Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Afpresning på nettet steget 752 procent på ét år

Antallet af hackerangreb slog verdensrekord, og afpresning på nettet blev en milliardindustri i 2016. Således angreb alverdens hackere hele 82 mia. gange og vred mere end 7.000.000.000 kr. ud af virksomheder over hele kloden det forgangne år. Samtidigt voksede mængden af ondsindet afpresningssoftware med hele 752 pct. Det afslører en ny årsrapport for 2016 fra cybersikkerhedsvirksomheden Trend Micro.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hackerne har aldrig været mere angrebslystne end i 2016, som Trend Micro – en af verdens største cybersikkerhedsvirksomheder – netop har færdiganalyseret i en ny årsrapport.

Hele 81.885.110.903 angreb med ondsindet software nåede Trend Micro at blokere fra 1. januar til 31. december 2016. Det er en stigning på næsten 58 pct. sammenlignet med 2015, hvor antallet af årlige trusler “blot” var ca. 52 mia.

“Én af årsagerne til den voldsomme stigning er, at det aldrig har været nemmere at etablere sig som cyberforbryder end nu. I dag kan man leje ondsindet software ekstremt billigt. Så man behøver ikke engang at have de tekniske evner, man skal egentlig bare have viljen til at blive cyberkriminel,” forklarer cyber defense specialist Jesper Mikkelsen fra Trend Micro.

Eksplosiv stigning i antallet af afpresningssager

Ransomware er én af de grupper af trusler, som voksede mest i 2016. Ransomware fungerer ved, at hackerne sniger programmer ind på virksomheders og privatpersoners computere og kaprer deres data, så de bliver utilgængelige. Derefter forlanger hackerne en løsesum for at frigive dataene igen.

Trend Micro observerede en stigning i antallet af ransomware-familier fra 29 til 247 i løbet af 2016, svarende til en stigning på hele 752 pct.

På globalt plan afslørede cybersikkerhedsvirksomheden helt nøjagtigt 1.078.091.703 angreb med ransomware i løbet af 2016. 0,17 pct. af dem skete i Danmark. Angrebene med ransomware skete primært via spam-mails i 2016.

“Ransomware er blevet tilgængeligt for alle, fordi der i dag findes varianter både som open source og som såkaldt ransomware as a service. Samtidig er ransomware en hurtig måde at stjæle mindre beløb på. En typisk løsesum for en virksomhed er ca. 60.000 kr. Det er et relativt lille beløb for en virksomhed, hvis alternativet er, at produktionen går i stå i dagevis. Derfor vælger mange desværre bare at betale for at komme hurtigt videre,” siger Jesper Mikkelsen, som på det kraftigste fraråder at betale.

“Betaler man, er man med til at finansiere de cyberkriminelle, og der er ingen garanti for, at man får sine data igen. Samtidig viser man, man er et nemt offer,” forklarer Jesper Mikkelsen.

Samlet betalte virksomheder over hele verden 7 mia. kr. i løsepenge for deres data.

Også såkaldte Business Email Compromise (BEC) var i stigning i 2016 med angreb i mere end 90 lande. Trend Micros opgørelse viser, at et BEC-angreb i gennemsnit kostede en virksomhed et tab på ca. 980.000 kr. i 2016. Et BEC-angreb er svindel, hvor hackerne får adgang til ansattes e-mailadresser og misbruger ejernes identiteter til at narre penge ud af virksomheden. Det kan fx ske via en mail fra direktøren til bogholderiet om at overføre penge til en kunde i udlandet.

Flere sårbarheder hos Apple, færre hos Microsoft

Ser man på Apples produkter, registrerede Trend Micro en stigning på 145 pct. i antallet af sårbarheder i 2016 sammenlignet med 2015. Omvendt faldt antallet af sårbarheder hos Microsoft med 47 pct. i 2016 sammenlignet med året før.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2025 - Aarhus: Compliance, cloud og AI-governance

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, sikkerhed og compliance, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

27. marts 2025 | Læs mere


SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Er I klar til næste hændelse?

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere