Artikel top billede

Kan man finde en særlig dansk opskrift på en gennemgribende digitalisering af den offentlige sektor, arbejdsmarkedet og erhvervslivet?

Computerworld mener: Kan man skabe særlig dansk LO-godkendt, forretningsorienteret, blandingsøkonomisk opskrift på en gennemgribende digitalisering af den offentlige sektor, arbejdsmarkedet og erhvervslivet?

Computerworld mener: Kan man finde en særlig dansk opskrift på en gennemgribende digitalisering af den offentlige sektor, arbejdsmarkedet og erhvervslivet?

Sådan en slags LO-godkendt, forretningsorienteret, blandingsøkonomisk mellemvej mellem Singularity U’s amerikanske techno-utopier og Blade Runners dystopiske fremtid.

En mellemvej, hvor robotterne frigør dygtige og kreative medarbejdere fra rutineopgaver – og ikke en, hvor de – som blandt andre professor Carsten Sørensen fra London School of Economics har forudset - har sendt den teknologisk udfordrede og hastigt skrumpende middelklasse ned til køen på jobcenteret.

Det håber jeg. For alternativerne er dystre for sammenhængskraften og velfærden.

Ikke mindst fordi de seneste 10-15 års udvikling har vist, hvordan den nye digitale økonomi tilgodeser få virksomheder.

Det er det, som CBS-professor Jan Damsgaard har kaldt ”winner-takes it all”-effekten, hvor den digitale omstilling betyder, at de dominerende virksomheder rydder hele bordet på et bestemt marked.

Spørg bare i medie- og annoncebranchen, hvor en rapport fra Kulturministeriet for nylig dokumenterede, at Facebook og Google i kraft at deres størrelse, datagrundlag og teknologiske overlegenhed sidder på mellem 75 og 90 procent af væksten i online-annoncering.

Det placerer de to globale firmaer i en næsten uangribelig stærk kommerciel position.

Med den skygge hængende over mediebranchen og mange andre brancher kan den netop udgivne rapport ”Digitalisering, job og kompetencer” fra Siri-kommissionen virke næsten naiv med sit fokus på læring og medarbejderinddragelse.

Baggrund: Læs Siri-rapporten her (pdf-link)

Ikke desto mindre er det åbenlyst, at det er på medarbejdersiden og i kvaliteten af ledelsens digitale gennemslagskraft, at slaget skal udkæmpes. Det har tech-giganterne for længe siden indset.

I løbet af de seneste 10 år har de lænset det globale it-arbejdsmarked for digitale talenter.

Siri-kommissionens seneste rapport og anbefalinger fortjener derfor ros for at levere en mere medarbejder- og ledelsesfokuseret tilgang – et supplement til de allerede kendte anbefalinger om at styrke digitaliseringen gennem lavere aktiebeskatning og nemmere import af udenlandsk it-arbejdskraft.

Og ja, selvfølgelig kan initiativerne skydes ned af folk med et mere dystopisk syn på verden.

Men set sammen med Disruptionsrådets fokus på blandt andet arbejdsmarkedet tegner der sig en politisk interesse for at diskutere teknologiens betydning for vores samfund – og gerne inden vi sidder midt i omvæltningerne.

Det vil være et kæmpe spring fremad.

Læs også: I den digitale omstilling tager vindervirksomheden det hele

Lyt dig til mere på Computerworld: Hør også professor Jan Damsgaard forklare disruption-begrebet i Computerworlds podcast Tech fra toppen