Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Pandemien startede en bevægelse – i 2021 perfektionerer vi den fleksible arbejdsplads

Klumme: 2020 var et skrækkeligt år, men én positiv ting kom der ud af pandemien: Virksomheder indså, at hjemmearbejdspladser fungerer for mange ansatte – og vi må forvente, at 2021 bliver et år, hvor vi forfiner kunsten at arbejde fra køkkenbordet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter

På trods af årtiers teknologisk udvikling har det forundret økonomer, at udviklingen ikke har ført til den forventede stigning i produktivitet og GDP.

Bevares, mange af de teknologiske innovationer skaber nye – og overvejende positive – muligheder, platforme og forandringer i vores hverdag.

Tag bare den bærbare computer, smartphones og den stadig fascinerende og kontinuerlige effektivisering af computerchips og se, hvordan de forandrer vores verden og samfund.

Men diverse tech-forbedringer har ikke direkte skabt den massive vækst og forandring, som vi eksempelvis så ved den industrielle revolution.

Vi lever stadig ikke i den utopi, som vi som unge drømte om, hvor pligter og arbejde var unødvendigt, og hvor vores tid skulle gå med at finde på, hvad vores tid skulle gå med.

2020 var et år, hvor vi i den grad lærte at tænke ud af boksen. En af de ting vi har lært, er at bruge teknologien til at arbejde på nye og langt mere fleksible måder.

Det var et chok for både virksomheder og ansatte at omdanne sig til en ny hverdag, hvor ugentlige statusmøder i ”Mødelokale 3” med projektoren kørende på højtryk, blev erstattet af Teams-møder iført joggingbukser og et hjemmeskolet barn til venstre for web-kameravinklen.

Men efter de første par måneder viste det sig, at der er mange elementer, som vi kan tage med videre. Og jeg er sikker på, at 2021 bliver året, hvor teknologien for alvor ændrer vores hverdag.

Kommunikation er alt

Alle møder – som jo i begyndelsen var et tvunget, virtualiseret rod – er i dag kortere, mere effektive, og så er der færre af dem.

Det samme gælder mængden af rejser.

Pandemien satte en stopper for næsten alle rejser mellem vores forskellige nationale afdelinger, men man opdager jo også, at det ikke altid giver mening at rejse i flere timer, når noget kan løses virtuelt.

Møderne kan klares både mere miljøvenlig, mindre tidskrævende og billigere.

Kommer vi til at mødes fysisk igen?

Det samme gælder industri-events. Vi afholdt vores første virtuelle Panasonic Toughbook Innovation Forum, og jeg skal da være den første til at indrømme, at jeg var nervøs for, hvor mange der ville deltage sammenlignet med det fysiske event.

Men til min store overraskelse deltog flere mennesker til flere sessioner, og den virtuelle platform betød, at det var let for deltagerne at hoppe fra en session til en anden. Feedback’en var fænomenal og vores event-omkostninger betydeligt mindre.

Win-Win.

Dermed ikke sagt, at vi aldrig kommer til at mødes igen.

Det fysiske møde – både det interne og eksterne – er en vigtig del af det at være menneske og drive virksomhed. Men vi har lært, at det virtuelle møde også virker.

Alle de teknologiske redskaber, som har hjulpet os igennem pandemien, har eksisteret længe, men vi benyttede dem ikke, som vi gør i dag: Den bærbare computer var placeret fast på kontorskrivebordet, Teams-møder blev primært benyttet til eksterne statusmøder, og hjemmearbejde var en sjældenhed.

Sådan er det ikke for Panasonic i dag, og sådan har hverdagen også ændret sig for mange andre virksomheder.

Og flere aspekter kommer vi til at tage med os videre til tiden efter pandemien.

Nogle af de bedste resultater fra en svær tid er tidsbesparelser gennem bedre brug af teknologien samt miljøfordelene ved færre fly-, tog- og bilrejser.

Jeg formoder, at de økonomiske produktivitetsgevinster, vi tilsyneladende manglede i vores nylige teknologiske fremskridt, ikke skyldtes problemer med teknologien, men derimod virksomheders uvillighed til at ændre på deres traditionelle arbejdsgange.

Måske vi nu vil vi være mere åbne over for at drage nytte af alle de fordele, som teknologisk avancement tilbyder. Måske kan det forbedre vores balance mellem arbejdet og hjemmet, øge produktiviteten på den måde, vi forestillede os, og muliggøre en mere bæredygtig fremtid.

Jeg håber, at 2021 bliver året, hvor vi i højere grad bruger teknologien til at forme vores egen fremtid på en positiv måde, både gennem hvordan vi lever og arbejder.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.