Artikel top billede

Mistanke: Atea leverede varer direkte til sigtede i bestikkelsessag

Kun tre medarbejdere i Region Sjælland stod for størstedelen af millionstore it-indkøb via kontroversiel Atea-konto. Medarbejdere fik også leveret varer til adresser uden for regionen.

It-firmaet Atea har leveret it-varer og konsulentydelse til Region Sjælland via den kontroversielle konto 2840 for mere end 50 millioner kroner.

Det fremgår af den revisionsrapport fra PwC, som regionen i går offentliggjorde.

Rapporten er lavet på baggrund af sagen om mulig bestikkelse, hvor en række nuværende og tidligere medarbejder i Region Sjælland, Rigspolitiet og it-firmaerne Atea og 3A-it i juni i fjor blev sigtet af politiet.

Ifølge rapporten drejer en stor del af indkøbene via den kontroversielle konto sig om såkaldt "letomsættelige varer" som for eksempel telefoner, tablets, pc'er gps-udstyr , GoPro-kameraer, digitalkameraer og smartwatches.

PwC skriver i sin rapport, at størstedelen af indkøbene er leveret til tre navngivne medarbejdere i regionen.

"Vi har ikke haft mulighed for at interviewe medarbejder 1, men vi har ved interview gennemgået listen over udstyr leveret til medarbejder 2 og medarbejder 3 (...) Medarbejder 3 oplyser (...), at hovedparten af det udstyr, som er blevet bestilt og leveret på vedkommendes arbejdsplads, enten er bestilt på medarbejder 1's anmodning eller blot bestilt af medarbejder 1 i medarbejder 3's navn for efterfølgende at være afhentet af medarbejder 1 på medarbejder 3's arbejdsplads i regionen. Vi har ikke kunnet verificere dette yderligere," lyder det lakonisk i PwC's rapport.

PwC skriver desuden, at undersøgelsen har været besværliggjort af, at man ikke har haft adgang til fuldstændige data om, hvad Atea præcis har leveret til Region Sjælland.

Samtidig har manglende kontrol og rod i regionens forretningsgange betydet, at en del betalinger aldrig er blevet bogført korrekt.

Varer til fremmede adresser

PwC er også dykket ned i en række eksempler på, at regionen har købt varer, som er blevet leveret til adresser, som ikke har haft tilknytning til regionen.

Ifølge rapporten er der via en stikprøve fundet eksempler på mistænkelige leverancer til tre adresser på tilsammen 65.000 kroner.

En af adresserne ligger i udlandet, mens de to øvrige drejer sig om en privatperson i Nordsjælland og et firma med tilknytning til en ansat i regionen.

Formanden for regionsrådet Jens Stenbæk (V) siger til Computerworld, at det drejer sig om personer, der også er sigtet i den bestikkelsessag, som er årsagen til at PwC er blevet sat til at kulegrave regionens it-indkøb.

"Når det gælder de skæve leverringsadresser er det høvlet ned til tre, og dem har vi overgivet til politiets efterforskning. Efter min vurdering drejer det sig om den personkreds, som politiet allerede har rejst sigtelse imod," siger Jens Stenbæk som ikke ønsker at give yderligere detaljer om den del af PwC's undersøgelse.

Læs også:

Bestikkelsessag får Atea-kunder til at kigge sig om efter nye leverandører

Bestikkelsessag: Nu er fløjlshandskerne taget af




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere