Artikel top billede

Fem ting som Computerworlds chefredaktør lærte efter syv måneder med hjemmearbejde

Chefredaktøren har ordet: Coronakrisen og hjemmearbejde har i perioder forvandlet mig til både vicevært og direktionssekretær. Men det er stadig bedre end før - bare ærgerligt at der skulle en global pandemi til for at få os til at ændre vaner.

I marts 2020 sagde Computerworlds redaktion farvel til vores trygge faste rammer på kontoret. Og goddag til hjemmearbejde minimum tre dage om ugen.

Et par måneder efter, i maj, skrev jeg skråsikkert artiklen ”So long, kontor – jeg kommer aldrig tilbage (på samme måde)” og annoncerede dermed, at vi nu lagde arbejdsformen radikalt om.

Den gode nyhed er, at jeg indtil videre stadig har ret: Vi kommer ikke tilbage på samme måde. Det er der simpelthen ikke grund til.

Men virkeligheden samtidig lidt mere nuanceret.

Så her er, helt uden filter, mellemlederens fem vigtigste erkendelser efter syv måneder der i høj grad er blevet tilbragt hjemme iført blødt bomuldstøj:

1) Vi har aldrig været så effektive som nu

Ro, nogenlunde renlighed og regelmæssige daglige statusmøder via Teams har sikret læserne flere artikler end nogensinde før.

2) Jeg er endt som vicevært og direktionssekretær

Den gamle sandhed om at en mellemleder bare er et andet ord for vicevært har aldrig været mere sand. Mens journalisterne gik i krig med de fede historier, endte chefredaktøren som vicevært, mødeindkalder og sekretær.

Min arbejdsdag er nu væsentlig mere effektiv end før krisen.

Men en stor del af de seneste måneder er gået med oplæg, skabeloner og sætte rammer - ting som før var klaret på et fællesmøde, men som inden virtuelle idésessioner og fællesmøder nu helt konkret skal lines op så de kan forme fremdriften.

I den tid, der er til overs, kan jeg så bekymre mig om, hvordan man begrænser det tab af identitet, sammenhold og kultur, som for meget distance også skaber

3) Min indre lean-konsulent trænger alvorligt til ferie

Nye arbejdsformer, nye produkter og nye relationer til traditionelle partnere betyder, at alt har været i luften siden foråret.

Det er spændende, men på sigt usundt for både effektivitet og innovation når alt kan ændres med kort varsel.

De seneste syv måneder har derfor krævet en kontinuerlig indsats og en fast hånd for at holde fokus og minimere risici og vildskud

4) Nemt at komme i leder-underskud

En god ven, far og toppolitiker sagde engang til mig, at man ikke kan komme i plus på familiekontoen.

Det samme gælder som leder. Du skal arbejde hver dag for at holde underskuddet fra døren.

Det har heller aldrig været mere sandt. Uden et stærkt og sundt fundament af individuelle medarbejdere, der kan og vil selv - og som kender visionen - var alting gået i fisk, inden vi var kommet ud af april

5) Planen holder stadig

Tingene må og kan ikke blive som før. Og det er faktisk ret fedt.

Bare ærgerligt at der skulle en global pandemi til for at få os til at ændre vaner.