Artikel top billede

Nicolai Wammen (S) til DI Digitals årsdag juni 2021

Flere penge til digitalisering er nyttesløs, hvis ikke vi hjælper virksomhederne med compliance og it-sikkerhed

Computerworld mener: For mindre virksomheder er det afgørende, at der er hjælp at hente, som ikke koster 2.500 kroner i timen eller kræver investeringer, der er overgår det årlige lønbudget. Det bør finansministeren huske når de øremærkede EU-penge skal uddeles.

Mandag holdt brancheforeningen DI Digital årsdag.

Det var et velbesøgt arrangement af den slags, som kan minde om et bønnemøde i en religiøs forsamling: Uanset hvad spørgsmålet er, så er svaret mere digitalisering.

Især de små og mellemstore danske virksomheder halter bagud og har behov for et løft, hvis de skal klare sig i konkurrencen.

De inviterede politikere var derimod lidt mere lunkne og dukkede sig adræt, når forslag om digitaliseringsfradrag og tilskud fløj gennem luften.

I hvert fald indtil finansminister Nicolai Wammen (S) dukkede op sidst på dagen og lovede, at regeringen allerede har øremærket en stor portion kommende EU-midler til digitalisering.

Visionen er, at en stærk kombination af flid, rigeligt med post-corona euro og villige it-virksomheder kan løfte de knap så digitale virksomheder ind i det 21. århundrede.

For mindre virksomheder er digitaliseringen rigtig dyr

Det er en sund tanke. For coronakrisen lærte os, at hvis du ikke er tilstrækkelig digital og agil, så ser fremtiden knapt så rosenrød ud.

For uanset, om du fræser metal i Vojens eller bringer mad ud i København, er vejen til superligaen en øget digitalisering af markedsføringen, produktionen, kundeservicen og måske endda selve forretningsmodellen.

Sagen er bare, at for mange små og mellemstore virksomheder er digitaliseringen en trojansk it-hest. Problemer med informationssikkerhed og overblikket over compliances-udfordringer kan invadere enhver mindre virksomheds kalender.

Eller for at blive i fodboldanalogien: Hvad nytter det, at du investerer i at spille i superligaen, hvis en fjerdedel af dit dyre hold konstant er skadet?

Compliance og AI impact-vurderinger skal laves af...?

For større virksomheder er compliance, AI impact-vurderinger og basal it-sikkerhed noget, som eksisterende afdelinger kan løfte.

Men for mindre virksomheder er det afgørende, at der er hjælp at hente, som ikke koster 2.500 kroner i timen eller kræver investeringer, der er overgår det årlige lønbudget.

Det har Datatilsynet indset og har de seneste år arbejdet på at skabe forståelige retningslinjer og skabeloner, som kan lette byrden ved den øgede tech-regulering.

Den slags hjælp burde være en national prioritet, på samme måde som virksomhedernes fysiske sikkerhed er.

Men i stedet har vi oplevelser som internetudbyderen Gigabit, der efter at være ramt af it-kriminalitet efterlyser en hjælp, som aldrig kommer.

Man kan derfor kun opfordre Finansministeren til at øremærke de øremærkede EU-midler til en konkret og anvendelig indsats for de små og mellemstore danske virksomheder. For der er behov for mere action og mindre afrapportering.

Ellers bliver oprykningen til superligaen blot adgangen til en stribe dyre nederlag.
Premium
Stort dansk gennembrud i kvanteforskningen: Kan bane vejen for bedre kryptering og beskyttelse mod cyberangreb
Et gennembrud på Københavns Universitet kan skabe forbedrede muligheder for at udvikle nye kvantekryptografiske løsninger, der kan styrke datasikkerheden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.