Artikel top billede

Dobbelttest af Lenovos X1 Carbon tablet og laptop: Super bærbar computer - men en skuffende tablet-computer

Vi tester Lenovos to nye X1 Carbon-produkter, hvor specielt X1 Tablet byder på en noget speciel egenskab.

Lenovos X1 Carbon er den type computer, du glædeligt viser frem på kontoret: Den er slank, den er matsort og den er et frisk pust blandt de ofte klodsede og tunge firma-computere.

Det gælder også den seneste 2016-udgave, som har fået Intels nyeste processorer, kaldet Skylake.

Samtidig har Lenovo udvidet familien med en tablet-udgave, kaldet X1 Tablet, som vi tester sammen med den nyeste X1-maskine.

X1 Carbon (bærbar)

X1 Carbon er udstyret med en skærm på 14" med en høj opløsning på 2.560 x 1.440 pixels.

Der er tale om en traditionel mat skærm uden touch-funktion med generelt god betragtningsvinkel.  

Selve computeren er bygget i mat kulfiberforstærket plastik og aluminium med en overflade, der minder om Lenovos øvrige Thinkpad-computere. Den vejer kun cirka et kilo.

Tastaturet er af samme fremragende type, som vi kender fra de fleste lidt dyrere Thinkpad-modeller, og traditionalisterne kan glæde sig over, at X1 leveres med den ikoniske lille røde trackpoint som supplement til den normale touchpad. 

Derudover er tastaturet spild-sikret mod tippende kaffekopper, og resten af computerens chassis er ifølge Lenovo både stødsikkert og modstandsdygtig over for høj fugtighed, lave og høje temperaturer, vibrationer og sand.

Indmaden

X1 Carbon drives af en Intel i7-processor fra den nyeste Skylake-generation.

i7-processerne er toppen af Intels processor-familie, hvilket er med til at holde både ydelsen og prisen oppe. 

Undervejs har vi arbejdet med både Photoshop, videoredigering og multitasking på X1 Carbon uden problemer.

Til gengæld skal du være forberedt på, at computerens blæser begynder at give en høj lyd fra sig, så snart du belaster maskinen.

Selv med kun Word åben på X1 Carbon, kan du risikere, at arbejdet akkompagneres af kølerblæserens hæse hvæsen.

Det er bare ikke godt nok, når maskiner som MacBook Pro eller Surface Pro 4 kan løse samme opgave i hel eller delvis stilhed.

Ud over selvfølgelig WiFi, kan du få forbindelse med X1 via de tre USB 3.0-porte, HDMI og Mini Display-port. Der er også plads til et MicroSD-kort.

Vi havde dog gerne set, at Lenovo også havde udstyret topmodellen med den nye USB type C-port, der understøtter USB 3.1.

Filoverførsler går betydeligt hurtigere med USB 3.1-teknologien, og det havde i højere grad fremtidssikret X1 Carbon. Nye topmodeller fra HP, Dell og Apple har allerede en USB C-port. 

Læs også: Oversigt: Klar til studiestart med disse seks fede computere

Konklusion Thinkpad X1 Carbon:

X1 Carbon er en lækker computer til dem med smag for industrielt design og masser af teknologiske hestekræfter. 

Computeren er let og slank, og det eneste, vi mangler, er en USB C-port og en mindre aggresiv køleblæser.

Vi kan varmt anbefale Thinkpad X1 Carbon.  

Du betaler dog så sandelig også for den.

Priserne for en X1 Carbon begynder ved 12.750 kroner, og det er for en model med en lavere opløsning og svagere processor, end den, som vi har testet. 

Vil du have topmodellen, må du slippe 18.800 kroner.

X1 Tablet

X1 Tablet er en Microsoft Surface-klon. Så er det sagt. 

Det er - ligesom en Surface Pro 4 - først og fremmest en Windows-tablet, men du får mest ud af X1 Tablet ved at tilslutte et tastatur.

Et tastatur til en Surface Pro 4 koster 900 kroner, men medfølger i pakken til X1 Tablet. Stor ros her til Lenovo for at erkende, at en Windows-tablet intet er uden et tastatur.

Tastaturet er indbygget i et skærmcover, lige som det er tilfældet med tastaturet til en Surface Pro 4, men hver enkelt tast på X1's tastatur er en smule højere.

Det gør X1's tastatur lettere at skrive på, og du får også den lille røde trackpoint med tilhørende musetaster som på ethvert andet Thinkpad-produkt til at støtte en middelmådig touchpad. 

Derudover ligner X1 Tablet et typisk medlem af Thinkpad-familien med samme industrielle design- og materialevalg.

Der er endda en lysende diode som prikken over i'et i Thinkpad-logoet ligesom på ældre Thinkpad-computere.   

Indmaden

Inde i computeren finder du Intels Core M7-processor samt op til 16 GB RAM.

Intels Core M-familie er specialiseret i bruge så lidt strøm som muligt, men stadig give en acceptabel ydeevne.

Hvis du hovedsageligt arbejder i Office-programmer, surfer på nettet eller andre ikke-krævende programmer, så vil du næppe opleve, at processoren ikke kan følge med. 

Lenovo selv lover 10 timers batterilevetid, og vi ramte i gennemsnit de otte. Det er mere, end du kan presse ud af en Surface Pro 4.

Upraktisk kickstand

På bagsiden af X1 Tablet finder du den indbyggede kickstand. Sammen med det tilhørende tastatur omdannes X1 Tablet til en mere almindelig computer ligesom en Surface. 

Kickstandsløsningen er dog langt fra lige så elegant integreret som løsningen på en Surface pro 4. 

Kickstanden i X1 Tablet lægger sig langs bordet for at holde computeren oprejst, men det forstyrrer X1's tyngdepunkt.

Tilter du skærmen for langt tilbage - hvis du for eksempel står op ved et lavt bord - bliver lukkefunktionen ustabil og kan pludseligt klappe sig sammen, når du trykker på skærmen. Det samme sker ikke med en Surface Pro 4. 

Derudover lyder der en forfærdelig, skærende negle-på-tavle-agtig lyd, når du skubber X1 Tablet hen over et bord. Vi er ikke fans.

Dog står X1 Tablet mere stabilt, hvis du sidder i en stol med tablet og tastatur i skødet.

Vi vil dog råde dig til at købe en almindelig bærbar computer i stedet for en tablet, hvis du har planer om ofte at være tastekriger med computeren i skødet.

Modulært system i bunden
I bunden af X1 Tablet sidder en lille knap, der løsner hele bunden af X1 Tablets chassis. I den nu nøgne ende af X1 Tablet kan du tilføje ekstra moduler i form af et ekstra batteri, et 3D-kamera eller en lille projekter.

Det er smart, men det er en lukkesmekanisme med mange små dele, som vi frygter kan gå i stykker.

Da vi første gang samlede X1 Tablet med batterimodulet, gav en af hængslerne et alarmerende højlydt knæk.

X1 Tablet og dets moduler er rettet mod erhvervslivet, og så skal lukkemekanisme og modul holde til at blive samlet hundredvis af gange uden at gå i stykker - også af folk der ikke aner, hvad de laver.  

Med mindre du allerede nu ved, at du skal bruge et 3D-kamera eller en lille projektor, så køb en Surface i stedet for en X1 Tablet.

Selve det modulære system fungerer, men du har pludselig et relativt skrøbeligt bunddæksel at passe på, når du piller det af for at isætte batterimodulet.

Vi ville i hvert fald være bange for at have bundstykket til at ligge i tasken af frygt for at bøje det, imens et andet modul er tilkoblet X1 Tablet.

Konklusion: X1 Tablet

X1 Tablet er en fuldblods Surface-klon.

Den indbyggede Core M-processor bliver først presset ved store opgaver i programmer som Photoshop, Lightroom eller lignende.

Core M-processorens lave strømforbrug sørger også for, at den 12"-tablet-computeren holder sig i gang i mindst otte timer på en opladning. 

De fleste brugere bør dog vælge en Surface Pro 4 i stedet.

Microsofts har en bedre kickstand, og selv om det lyder som en bagatel, så er det vigtigt, når du formodentligt ender med at bruge X1 Tablet sammen med maskinens tastatur det meste af tiden.  

Vi tvivler desuden på, at folk vil benytte sig af muligheden for ekstra moduler.

Selve til- og frakoblingen af modulerne går hurtigt og effektivt, men de enkelte ekstramoduler koster 1.500 til 2.500 kroner stykket. 

Det er mange penge, når X1 Tablet koster fra 11.500 kroner og opefter.

Og det er modellen med en Intel Core m5-processor. Den testede model koster op imod 15.000 kroner.
 
Tilsvarende koster en Surface Pro 4 en markant mere kraftfuld i7-processor og tastatur 14.000 kroner. 

Læs også: Microsofts planer for Windows 10: To store opdateringer i 2017


Loading ikon