Regeringens nye it-sikkerhedsplan lugter af valgflæsk

Klumme: Regeringens nye it-sikkerhedsplan indeholder mange gode hensigter, men det falder tungt til jorden uden konkret finansiering – for det ambitions-niveau, der er lagt op til, kommer til at blive rigtig dyrt at føre ud i virkeligheden.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Sidste år forudsagde jeg, at it-sikkerhed vil få en stor plads i valgkampen forud for det kommende folketingsvalg.

Når man gennemgår indholdet og de flotte brochurer for regeringens nye it-sikkerhedsplan, så tyder alt på, at min forudsigelse var korrekt.

Der er åbenlyst brugt meget energi på at give et visuelt udtryk, som signalerer, at regeringen kommer til at skabe tryghed og god dansk hygge med denne it-sikkerhedsplan.

Allerede i dag kan vi også se, at landets politikere nærmest står i kø for at tale med pressen om it-sikkerhed.

Lige lovlig meget fokus
Selv om der er lagt op, til at ansvaret for it-sikkerhed skal ligge i de enkelte sektorer, så nævnes Center for Cyber Sikkerhed adskillige gange i materialet – muligvis fordi de indtil videre er de eneste, som rent faktisk har fået en pose penge til it-sikkerhed ifbm. Forsvarsforliget sidste år.

Sidst, men ikke mindst, så mener jeg, at der er lige lovlig meget fokus på ”trusler fra andre nationer."

I sundhedssektoren bruges WannaCry, der blandt andet ramte engelske NHS som et udmærket eksempel, men i en kontekst, hvor det for udenforstående kan se ud som om, at det var tale om et målrettet angreb foretaget af en ”anden nation”.

Økonomisk motiverede
Langt de fleste angreb er fortsat økonomisk motiverede og iværksat af traditionelle kriminelle, som er ”gået online.”

Og disse ”almindelige” angreb kan ofte have ligeså omfattende konsekvenser for Danmark, som et af de sjældne statsstøttede angreb – uanset om de rammer forbrugere, små virksomheder eller landets kritiske infrastruktur.

På den positive side indeholder materialet mange gode hensigter, men jeg synes, at det falder tungt til jorden uden konkret finansiering – for det ambitions-niveau, der i materialet er lagt op til, kommer altså til at blive rigtig dyrt at føre ud i virkeligheden.

Så mon ikke Danmark fortsat vil være at finde langt nede på listen over National Cyber Security Index, hvor vi lige nu ligger lunt mellem Rumænien og Bulgarien på nummer 40.

Personligt håber jeg, at det trods alt lykkedes at finde budget og implementere så meget som muligt af denne plan – og er der noget, som jeg kan hjælpe med, så gør jeg det meget gerne, da jeg gerne så Danmark i Top 5 på ovennævnte liste.

Læs også:

Regeringens store it-sikkerhedsplan kritiseres fra flere sider for væsentlige mangler: "Det holder ikke".

Efter WannaCry må politikerne da fatte det: Nedslidte og ubeskyttede offentlige it-systemer er en alvorlig trussel mod vores alle sammens sikkerhed


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.