Af Peter Hyldahl, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Vi lever i et meget blandet tv-miljø, hvor vi kan streame 4K-indhold, se tv i full HD-opløsning, Blu-ray film med 4K-opskalering og tv-udsendelser fra før HD-alderen, for eksempel gamle serier og film. Desuden har vi streaming, der drager fordel af den nyere HDR-teknologi. Det skal et moderne tv kunne håndtere med elegance. Og netop denne blandede landhandel klarer Panasonic TX-55FZ800E bedst af alle i denne test.
Årsagen skal findes i den billedprocessor, der styrer skærmen. Den måler på det signal, der kommer ind, og justerer billedet herefter. Det er lidt af en videnskab at gøre det, så alle typer signaler får bedst mulig kvalitet, når de toner frem på skærmen.
Selv med ældre udsendelser, som ikke er i HD, står billedet på dette tv rimeligt – og bedre end hos konkurrenterne i denne test. Det er klarere, og der er større dybde i billedet. Hvis du skifter fra en nyhedsudsendelse til streaming af en film i 4K-opløsning, mærker du ikke så stor forskel på de to billedsituationer, at det på nogen måde irriterer øjet.
Forskellen er naturligvis tydelig, men TX-55FZ800E håndterer den mindre gode opløsning fra direkte tv så godt, at du ikke oplever det som et kæmpe fald i kvalitet, når du hopper direkte fra en 4K-kilde til almindeligt tv.
Skalerer flot op
Tv'ets evne til at skalere et signal op til 4K er fremragende. Giv tv’et full HD-film, og du kan straks se, at sortniveauet er bedre end hos de øvrige deltagere i testen. Der er flere detaljer i billedets mørke partier, og der er ikke synlige problemer i store, sorte områder. Her kan billedet bliver lidt "blakket" hos mange konkurrenter. Undtagelsen i denne test er LG, der billedmæssigt er på niveau med Panasonic TX-55FZ800E, men LG-modellen koster også lidt mere.
Panasonics fine billedindstillinger medvirker til den fornemme kvalitet. Her har man det professionelle THX Cinema (som også ældre modeller fra Panasonic har). De findes i to varianter: En til normal tv-kigning og en, hvor der bliver skruet lidt op for lyset. Det sidste er en fordel, hvis du sidder og ser tv i lyse omgivelser, for eksempel i en stue, hvor dagslyset brager ind gennem vinduerne.
Med disse to indstillinger er du stort set dækket ind. Billedet står fremragende uanset, om du ser film eller fodbold. Glem blot de øvrige indstillinger, det bliver for meget farvelade.
Nem opsætning og betjening
Lydmæssigt er Panasonic blandt de bedre i denne test, og der er god fylde på stemmer. Men det er stadig så langt fra, hvad vi synes er acceptabelt – så lydbar er et krav.
Opsætningen og den daglige betjening kører fint hos Panasonic. Det er let at tilgå alt fra streaming til optagelser og apps. Du har ikke helt de samme muligheder og nemme betjening som hos Samsung, der er verdensmester i smart-tv. Men pointen er, at du sagtens kan leve med Panasonics mangler på dette punkt.
Desuden er tv'et ret nydeligt og står særdeles godt fast. Det er da også testens klart tungeste tv, hvilket primært skyldes en virkelig massiv fod.