Artikel top billede

Gratis på Mac og iPad: Leg med kode og lær hurtigt det basale

Apples læringsværktøj Swift Playgrounds er sjovt, pædagogisk og lader børn og voksne lege sig frem til viden om, hvordan man koder apps. Det gør det meget nemmere at tage de næste skridt på vejen mod selv at forstå og beherske teknologien.

Kombinationen mellem børn og iPads skaber som bekendt et uendeligt kraftigt vakuum, der suger tid og opmærksomhed til sig. Hvilket ville være lettere at leve med, hvis de fra tid til anden dog bare brugte den pokkers dims til noget fornuftigt.

Men faktisk stiller Apple et virkelig brugbart værktøj til rådighed, der gør det nemmere at lade både børn og voksne tage springet fra ren forbruger af skaber af digitalt indhold.

Navnet er Swift Playgrounds, og selv om det efterhånden har nogle år på bagen, så er værktøjet i bredere sammenhænge overraskende ukendt.

Appen er gratis tilgængelig, udkom i version 4 for et par måneder siden og lader brugeren lege sig frem til viden om, hvordan man koder apps med Swift-sproget på Mac og iPad (men ikke på iPhone).

Der findes andre gode platforme, der tjener samme formål. Heraf er Code.org og Scratch nok de mest kendte og desuden blandt de værktøjer, som danske Coding Pirates bruger. Men hvor begge kan bruges på alle platforme, så er Swift Playgrounds udelukkende tilgængeligt på iPad og Mac.

Det taler selvsagt ikke umiddelbart til Swift Playgrounds fordel. Til gengæld er Playgrounds lige nummeret mere pædagogisk opbygget, enormt velstruktureret og – i vanlig Apple-stil – et grafisk meget flot produkt.

I første del af læringsforløbet skal man bygge kode, der leder en lille skabning ved navn Byte rundt på en flyvende ø på jagt efter ædelsten.

De indledende udfordringer er meget, meget nemme. Men sværhedsgraden stiger hver gang en lille smule, og der skal hurtigt mere til, før Byte når sikkert i mål og danser en lille sejrsdans.

Undervejs lærer man om enkle kommandoer, funktioner og gentagelser, men også om variable, betingelser, om debugging og meget mere.

Det er undertiden en smule frustrerende – som kode jo kan være. Til gengæld er tilfredsstillelsen så meget desto større, når man endelig hitter ud af at løse en udfordring.

Siden følger mere avancerede forløb, og lægger man sig lidt i selen, kommer man hurtigt i gang med at bygge egentlige spil og små, nyttige applikationer.

Man bliver ikke superudvikler af at bruge Swift Playgrounds, men lærer på den anden side hurtigt en række af de fundamentale principper bag kodning.

Og allerede her er man nået længere end 99% af alle andre digitale forbrugere, fordi det er blevet så meget nemmere at tage de næste skridt på vejen til selv at forstå og beherske teknologien. Uanset hvilket sprog, man siden skulle finde på at kaste sig over.

Det gør både Swift Playgrounds velegnet til et tilgængeligt selvstudie eller som en hyggelig og nyttig fælles aktivitet i familien. Og så er det pludselig ikke helt så slemt, hvis ungerne bruger en times tid ekstra på iPad’en i ny og næ.

Læs mere om Swift Playgrounds hos Apple.

Titel: Swift Playgrounds / Udgivet af Apple, findes til iPad og MacOS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere