Artikel top billede

Bog: Vi går villigt i takt og slet ikke så selvstændige, som vi tror

”Når flokdyret fejler: Hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger” forklarer, hvordan autoritetstro og ønsket om at være som alle andre får os til at se stort på moral, omtanke og selvstændig tankegang.

I Monty Python’s Life of Brian slår hovedpersonen vinduet op efter en fornøjelig nat og kigger til sin forbløffelse ud på en menneskemængde, der tror at han er selveste Messias.

Brian forsøger at forklare dem, at de er selvstændige mennesker, der virkelig burde finde på noget bedre at lave end at rende i hælene på ham.

”You’re all individuals! You’re all different!” råber han lettere desperat og folkemængden svarer bekræftende i kor – på nær en enkelt, der lidt paradoksalt bemærker: ”I’m not!”

Det er i en nøddeskal konklusionen på psykolog Henrik Tingleffs bog Når flokdyret fejler – Hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger.

Bogen handler om, hvordan vi måske nok mener, at vi træffer selvstændige, velbegrundede og rationelle valg. Men det er langtfra hele sandheden.

For mennesker er også på godt og ondt flokdyr, som bevidst eller ubevidst bruger en masse kræfter på at tilpasse os og følge med alle de andre. Hvilket lidt for ofte medfører, at vi kaster moral, omtanke og selvstændig tankegang på møddingen.

Det gælder lige fra passiv accept af krænkelser på arbejdspladsen til indkøb af vulgært kostbare croissanter fra det helt rigtige hipsterbageri. Eller som da det for nogle år siden – af uransagelige årsager – blev populært blandt mellemledere at holde med Liverpool.

Tingleff trækker på en lang række adfærdsstudier, herunder en del af ældre årgang som af etiske årsager næppe ville kunne gennemføres i dag.

Ud over at kortlægge vore bestræbelser for at følge med flokken konstaterer han også, at vi er svært selvforherligende, hvilket kan forklare de mange anstrengelser for at tage sig godt ud på sociale medier.

Dertil kommer iboende fjendtlighed overfor dem, der ikke ligner eller opfører sig som os selv, samt en udpræget tiltro til autoriteter.

Henrik Tingleff viser gennem talrige eksempler, hvordan flokmentaliteten giver sig udslag i pudsige og undertiden overraskende adfærd, men også hvordan den lidt for ofte har skræmmende og skadelige konsekvenser i stort og småt. Hvilket man som både samfundsborger, leder og medarbejder givetvis kan nikke genkendende til fra tid til anden.

Titel: Når flokdyret fejler – Hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger / Forfatter: Henrik Tingleff




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT Applikationsmanager

Continia Software A/S

Student Master Data Assistant

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Proaktiv driftsspecialist til MOMS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere