Artikel top billede

Alle store virksomheder skal have politik om dataetik: Her er Erhvervsstyrelsens anbefalinger

Fremover skal store, danske virksomheder udforme en politik om dataetik, lyder det ifølge ny lov. Nu er Erhvervsstyrelsen klar med en vejledning, der skal hjælpe virksomhederne.

Siden maj har det været et krav for store danske virksomheder, at de skal udforme en politik om dataetik.

Erhvervsstyrelsen er derfor nu klar med en vejledning, der skal hjælpe virksomheder med at udforme en datapolitik.

Den nye lovgivning omfatter alle virksomheder, der i årsregnskabsloven er betegnet som 'store virksomheder.' De skal i forvejen have en politik inden for andre områder som klima, sociale forhold og nu altså også dataetik.

"Der stilles ikke krav om, at de omfattede virksomheder skal have en politik for dataetik, men hvis virksomheden ikke har en politik for dataetik, skal den efter ”følg-eller-forklar”-princippet forklare, hvorfor virksomheden ikke har en politik," skriver Erhvervsstyrelsen.

Det betyder altså, at hvis man vælger ikke at have en politik for dataetik, så skal man kunne forklare hvorfor, man ikke mener at virksomheden bør være omfattet.

Læs også: Erhvervsministeren vil fjerne lovgivning der spænder ben for it-iværksættere: "Danmark har mistet sin digitale førerposition"

Det skal politikken indeholde

Ifølge Erhvervsstyrelsen indbefatter en politik om dataetik, at virksomheden tager stilling til, hvordan man ansvarligt bruger data og teknologi.

Derfor bliver det hurtigt et meget abstrakt begreb, og styrelsen har derfor forsøgt at konkretisere det en smule mere med en række anbefalinger.

Første punkt er at danne sig et overblik over, hvilke data virksomheden behandler, og hvordan man er kommet i besiddelse af dem. På den måde sikrer man sig, at man i hvert fald er klar over, hvilke data der er tale om.

Dernæst er der grund til at spørge sig selv, om hvilke dataetiske spørgsmål det kan give anledning til.

Der er altså ikke tale om konkrete krav man enten overholder eller overtræder. Man skal i stedet bevise, at man rent faktisk har tænkt over anvendelse af de data man bruger.

Virksomheden skal desuden ifølge Erhvervsstyrelsen også beskrive i sin politik, hvordan man uddanner sine medarbejdere i at tage stilling til dataetiske dilemmaer.

Du kan læse hele vejledningen på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.