DK får fjerdeplads til EM i cybersikkerhed:"Danmark har vist vi stadig kan gnubbe skuldre med de allerstørste"

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: GoPro Hero6 Black: Action-kongen får stærkere processor

Med en ny processor har GoPro opnået en række performance-fordele i det nye Hero6-actionkamera.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Udenpå er det svært at se forskel på den nyeste version af actionkameraernes konge. Men indeni er der alligevel sket nogle spændende ting fra den tidligere version 5 til den nuværende GoPro Hero6 Black. Det nye kamera kan optage super-slowmotion-video i høj opløsning, levere et stabiliseret 4K-billede og overføre det hele til din mobiltelefon med højere hastighed.

Det er der brug for. Billedkvaliteten er bedre end fra smartphones, fordi filerne er større. Det er noget af en udfordring, når du henter og redigerer video, især silkebløde slowmotion-billeder med 240 frames i sekundet (fps). Men GoPros redigeringssoftware er langt bedre nu, så hvis du ikke overbelaster din pc og smartphone med HD- og 4K-overførsler, vil du opleve dette kamera, som det bedste du i dag kan købe inden for genren.

Helt nyt chipsæt

Den største ændring i forhold til tidligere er imidlertid GoPros første tilpassede chipsæt med GP1-processoren. Det giver mulighed for at opnå 4K-video med bløde 60 fps. Hero5 Black nåede kun op på 30 fps. Hero6 kan faktisk optage full HD-video med op til imponerende 240 fps.

Der er også pillet ved billedstabilisatorsystemet. Takket være GP1 er billedstabilisatoren aktiv under 4K-optagelser op til 30 fps. Klart bedre end i forgængeren. Og ved full HD fungerer den op til 120 fps.

Der er indbygget HDR (High Dynamic Range), som øger kontrasten. Det afløser 5’erens Wide Dynamic Range. Du får flere detaljer i både skygger og hård belysning. Og hvis du ikker er vant til at ”skyde” i mørke, kan du vælge en særlig nattetilstand (Night Mode), som sikrer kvaliteten om aftenen og natten.

Ydelsen under dunkle forhold har dog altid været en af GoPros svagheder, men Hero6 leverer forbedret dynamisk rækkevidde takket være den nye processor, hvilket faktisk gør billedkvaliteten bedre både inde og ude.

Vandtæt til 10 meter

GoPro-kameraet fik en række design-nyheder i 5’eren. På det punkt er der nærmest intet sket i 6’eren. Det er ligeså diskret som altid, det er kompakt, det føles meget hårdført, og det er vandtæt ned til 10 meter uden beskyttelseshus.

Hero6 Black har en 5,08 cm stor touchskærm bagpå, så du kan tjekke billeder (op til 12 MP) og videoer, og her finder du verdens velnok mindste touchbaserede brugerflade. Men det fungerer alligevel. Med enkle svirp og tryk får du adgang til de indstillinger, som du har brug for. Kameraet kan også styres med stemmekontrol, hvis du ønsker det. Der er 12 enkle kommandoer, som dækker det meste.

Hero6’s videokvalitet er fremragende, men som nævnt tidligere, er det tungt at overføre de store filer, især med en gammel mobil.
GoPro imødegår problemet med en trebenet strategi: For det første understøtter Hero6 codec’en HEVC (High Efficiency Video Coding), som kan halvere filstørrelsen. For det andet benytter kameraet 5 GHz-frekvensen, hvilket sikrer op til tre gange højere hastighed end hos forgængeren. For det tredje er der QuikStories, som kan overføre og samle dine optagelser i en automatisk videokollage med overgange og endda musik. Det gode er, at videoerne stadig er fuldt redigerbare.