Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: MD8836 byder på god hardware og drevplads til hot swappable harddisk

Velbalanceret multimediecomputer der føles kvik i brug, og som tilmed klarer krævende opgaver ganske overbevisende.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION AKOYA P2120D MD8836 er en stationær Windows 10 Home computer, der har en god hardwaresammensætning til de fleste opgaver. Det er også den første model, der gør brug af MEDIONs nye computerkabinet, hvilket vi vender tilbage til.

Computeren vil kunne købes i danske ALDI-forretninger fra onsdag den 24. februar 2016 til en pris af 3999 kroner.

For det beløb får man en computer, der er udstyret med en Intel Core i3-processor baseret på 'Skylake' arkitekturen, man får fornuftige 8 GB ram og ssd systemdrev kombineret med en traditionel harddisk til lagringsformål.

MEDIONs traditionelle hardwaredock på toppen er forsvundet, til gengæld får brugeren adgang til en ny måde at montere en ekstra harddisk, der er langt mere fleksibel.

Alt i alt får man med denne computer en ret så slagkraftig stationær computer til et fornuftigt beløb, der kan klare de fleste hverdagsopgaver uden problemer. Er man gamer, er det dog ikke den rette computer, da computeren ikke er udstyret med et dedikeret grafikkort.

Du kan læse mere om MD8836 her.

Nyt kabinet og ny feature med mere

MEDION AKOYA P2120D MD8836 anvender som nævnt et nyt computerkabinet. Det er stadig sort, og med dimensionerne 190 mm x 360 mm x 400 mm er det stadig et ret kompakt kabinet, man sagtens kan få plads til i hjemmet.

Udseendet er skiftet, der anvendes stadig matte stålsider med MEDIONs logo i relief, men fronten er ikke længere tilspidset, og den blanke plastik er erstattet af en mat ditto.
Fremtoningen er mere afrundet, frontmaterialet virker også til at være af en kraftigere kvalitet, der er i hvert fald ingen tvivl om, at lågen, der dækker den indbyggede eksterne drevplads, er af en kraftigere kvalitet end den hidtidige låge på MEDIONS stationære computere.

Den store forandring ud af til og såmænd også brugsmæssigt er, at MEDIONs proprietære dock til tilslutning af en ekstern harddisk på toppen er forsvundet. Ideen med, at man skal kunne
tilslutte et ekstra drev til computeren, er dog ikke forsvundet. Den er i MD8836 snarere undergået en forvandling og er genfødt i form af en ekstern drevskuffe på fronten, der er
skjult bag førnævnte låge.

Denne drevplads giver mulighed for at montere en 2,5" eller 3,5" SATA 6.0 Gb/s harddisk i en udtagelig harddisk skuffe. Vælger man et 3,5"-drev, kan monteringen af drevet ske uden, at man
behøves finde skruetrækkeren frem. Den monterede harddisk (der skal tilkøbes) kan anvendes som et ekstra drev, der supplerer de to allerede monterede drev. Man kan også anvende drevet
til backupformål, her vil man kunne opbevare harddisken et andet sted end computeren, hvilket kan være meget hensigtsmæssigt af sikkerhedsmæssige årsager. Til gengæld skal man være sikker
på, at man opbevarer harddisken forsvarligt, når den ikke er monteret i computeren. Drevpladsen kan også være smart, hvis man skal overføre store mængder data fra en computer til en anden.

Drevet, der monteres i den eksterne drevplads, er hot swappable, det vil sige, man kan pille drevet ud uden at slukke for computeren, man skal dog selvfølgelig ikke skrive eller læse
fra drevet i det øjeblik operationen foretages.

Ser man bort fra denne nytilkomne feature, så er der også sket et par andre småting med MD8836 i forhold til forgængerne. Det vi klart har ventet længst på er, at computeren endelig
har fået et anstændigt antal USB 3.0 Type A-porte. Således er der her i alt fire USB 3.0 porte, to på fronten og to bagpå.

På fronten er der yderligere en 4-i-1 multi-kortlæser samt stik til headset og mikrofon.

På bagsiden er der ud over førnævnte to ekstra USB 2.0 Type A-porte samt en LAN RJ45-port, HDMI, VGA samt stik for 6 kanals HD Definition audio løsning. Der er et fornuftigt antal
tilslutningsmuligheder, specielt når man tager hensyn til, at der ikke er et dedikeret grafikkort.

MD8836 er udstyret med et multi dvd/cd-brænder drev, denne er placeret i indhakket  under den eksterne harddisk skuffe. Adgangen til det optiske drev kunne måske være
lidt bedre, og skuffen kører heller ikke ud, i hvad vi ville betegne for værende en glidende bevægelse. Men drevet er der, hvilket ikke nødvendigvis er en selvfølge længere.

Den stationære er udstyret med 1 Gbit/s Ethernet, men ud over dette også med 802.11ac Wi-Fi. Det er, som vi kender det fra MEDIONS stationære, og det endda til en fornuftig pris.

Er man ikke glad for computere, der støjer, burde MD8836 være en kærkommen computer. Fraværet af et dedikeret grafikkort fjerner et af de væsentlige kilder til støj i en stationær
computer i dag. Det er derfor kun, når computeren belastes en del, at den gør væsentligt opmærksom på sig selv, med mindre der er harddisksaktivitet.

Det medleverede tastatur- og musesæt følger altid med til MEDIONS stationære computere. De to kablede enheder er ligeledes undergået en mindre forvandlingskur. De er stadig sorte og
materialet er stadig plast, men overfladen er ændret fra at være blank sort plast til en mat sort overflade, der er kendetegnet ved et svagt stofagtigt mønster.

Forkanten på tastaturet er mere afrundet, hvilket for nogle måske giver bedre ergonomi. Tasterne virker som de er lidt blødere i brug, men det kan måske også skyldes, at tastaturet
nu larmer lidt mindre end det gamle gjorde.

Alsidig computer med god ydelse

MD8836 bringer andet nyt end et nyt kabinet og et finjusteret tastatur og musesæt. Processoren er del af Intels Skylake familie, og der anvendes for første gang i en MEDION-computer, vi har testet, ddr4-ram. MEDION brander selv computeren som værende en multimediecomputer, det er den bestemt også. Men computeren er først og fremmest en glimrende computer til hverdagens mange opgaver, hvad enten de er mindre eller store, mindre krævende eller mere krævende. MD8836 kan klare lidt af hvert takket være en fornuftig hardwaresammensætning. Manglen på et dedikeret grafikkort gør den mindre egnet til gamere, men det er stort set også det eneste, så længe man ikke arbejder med virkeligt tunge applikationer.

Computeren er udstyret med en Intel Core i3-6100 dual core-processor. Processoren understøtter ikke Turbo Boost, hvilket betyder, at hastigheden ikke øges ud over den nominelle taktfrekvens, når tingene bliver mere krævende. Processoren arbejder dog ved en høj taktfrekvens på 3,70 GHz, så alt i alt er der tale om en ret så potent processor. Selvom processoren ikke har de samme kræfter som Intels high end quad core-processorer, specielt når det kommer til multithreadet software, så er det en meget god processor, i singlethreadede arbejdsopgaver er forskellen mellem denne processor og førnævnte high end-processorer eksempelvis ikke så udtalt.

Det kan blandt andet ses i cpu-benchmarken i CineBench R15, hvor MD8836 scorer 392 point i multi cpu-testen, mens at scoren i single cpu-testen er respektable 147 point.

Samlet set klarer processoren og dermed MD8836 sig ganske godt i SiSoftware Sandras 2016 benchmark. Processoren scorer her en samlet score på 62,31 GOPS (Giga operationer i sekundet) i den cpu-aritmetiske test. Mens de bedste processorer når scorer over 100 GOPS, så viser scoren dog, at der er væsentlige beregningsmæssige kvaliteter i denne computer.

I forhold til en tilsvarende clocket Intel Core i3-processor med de samme specifikationer fra den fjerde generation, er Intel Core i3-6100 omkring 10 procent hurtigere, når det kommer til rene cpu-beregninger.

Den grafiske ydelse er noget stærkere, i OpenGL-testen i CineBench R15 scorer MD8836 34,52 fps, det er en meget større grafisk forbedring i forhold til i ovenstående fjerdegenerations processor, så her er der virkeligt sket meget.

Den i processoren befindende grafiske løsning hedder i dette tilfælde Intel HD Graphics 530. Det er en DirectX 12 og OpenGL 4.4 grafikløsning, og eneste grafiske løsning i MD8836. Det svinger lidt, hvor meget Intel HD Graphics 530 yder alt efter, hvilken processor den er integreret i. I dette tilfælde er base frekvensen på 350 MHz, der dynamisk kan nå op til 1,05 GHz. Der er ingen dedikeret hukommelse til at falde tilbage på, hvorfor op til 1,7 GB af systemhukommelsen kan blive inddraget til formålet.

Grafikløsningen understøtter teoretisk skærmopløsninger op til 4096 x 2304 pixels, da MD8836 ikke er udstyret med DisplayPort, kan man dog højest nyde eksempelvis 4K-indhold ved 30 fps via HDMI-udgangen. Da gamingydelsen slet ikke rækker til 4K, er det dog ikke noget, der får praktisk betydning.

Intels Quick Sync Video-teknologi understøttes, den fremskynder kodning og afkodning af video betragteligt. En interessant tilføjelse til "Skylakes' processorer er, at de omfatter en H.265 dekoder, som bør påvirke afspilning af HD-video med denne standard i positiv retning. .

Skulle man ønske at opgradere MD8836 med en PCI-E x16 grafikkort er det muligt, grænsefladen er kun PCI-E 2.0 i stedet for PCI-E 3.0, og man skal huske på, at strømforsyningen kun er på 350 watt. Så det er højest et mellemklasse grafikkort man kan installere, og i øvrigt få plads til.

Hukommelsen og drevene

Systemhukommelsen kan også have en betydelig indvirkning på systemets ydeevne. MD8836 er udstyret med solide 8 GB ddr4-2133 MHz hukommelse fra Samsung, mængden alene er vigtig, da mangel på fysisk hukommelse er noget af det, der hurtigt fører til fald i ydeevne.

MEDION har valgt at udstyret denne stationære computer med en ssd til operativsystemet kombineret med en harddisk til opbevaring. Det er en fin løsning hvor brugeren opnår hurtigere boot tider og mere responsiv opførsel fra computeren, samtidig med at der er plads til data.

Den anvendte 128 GB ssd fra Samsung har en beskeden størrelse, selv for en ssd i dag, hvor priserne på disse flashdrev heldigvis har nået et niveau, hvor alle kan deltage. Det er selvfølgelig for at holde prisen på computeren på et acceptabelt niveau, og hovedopgaven med at gøre computeren responsiv er lykkedes fint. Den sekventielle læsehastighed 423,2 MB/s, og den gennemsnitlige søgetid er 0,133 ms. Der er hurtigere ssd′er, specielt når det kommer til den sekventielle skrivehastighed, der kun er moderate 131,1 MB/s.

Som supplement til systemdrevet har MEDION valgt at installere en 2 TB harddisk fra Seagate, der leverer den lagerkapacitet, som ssd′en klart mangler. Selvom den ikke er blandt de mega-drev man kan købe i dag, giver harddisken dog tilstrækkeligt med plads til programmer og data for de fleste. SATA 6.0 Gb/s drevet har en gennemsnitlig sekventiel læsehastighed på tværs af hele drevet af 171,2 MB/s, hvilket er ganske godt for en traditionel harddisk. I filtesten i HD Tune Pro 5.60 er den sekventielle læsehastighed målt til 213,3 MB/s. Mens den sekventielle skrivehastighed er målt til 170,7 MB/s. Den gennemsnitlige søgetid på 14,5 ms tyder også på, at denne harddisk er hurtig og ganske kvik for en traditionel harddisk.

Afsluttende målinger

Vi har også anvendt PCMark 7 og PCMark 8 for at få en opfattelse af det samledes systems ydelse.

Det vil være passende at sige, at MD8836 klarer sig godt i PCMark 7 benchmarken. Computeren har også en god hardwarekombination og en ssd, hvilket altid hjælper i PCMark 7. Det er blevet til en PCMark Suite score på 5557 PCMarks, hvilket er en virkelig fin score, specielt fordi ingen af sub-scorene viser svaghedstegn.

I PCMark 8 benchmarken har vi anvendt såvel Home benchmarken og Creativity benchmarken, begge test er kørt i den konventionelle udgave, samt i den accelererede udgave, hvor OpenCL anvendes til at forbedre ydeevnen, hvis det understøttes. Home-testen viser, hvor godt computeren udfører lettere opgaver, der normalt anvendes til hjemmebrug. Her scorer MD8836 2942 point i den konventionelle test, og 3551 point i den accelererede test, det er ganske nydelige værdier.

I Creativity-testen, der er mere krævende og baseret på underholdning og medieopgaver, scorer MD8836 2836 point i den konventionelle test, og 4353 point i den accelererede test. Disse to resultater viser igen, at MD8836 har ganske fine kvaliteter, specielt er det sidste resultat her værd at bemærke.