Artikel top billede

Morgen-briefing: Bill Gates overfører milliarder af kroner til Melinda / Vikar-app vinder Publikumsprisen / Nemmere adgang til offentlige data med lov-ændring

Bill Gates overfører milliarder af kroner til Melinda. Vikar-app vinder Publikumsprisen. Nemmere adgang til offentlige data med lov-ændring. Datatilsynet opdaterer sin vejledning om samtykker. 10 medarbejdere i FlowIT i Odense bliver medejere.

Velkommen til torsdagens morgen-briefing, som i dag er sammensat af Dan Jensen.

Bill Gates overfører milliarder af kroner til Melinda

Bill Gates er i gang med at overføre værdier for milliarder af kroner til Melinda Gates, efter parret forleden meddelte, at det skulle skilles efter 27 års ægteskab.

Bill Gates’ investeringsselskab, Cascade Investments, overførte mandag værdipapirer for 1,8 milliarder dollar til Melinda Gates - samme dag som skilsmissen blev annonceret.

Melinda Gates modtog her 2,94 millioner aktier i AutoNation og 14,1 millioner aktier i Canadian National Railway.

Bill Gates har fortsat rigeligt med penge. Han er fortsat god for 128,6 milliarder dollar og verdens fjerderigeste mand.

Han ejer iøvrigt i dag blot en enkelt procent af Microsoft, efter han tidligere har frasolgt betydelige mængder aktier i selskabet.

Vikar-app vinder Publikumsprisen

Årets Publikumsprisen - som uddeles af Center for Offentlig Innovation - går i går til Københavns Kommune, der har udviklet en særlig vikar-app til brug på plejehjem og i hjemmeplejen.

Appen hedder VikarAdgangs-app, og den har gjort de ellers ret omfattende arbejdsgange med at bestille og oprette vikarer i kommunens fagsystemer langt mere effektiv, billigere og mere sikker, hedder det.

Appen - der tog seks uger at implementere - har således reduceret de årlige driftsomkostninger til håndtering af vikarerne med 6,5 millioner kroner om året - og løst alle problemer med GDPR i processen.

Københavns Kommune meddeler, at man håber, at også andre kan bruge løsningen.

Nemmere adgang til offentlige data med lov-ændring

Det bliver langt nemmere at få adgang til offentlige data, meddeler Digitaliseringsstyrelsen, efter Folketinget tirsdag vedtog at ændre i den såkaldte PSI-lov, der regulerer offentlige myndigheders håndtering af adgang til data - herunder eksempelvis formater.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen betyder lov-ændringen blandt andet, at loven nu også omfatter eksempelvis offentlige forsynings-virksomheder, forskningsdata og lignende.

“Loven ændrer desuden reglerne for betaling og salg af offentlige data, blandt andet ved at der skal føres en offentlig liste over de myndigheder, der af forskellige årsager kan være undtaget fra de generelle krav om gratis adgang,” meddeler Digitaliseringsstyrelsen.

Du kan læse mere om lov-ændringen hos Digitaliseringsstyrelsen her.

Datatilsynet opdaterer sin vejledning om samtykker

Datatilsynet har opdateret sin vejledning om samtykker i forbindelse med GDPR - altså de tilladelser, som stort set alle organisationer før eller siden skal anmode brugerne om for at komme videre i teksten.

Datatilsynet har blandt andet i sin vejledning tilføjet forskellige uddybninger om sin praksis og justeret forskellige detaljer i teksten, som tidligere ikke har været præcise nok.

Datatilsynet har allerede truffet flere afgørelser om håndtering af samtykke, så praksis er efterhånden nogenlunde fastlagt.

Du kan læse mere om opdateringerne hos Datatilsynet her.

10 medarbejdere i FlowIT i Odense bliver medejere

10 medarbejdere i fynske FlowIT indtræder som aktionærer i selskabet sammen med bestyrelsesmformand Mogens Nielsen.

Selskabet - der har omkring 20 medarbejdere i alt - meddeler, at alle medarbejderne har fået tilbud om at købe en andel af selskabet, som har valgt denne vej fremfor at lade sig overtage af en kapitalfond eller lignende på grund af fællesskab.

Selskabet blev etableret i 1999 Lars T. Olsen, som hurtigt efter ansatte direktør Karsten Ley Poulsen. Lars T. Olsen sælger nu alle sine aktier til Karsten Ley Poulsen.

“Det handler om fællesskabet. Vi er fælles om at skabe et softwareprodukt til projekt- og porteføljestyring i verdensklasse. Medarbejderne mulighed for at få del i den værdiskabelse, som de selv er med til at skabe,” meddeler Karsten Ley Poulsen i forbindelse med salget af aktier til medarbejderne.
Premium
Margrethe Vestager langer ud efter Apples monopol i App Store: “Hvorfor accepterer vi, at der kun er én app-store på vores telefon?"
Interview: Apple kan ikke blive ved med at sidde på eneretten til at hente apps til iPhones. Det mener den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har indledt en sag mod selskabet. “Hvis først du har købt en iPhone, så har Apple monopol gennem sin App Store,” siger Vestager til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.