Artikel top billede

Regeringens nye it-sikkerhedsplan lugter af valgflæsk

Klumme: Regeringens nye it-sikkerhedsplan indeholder mange gode hensigter, men det falder tungt til jorden uden konkret finansiering – for det ambitions-niveau, der er lagt op til, kommer til at blive rigtig dyrt at føre ud i virkeligheden.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Sidste år forudsagde jeg, at it-sikkerhed vil få en stor plads i valgkampen forud for det kommende folketingsvalg.

Når man gennemgår indholdet og de flotte brochurer for regeringens nye it-sikkerhedsplan, så tyder alt på, at min forudsigelse var korrekt.

Der er åbenlyst brugt meget energi på at give et visuelt udtryk, som signalerer, at regeringen kommer til at skabe tryghed og god dansk hygge med denne it-sikkerhedsplan.

Allerede i dag kan vi også se, at landets politikere nærmest står i kø for at tale med pressen om it-sikkerhed.

Lige lovlig meget fokus

Selv om der er lagt op, til at ansvaret for it-sikkerhed skal ligge i de enkelte sektorer, så nævnes Center for Cyber Sikkerhed adskillige gange i materialet – muligvis fordi de indtil videre er de eneste, som rent faktisk har fået en pose penge til it-sikkerhed ifbm. Forsvarsforliget sidste år.

Sidst, men ikke mindst, så mener jeg, at der er lige lovlig meget fokus på ”trusler fra andre nationer."

I sundhedssektoren bruges WannaCry, der blandt andet ramte engelske NHS som et udmærket eksempel, men i en kontekst, hvor det for udenforstående kan se ud som om, at det var tale om et målrettet angreb foretaget af en ”anden nation”.

Økonomisk motiverede

Langt de fleste angreb er fortsat økonomisk motiverede og iværksat af traditionelle kriminelle, som er ”gået online.”

Og disse ”almindelige” angreb kan ofte have ligeså omfattende konsekvenser for Danmark, som et af de sjældne statsstøttede angreb – uanset om de rammer forbrugere, små virksomheder eller landets kritiske infrastruktur.

På den positive side indeholder materialet mange gode hensigter, men jeg synes, at det falder tungt til jorden uden konkret finansiering – for det ambitions-niveau, der i materialet er lagt op til, kommer altså til at blive rigtig dyrt at føre ud i virkeligheden.

Så mon ikke Danmark fortsat vil være at finde langt nede på listen over National Cyber Security Index, hvor vi lige nu ligger lunt mellem Rumænien og Bulgarien på nummer 40.

Personligt håber jeg, at det trods alt lykkedes at finde budget og implementere så meget som muligt af denne plan – og er der noget, som jeg kan hjælpe med, så gør jeg det meget gerne, da jeg gerne så Danmark i Top 5 på ovennævnte liste.

Læs også:

Regeringens store it-sikkerhedsplan kritiseres fra flere sider for væsentlige mangler: "Det holder ikke".

Efter WannaCry må politikerne da fatte det: Nedslidte og ubeskyttede offentlige it-systemer er en alvorlig trussel mod vores alle sammens sikkerhed

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere