa faldt tallet med 18,4 procent, Mellemøsten og Afrika med 28,4 procent mens Mellem- og Østeuropa måtte sendes på en nedtur på ikke mindre end 31,3 procent.

Det er en så solid tilbagegang, at det også overrasker analysefolkene selv.

"IDC havde forudset, at disse markeder ville opleve en ganske brat tilbagegang, men disse tal viser sig at være endnu mere dystre end hidtil antaget," skriver Malini Paul, der er analytiker i IDC, i en gennemgang af tallene.

Læs også: Windows XP spøger stadig i kulissen: Her er årsagen til det faldende pc-salg

Nedgangen i Mellem- og Østeuropa er eksempelvis den værste i 13 kvartaler.

Det er kun landene Polen, Tjekkiet, Rumænien og Ungarn, der kan berette om nedgangstal på mindre end to cifre. Det skyldes nogle få men store projekter i landenes offentlige sektor.

I vores del af verden var faldet en smule mindre.

Gratis software
Totalt havde Vesteuropa en nedgang på 18,4 procent med 11,8 millioner solgte enheder i tredje kvartal.

I denne region er det forbrugermarkedet, der svigtede mest med hele 24 procents tilbagegang.

"Folk køber simpelthen færre pc'er. Ligeledes anvendes pc'erne længere, fordi software stadig kan afvikles på dem. Microsoft har også gjort Windows 10 gratis for mange, hvilket igen betyder, at brugerne ikke behøver at skifte pc for at få det nye styresystem," siger Anders Elbak.

Alle de store EU-lande rapporterer da også om fald i salget.

Tyskland gik tilbage med 23,3 procent i forhold til samme periode sidste år, mens Frankrig havde et minus på 21,2 procent.

Helt galt er det i Grækenland, der efter de store økonomiske problemer i landet har fået halveret salget.

Spanien og England er 'solstrålehistorierne' med et mindre fald på henholdsvis 11 og 3 procent.

I alle de nordiske lande er faldet på cirka 25 procent.

HP er størst i EMEA
Når det kommer til de firmaer, der skal levere maskinerne, er det kategorien "andre", som er størst med en markedsandel på 28,2 procent i tredje kvartal.

Den største enkeltleverandør er HP, der har en markedsandel på 23,7 procent i kvartalet.

Antallet af enheder er dog faldet hos HP med 17 procent i samme tidsrum.

Læs også: Historien om slagen pc-kæmpe: Derfor gik det så galt for os

Og der er bare negative tal hele linjen igennem.

Værst ser det ud for Acer med minus 38 procent og Asus med 25,5 procents nedgang.

Læs også:
Pc-salget falder og falder - men måske er det knapt så slemt som man skulle tro

Faldende pc-salg rammer hårdt: Toshiba sætter masser af folk på porten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.